PSD: Austria, Belgia, Olanda şi Elveţia îşi repatriază rezerva de aur

0
Publicat:
Ultima actualizare:

PSD a transmis joi dimineaţă, pe Facebook, că „România vrea să îşi repatrieze rezerva de aur”, motivând că alte ţări europene o fac deja. Reacţia vine după ce ieri Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae au depus la Senat un proiect de lege care prevede ca 95% din aurul ţării să fie repatriat.

UPDATE: Şerban Nicolae a declarat joi că ideea proiectului a fost a lui, şi şi-a apărat iniţiativa spunând că BNR are nevoie să aducă aurul în ţară pentru „operaţiuni specifice”.

„Ar fi mai simplu să vă întrebaţi de ce nu? Dumneavoastră vă ţineţi bijuteriile la vecini? Ţineţi bijuteriile acasă şi nu la vecini. România îşi poate permite să ţină în condiţii de siguranţă aurul acasă”, a spus Nicolae.

Întrebat dacă repatrierea aurului nu ar scădea credibilitatea economiei româneşti, social-democratul a răspuns scurt că „nu” şi le-a spus jurnaliştilor să „nu vă mai chinuiţi cu presupunerile”.

De asemenea, Şerban Nicolae a mai spus că şi alte ţări au luat măsuri similare şi că România ar scăpa de chiria de 300.000 de euro pe an,

„Şi alte ţări europene cu economie stabilă, precum Germania, Italia, Belgia sau ţări din afara UE, precum Elveţia, au luat măsuri de repatriere”, a declarat Şerban Nicolae.
 

„Despre proiectul de lege promovat de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, privind repatrierea rezervei de aur a României, pentru moment spunem doar atât: Germania îşi repatriază rezerva de aur, Austria îşi repatriază rezerva de aur, Belgia, Olanda, Elveţia îşi repatriază rezerva de aur”, au transmis social-democraţii pe pagina oficială de Facebook.

Opoziţia a criticat proiectul PSD, despre care a spus că este „infantil” şi că încalcă tratatul UE. Senatorul PNL, Florin Cîţu a acuzat PSD că doresc „să joace rezerva valutară pe pieţele internaţionale”, spunând despre proiect că este „prost scris.

„Când am auzit, până să-l citesc, m-am gândit că poate mi-a scăpat mie din programul de guvernare un program gen «dinţi de aur» sau ceva de genul ăsta, având în vedere autorii programului. Nu există nici un fel de cultură economică sau de educaţie economică în acest Parlament. Analfabetismul economic este într-un grad ridicat”, a precizat Florin Cîţu într-un interviu pentru RFI,

Miercuri, Liviu Dragnea si Şerban Nicolae au depus la Senat un proiect care prevede modificarea Legii de funcţionare a BNR. Cei doi vor ca din cele aproape 104 tone de aur deţinute de România, 95% să fie repatriat.

„Din rezerva constituită, Banca Naţională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obţinerii de venituri prin tranzacţionare şi alte operaţiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Naţională a României în străinătate nu pot depăşi 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, se arată într-un articol al proiectului.

Guvernatorul Mugur Isărescu a reacţionat şi el la proiect, comentând acuzaţiile aduse pe fondul că Banca Naţională ţine rezervele de aur în străinătate.

„Am fost acuzat că de ce ţin rezervele în străinătătate. De parcă le ţin eu, parcă sunt ale mele. Unde vreţi nene să le ţinem? Sunt rezerve internaţionale, credeţi că euro şi dolarii stau în beci la Banca Naţională? Stau în conturi”, a spus guvernatorul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite