Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD cere renegocierea plafonului de 9,4% din PIB pentru pensii din PNRR. Marius Budăi: Premierul a agreat

20
26 Jan 2022 10:06:34
Autor: News.ro
Marius Budăi FOTO Facebook
Marius Budăi FOTO Facebook

Ministrul Muncii, social-democratul Marius Budăi, a declarat că menţinerea unui procent de 9,4 din Produsul Intern Brut pentru bugetul de pensii, aşa cum România a negociat în PNRR, i-ar menţine „săraci” pe pensionarii români. În acest context, Budăi anunţă că PSD susţine renegocierea de către Guvern a procentului din PIB pe care România să îl aloce bugetului de pensii.

„Noi, când ne gândim la ce se întâmplă pe viitor, ne gândim să ridicăm nivelul de trai al cetăţenilor români, sau cel puţin aşa trebuie să facă un guvern responsabil. Cum, dacă tu îţi asumi pentru 70 de ani de acum încolo - scrie în PNRR, şi nu am scris eu - acest procent de 9,4? Cu siguranţă trebuie să creştem PIB-ul, dar, atenţie, noi avem de rezolvat inechităţi”, a afirmat Marius Budăi, marţi seară, la Digi 24. 
 
Întrebat care este soluţia pentru ca pensiile în România să crească, ministrul Muncii a răspuns: "În primul şi în primul rând o renegociere cu Comisia Europeană" pe care Guvernul României ar trebui să o realizeze. În acest context, Budăi a spus că autorităţile române se vor „duce cu argumente” la oficialii Comisiei Europene pentru creşterea procentului din PIB pentru bugetul de pensii.
 
„Alianţa politică, coaliţia politică care susţine Guvernul României (ar trebui să facă renegocierea cu Comisia Europeană – n.r.). Noi, PSD, am luat decizia în interiorul partidului să susţinem renegociere, am dus decizia în coaliţie, suntem tot mai hotărâţi - şi în coaliţie nu avem decizie finală - dar suntem tot mai hotărâţi să discutăm. Am discutat în Guvern cu premierul şi premierul a agreat renegocierea”, a adăugat Budăi. 
 
Întrebat care ar fi procentul din PIB care ar trebui alocat bugetului de pensii, în condiţiile în care media europeană este de 13% din PIB, ministrul a explicat că în urma unor simulări anterioare făcute de guvernul PSD se ajunsese la procentul din PIB de 11,7 pentru sistemul public de pensii, fără pensiile de serviciu. 
 
„Acum facem simulări şi sigur că rediscutăm. Nu cred că va fi peste 11,7 (la sută din PIB). (...) De ce cineva să ne plafoneze pe noi la un procent pe care nu l-a justificat niciodată? Nu este Budăi sau PSD cel care şi-a pus în cap să se ia de procentul 9,4. Nu înţelegem de unde s-a ajuns la acest procent. Dumneavoastră ştiţi că Ministerul Muncii n-a înaintat către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene o adresă, o singur adresă măcar în care să fie trecut vreun procent? Nu 9,4”, a adăugat ministrul Muncii.
 
El s-a întrebat „de ce se vrea ca cetăţenii români să fie săraci?”, arătând că procentul de 9,4 „este o asumare pe 70 de ani”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

20 Comentarii

Paun Al
26.01.2022, 10:16:18

"Pensiile speciale ale magistraților, cele mai mari pensii speciale acordate în România, se vor majora cu circa 20% din februarie, după ce ministrul Justiției Cătălin Predoiu a emis un ordin prin care le majorează magistraților salariile, în funcție de care sunt calculate și pensiile." Mai intai maresc pensiile specialilor.. dupa care se plang la UE ca nu se incadreaza in ce s-a convenit in PNNR? Mai pe intelesul tuturio..nu se va umbla la pensiile speciale.. Pentru firmituri la prostime..trebuie marit plafonul..

+14 (14 voturi)
= aceeaşi mizerie
26.01.2022, 10:38:48

P A.... Corect!... Intenția gunoaielor roșii (nu că mizeriile galbene ar fi mai breze), trebuie "citită", printre rînduri, aceasta vizīnd pensiile "specialilor", care le vor păzi libertatea, sau spinările, după caz, cînd se va îngroșa gluma, iar poporul va răbufni... Dacă sunt așa de "sociali", și nu mai pot ei dormi de grija pensionarului amator, de ce nu măresc ei pensiile cu sumă fixă, nu cu procent? Dacă ar da 500 (sau 1000) de lei la toți pensionarii, chiar cei amărîti, pe care îi tot invoca, ar fi cei mai cîștigați... Gargară ieftină, din partea ciumei roșii...

+11 (11 voturi)
Ion Bubu
26.01.2022, 10:52:52

Pai procentul acesta de 9.4% a fost tocmai pentru ca sa fie desfiintate pensiile speciale. Dar grupurile infractionale vor sa mareasca pensiile speciale si vor sa introduca si pensiile speciale pentru primari si au constatat ca nu se mai incadreaza in procent bineinteles, pentru ca acesta a fost negociat fara pensiile speciale. Nu cred ca au vreo sansa sa mareasca acel procent pentru ca a fost pus tocmai ca sa-i oblige sa desfiinteze pensiile speciale.

+9 (11 voturi)
john pope
26.01.2022, 10:31:46

Normal că sînt ”de rezolvat inechități”, cînd un amărăștean care a muncit 35-40 de ani ia 1400 lei pensie iar specialii care au frecat duda și ies la 45 de ani rîgîie de atîta bine cu 6-7k euro.

+11 (11 voturi)
Vasile Elena
26.01.2022, 10:57:03

DIN 1989 INCOACE ASTIA TOT " RENEGOCIAZA PENSII".....SA STITI CA ECONOMIILE TARILOR SUNT MULT MAI COMPLEXE DECAT " RENEGOCIEREA PENSIILOR" IN BUCLA LA INFINIT. CEVA PROIECTE DE INVESTITII PE TERMEN LUNG? ....e prea complicat pentru putorile tradatoare de neam care ne " conduc".

-2 (22 voturi)

Vezi toate comentariile (20)

Modifică Setările