PSD a declarat război UE. Guvernul  contestă MCV la Curtea Europeană de Justiţie. „E un pumn aplicat suveranităţii naţionale“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Viorica Dăncilă e nemulţumită de raportul MCV. Foto: Mediafax/ Andreea Alexandru
Viorica Dăncilă e nemulţumită de raportul MCV. Foto: Mediafax/ Andreea Alexandru

Deputatul PSD Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a declarat, miercuri, că Guvernul va contesta raportul MCV (Mecanismul de cooperare şi verificare) la Curtea Europeană de Justiţiei. Acesta a explicat că României i s-a făcut o nedreptate şi a acuzat Uniunea Europeană de dublu standard. Nemulţumită de raport s-a arătat şi Viorica Dăncilă, dar şi vicepremierul Paul Stănescu.

„Dreptate sperăm să obţinem, dreptate pentru români! Din păcate, ce se întâmplă azi în România e un regres pentru România. Europa are dublu standard. Ne simţim neîndreptăţiţi de prevederile din MCV. Ce spun? Că spun că s-au derulat foarte repede dezbaterile pe Legile justiţiei. Opt luni e puţin? De ce nu spun că una din condiţiile acestui raport e revocarea procurorilor DNA. Au secţii DNA în Europa?  Raportul MCV spune că încălcăm drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Nu, vrem doar să apărăm drepturile fundamentale”, a explicat Nicuşor Halici, miercuri dimineaţă.

Premierul României Viorica Dăncilă a declarat, marţi seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3 că este „dezamăgită şi revoltată” de raportul MCV, întrebându-se care este rostul celor 18 întrebări pe care Frans Timmermans I le-a adresat.

Vicepremierul Paul Stănescu a avut şi el o poziţie critică cu privire la recomandările din raportul MCV, transmiţând, printr-un comunicat de presă, că a fost „un pumn aplicat suveranităţii naţionale”. 

„Mi se pare că, prin rezoluţia nedreaptă adoptată ieri şi prin publicarea raportului MCV, care reprezintă un pumn aplicat suveranităţii naţionale în materie de legiferare internă, UE a ridicat din nou un zid între Vestul şi Estul Europei. România şi românii nu merită un asemenea tratament! Este greu de înţeles introducerea unor condiţionalităţi pentru România, sub pretextul afectării progreselor în justiţie! Justiţia trebuie să fie garanţia că legile şi drepturile cetăţenilor sunt respectate, şi nu să reprezinte un tărâm al abuzurilor!

Am prezentat argumente solide privind modificările legislative în domeniul justiţiei, ori de câte ori a fost nevoie. În schimb, primim aşa-zise „recomandări” să ne ignorăm Constituţia şi alte „ţinte de atins” pentru a fi consideraţi egali cu celelalte state membre, precum şi o rezoluţie în Parlamentul European care propune o justiţie oarbă la abuzuri.

Este de neacceptat ca România şi cetăţenii români să devină un ”sac de box” şi să fie atraşi în jocul unor politicieni cu diferite interese personale! Se apropie alegerile europarlamentare, dar interesul unora de a câştiga din nou poziţii privilegiate în Parlamentul European nu trebuie să fie mai presus de binele şi interesul ţării pe care trebuie să o reprezinte!.

România este un stat european şi trebuie să beneficieze de aceleaşi drepturi cu toate statele membre ale Uniunii Europene, nu să fie tratată ca un stat de mâna a doua. Am fost şi suntem deschişi permanent dialogului şi cooperării cu toate forurile UE, am dovedit că suntem un membru loial şi implicat, că apărăm şi respectăm valorile Uniunii Europene şi cred că toate statele membre trebuie să beneficieze de tratament egal!“, se arată într-un comunicat al vice prim-ministrului Paul Stănescu.

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a prezentat ieri raportul oficial despre progresele României şi Bulgariei în reformele din justiţie şi statul de drept. În timp ce Bulgaria a fost lăudată, România a fost dur criticată pentru atacurile politicului asupra  justiţiei.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite