Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD: Bugetul pe 2019 aduce beneficii importante pentru cetăţeni. Iohannis trebuie să îşi ceară scuze pentru întârzierea inutilă a adoptării bugetului

4
13 Mar 2019 17:32:16
Autor: News.ro
Liderul PSD, Liviu Dragnea. FOTO Mediafax
Liderul PSD, Liviu Dragnea. FOTO Mediafax

PSD salută, într-un comunicat, adoptarea bugetului pe 2019, susţinând că acesta aduce beneficii importante pentru cetăţeni şi consideră că preşedintele Klaus Iohannis trebuie să îşi ceară scuze pentru întârzierea inutilă a adoptării noului buget.

„PSD salută adoptarea, pentru a doua oară, a Bugetului pentru anul 2019, care va aduce multe beneficii cetăţenilor români. În acest an s-au alocat 15,7 miliarde lei în plus pentru investitii, din care 6,9 miliarde lei pentru infrastructura de transport”, se arată în comunicat.

Social-democraţii susţin că este „bugetul cu cea mai mare alocare de fonduri pentru Sănătate din întreaga istorie a României, 46,6 miliarde lei, cu 16,4 miliarde în plus faţă de Guvernarea Cioloş şi cu 7,3 miliarde în plus faţă de anul trecut”.

Una dintre cele mai importante investiţii în sănătate în 2019 va fi construcţia şi dotarea a 20 de centre de radioterapie prin care se va realiza un tratament avansat pentru copii şi adulţi, precizează PSD.

„Educaţia va primi 9,9 miliarde lei în plus faţă de 2018. Bugetul pe 2019 prevede finanţarea construcţiei a 1000 de grădiniţe cu profil sportiv. Fiecare dintre acestea va găzdui cel puţin 100 de copii şi va fi construită pe o suprafaţă totală de minim 5.000 mp ce va include obligatoriu un teren de sport multifuncţional”, se mai arată în comunicat.

Construirea celor 1.000 de grădiniţe a fost anunţată odată cu adoptarea OUG 114, la finalul anului trecut, guvernanţii precizând că este vorba despre grădiniţe private, a căror construcţie este finanţată de stat şi în care doar 3% din locuri vor fi fără plată.

PSD mai susţine că noul buget include sumele necesare pentru majorarea punctului de pensie cu 15%, de la 1.100 lei în prezent la 1.265 lei, începând cu 1 septembrie 2019. De asemenea, de la aceeaşi dată va creşte şi pensia minimă cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. Totodată sunt prevăzute sumele necesare pentru creşterea salariului minim brut de la 1.900 lei la 2.080 pentru toate categoriile de salariaţi, cu excepţia celor cu studii superioare, unde creşterea va fi până la 2.350 lei, iar pentru cei din construcţii salariul minim brut va fi de 3.000 lei, se arată în comunicat.

„Totodată bugetul prevede creşterea alocaţiilor pentru copii, de la 84 lei la 150 lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 200 lei la 300 lei. Trebuie remarcat că, deşi s-au lăudat că susţin creşterea alocaţiilor pentru copii, reprezentanţii PNL şi USR au votat şi de această dată împotriva Legii Bugetului care dispune de aceste majorări”, afirmă PSD.

Social-democraţii spun că o premieră pentru România cuprinsă în noua Lege a bugetului este finanţarea unui program dedicat pentru cetăţenii din Regiunea de Nord-Est care cuprinde judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Bacău şi Vaslui şi care este una dintre cele mai sărace regiuni din Uniunea Europeană. Pentru reducerea decalajelor nivelului de trai dintre această regiune şi restul Europei, Guvernul va acorda ajutoare de stat pentru familiile cu venituri mici din această zonă pentru reabilitarea locuinţelor, respectiv pentru izolarea caselor, montarea de ferestre termopan şi mutarea toaletelor în interiorul locuinţei.

„În pofida tuturor atacurilor nejustificate, bugetul total al administraţiei publice locale va creşte în acest an cu 4,6 miliarde lei. În baza principiului descentralizării, autorităţile locale vor gestiona mai multe plăţi care până în prezent erau efectuate de către Guvern, precum cheltuielile pentru centrele persoanelor cu handicap sau pentru protecţia copilului. Valoarea totală a acestor cheltuieli va fi de 6,1 miliarde lei şi urmează să fie acoperită din veniturile suplimentare de 10 miliarde lei, provenite din impozitul pe venit încasat 100% de autorităţile locale şi din sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale”, se arată în comunicat.

PSD consideră că „votul de astăzi pune capăt blocajului instituit de preşedintele Iohannis, care ar trebui să îşi ceară scuză de la toate categoriile sociale afectate de întârzierea inutilă a intrării în vigoare a noului buget”.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit miercuri pentru a discuta din nou, la cererea preşedintelui Klaus Iohannis, bugetul de stat pe 2019. Bugetul a fost votat fără modificări şi va fi trimis la promulgare preşedintelui.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mihai Giurgiuveanu
13.03.2019, 18:06:44

First things first! Intai sa isi ceara iertare de la cetateni Dragnea, Dancila, Valcov, Teodorovici, cei care raspund de intocmirea corecta si la timp a bugetului. Au intarziat mai bine de 3 luni cu incheierea bugetului, bazat pe date false si estimari ex burtis si au avut pretentia sa fie aprobat fara dezbatere, fara analiza, ca sa nu se vada derapajele, pe care nu vor sa le recunoasca. Deci sunt asteptate scuzele neispravitilor enumerati mai sus! Hai, curaj! Amanarea datorata lui Iohannis este de mai putin de 3 saptamani si este o nerusinare tipic pesedista sa vina acum incompetentii de la guvernare cu acuzatii, Mai ales ca obiectiile ridicate de Iohannis sunt justificate! Dupa ce bugetul va pocni pe ici, pe colo, prin partile esentiale, sa vedem cum vor recurge guvernantii la alte imprumuturi, in conditiile in care si OUG 114 va contribui la dezastru. Si daca S&P va reduce ratingul, criza este asigurata...

+2 (2 voturi)
Carmen Florea
13.03.2019, 19:16:37

... si inca mai ranjesti ca moana-n targ, putregai imputit si hot... Bugetul trebuia 'adoptat' in noiembrie trecut, scursura lindinoasa ... tu insa l-ai borfait, apoi ti-ai umplut valizele cu euri si ai sters-o in Maldive cu c.rveta dupa tine, otreapa paduchioasa, si tara s-a trezit fara bani, lepadatura bisnitara... Daca au iesit in prag si hotii de primari ai tai nemultumiti de 'finantare'..., tu insa o tii una si buna pe la tomberoanele lui Felix si ale lu' Ghuita cum nu dormi tu de grija asistatilor si nu-s putini: 3 milioane de plosnite ... ... dar si de grija copiilor pt ca 'raman fara subventii de la 1 martie', pai nu? Ia mai uite o data cum ai sarit ca ars impotriva, cand liberalii au votat 'proiectul' de dat cativa lei copiilor, nu numai saci cu euri penalilor, puscariasilor, hotilor, pungasilor ca tine ... Acum tarsesti fasolele alea putrede cu minciuni de ingheata apa ca imputitii betivani de prin crasme sa te laude...

+2 (2 voturi)
gheorghe deveanu
14.03.2019, 11:45:18

Dragnea e geamanul lui Teodorovici. Mirlan, mitocan, si ipocrit pe deasupra. Nu ajunge ca PSD a depus proiectul de buget cu trei luni de intarziere, incalcand astfel legile in vigoare, dar acum il acuza pe Johannnis pentru doua saptamani de "intarizere" datorate exercitarii atributiilor sale legale. Si daca bugetul se va dovedi excesiv de optimist, prost facut, la finele anului cine isi va asuma raspunderea ? Cu siguranta ca nu Dragnea, care va cauta si va gasi alti tapi ispasitori, alti acari Paun....

+1 (1 vot)
escu
14.03.2019, 15:29:58

multumesc partid iubit c'adracului mi-ai mai marit!....pensia bre...cU MINUS 188LEI!' 'rati ai dracului sa fiti!

Modifică Setările