Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD a câştigat România. Lăsaţi-i s-o guverneze

98
13 Dec 2016 20:46:59
Mihnea Dumitru

La marginea Europei, un partid de stânga şi-a mobilizat electoratul mai bine decât o dreaptă ştearsă şi cu greu reformată, într-un context politic de populism internaţional şi evoluţie a partidelor de nişă. Ei bine, în România, establishmentul a învins, în ciuda unor provocări majore la adresa democraţiei, interne şi externe.

Au fost alegeri corecte, cu rezultate transmise prin reţelele unor servicii de siguranţă naţională, într-o eră marcată de globalizare şi război hibrid. 
 
Social-democraţii au arătat că au oameni. Le bagi liderii la zdup, îi târăşti în cătuşe pe la televizor, îi pui să semneze declaraţii, nicio problemă, au rezerve. Vin din urmă, pot fi şi uşor spre greu penali, până la urmă, dar dacă-ţi oferă un trai decent, ce contează? Aceste alegeri nu au fost despre lupta anticorupţie. Au fost despre viaţa unor oameni care-şi doresc linişte şi pace, nicidecum evoluţie prin sacrificii sau greutăţi. Au trăit destule. Majoritar (din cei prezenţi la vot), românii au ales pâinea peste circ. Iar restul, marea majoritate, nici măcar nu s-a sinchisit.
 
O treime dintre cei care au mers duminică la urne, cu vârstele cuprinse între 18-30 de ani, au votat PSD. Nu mai putem vorbi doar despre o viaţă trăită la ţară, cu studii puţine, de un electorat bătrân sau cu amintiri din comunism. Se dezvoltă şi un electorat matur de stânga, chiar sub nasul celei mai extinse opinii populare din ultimele decade: că PSD e corupt. Asta înseamnă să fii un partid serios, ca dincolo de acuzaţii, dovezi incontestabile şi membership dubios, tu încă să raliezi oameni. 
 
Elitismul agresiv al dreptei ne-a învăţat că România rurală nu prea contează, ca nu vrea să conteze, că nu există pesedist educat - sau că este rar spre moscovit. Realitatea vine şi le dă peste ochi. Chiar şi fără să aibă culoare politică, lupta împotriva corupţiei se duce la vârful puterii, nu în buzunare. Cel puţin nu imediat. Răbdarea de a aştepta binele sau o sumă de principii democratice reale, o justiţie dreaptă şi evoluţie economică fără mârlăneli pot începe, dar doar după ce mâncăm, avem o slujbă, primim un salariu, ne gândim la o pensie. Asta a devenit realitatea românească şi sursa puterii PSD. Restul partidelor s-au pierdut în detalii. 
 
Au învins „fair and square” şi eu i-aş lăsa să guverneze, fără să opun rezistenţă. De prea multe ori în istoria noastră recentă, ne-am plâns pe seama decadelor de stagnare, corupţie şi probleme economice pe care le-au provocat FSN şi urmaşii săi. Nici nu am reuşit să impunem alternative prea longevive, iar plânsul după greaua moştenire a devenit obiceiul cel mai de preţ, odată cu tranziţia de putere. Personal, m-am săturat.
 
Întotdeauna există PSD, în urmă şi-n umbră. 
 
PSD are cel mai mult de-a face cu faţa României de astăzi, aşa cum este ea. Cred că primesc ţara pe care şi-o merită, pentru că au creat-o sau pentru că au pus cel mai mult umărul la ea. Dacă social-democraţia înseamnă solidaritate, e timpul să învăţăm ce înseamnă. Zic să renunţăm la speranţă şi să-i lăsam să guverneze ce au creat. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

98 Comentarii

ovidiu preda
13.12.2016, 21:44:28

Corect, psd i-a batut la ......gol pe fritzi, alinutza, pipi-di, soros, plesu, liceanu, pe toti.....asa ca lasati-i sa guverneze

-11 (19 voturi)
Stefanescu Marian
13.12.2016, 21:47:37

"Zic să renunţăm la speranţă şi să-i lăsam să guverneze ce au creat.".Ce-o vrea să spună autorul? Dacă vrea să spună ce am înţeles eu,nu pot să spun decât:ÎNFRICOŞĂTOR!

+9 (13 voturi)
Mihnea Dumitru
13.12.2016, 22:11:18

cred ca ati inteles bine :)

-3 (7 voturi)
Alexandru Dumitru
13.12.2016, 22:43:34

PSD va fii la putere atât timp cât SĂRĂCIA și ÎNVĂȚĂMÂNTUL( CA FORMĂ DE INDOBITOCIRE A NAȚIEI) se vor menține la cele mai scăzute niveluri. Ne lipsește un lider autentic. Dragnea nu este decat un ins ce se vrea la putere CU ORICRE PREȚ O personalitate venită din ELITA INTELECTUALĂ : integră, morală, bun familist, un caracter nobil, și un mare patriot în valoare absolută.

+2 (6 voturi)
Jupânu'
13.12.2016, 23:29:40

Băi amărâtule , să guverneze dar fără penali și fără să fure la tot pasul că nu suntem colonie penitenciară. Te guduri pe lângă stăpâni băi frecție ?

0 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (98)