Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD şi FCSB, două imagini ale eşecului

23
23 Jul 2019 16:51:21
Daniel Gorgonaru
Viorica Dăncilă FOTO Inquam Photos
Viorica Dăncilă FOTO Inquam Photos

Cel mai mare partid din ţară (ca număr de membri) şi cel mai iubit club de fotbal (ca număr de susţinători) se zbat într-o criză ce pare fără ieşire. La fotbal şi la politică se pricepe tot românul. Aşa că nu mă pot abţine, şi-mi dau şi eu cu părerea. Observ, în ceea ce priveşte doi actori importanţi de pe scena politică şi sportivă, câteva similitudini.

PSD suferă în mod clar de o lipsă de lideri profesionişti şi competitivi, fiind anchilozat în mediocritate, cu un management semianalfabet, care trăieşte din exploatarea la maximum a unor categorii sociale care nu pot oferi resursele necesare unei reforme şi înnoiri absolut necesare. Alegerea candidatului pentru prezidenţiale este edificator în ceea ce priveşte incapacitatea PSD de a se reinventa, varianta Viorica Dăncilă fiind o carte care va reconfirma panta descendentă pe care merge partidul. Pragul de 20% fiind unul greu de atins de social-democraţi la prezidenţialele din această toamnă, iar turul doi - un obiectiv aproape irealizabil.

La FCSB, un patron slab alfabetizat (o combinaţie între Stalin şi Rasputin), înconjurat de yesmeni, tăvăleşte prin noroi cu fiecare zi ce trece un club de la care milioane de români aşteaptă performanţă. La fel ca la PSD, clubul lui Gigi Becali nu oferă nimic viitorului (un proiect, o viziune), ci trăieşte pe baza unui trecut care e la un pas să nu-i mai aparţină legal. Locul doi, pe care a terminat în ultimii ani campionatul, devine un obiectiv tot mai greu de atins, în condiţiile în care CFR Cluj, Universitatea Craiova şi Viitorul dovedesc de la an la an că un management profesionist, chiar dacă are resurse mai puţine din punct de vedere financiar, poate realiza performanţe. Cel mai mare duşman al FCSB nu este Armata, nu este CFR sau Viitorul, ci Gigi Becali, la fel cum cel mai mare duşman al PSD sunt Dăncilă&Co.

Cu lideri incapabili să găsească soluţii, care se mulţumesc doar să „mulgă vaca“, obţinând avantaje pe termen scurt, PSD şi FCSB devin tot mai irelevante pe scena politică şi sportivă din România. Declinul, inevitabil, se va accentua, deoarece ADN-ul acestor două organisme este canceros şi greu de tratat. Nu imposibil, dar asta ar presupune trecerea PSD în opoziţie şi dispariţia lui Gigi Becali din fruntea grupării sportive. Or, şi într-un caz, şi în celălalt, decizia este exact în mâna celor care bat cuie în coşciugul celor două formaţiuni.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

wolf
23.07.2019, 17:03:11

Poate vrei sa zici PSD si Dinamo.

0 (6 voturi)
Marian Maftei
23.07.2019, 17:06:51

Mie mi-ar fi frică să scriu un articol ca ăsta. Nu ati văzut ce cohorte de preoți, sunt la orice zicere a susnumitilor! Vă bate Cel de sus !......saracii de ei !

0 (4 voturi)
victor catuna
23.07.2019, 19:06:25

Pai da, sa le uram buie mecali si puie msd. Lasati fotbalul si tara sa evolueze borfasilor si nemernicilor. Huooo oierului din fotbal si lepadaturilor pesediste.

+1 (5 voturi)
inuendo
23.07.2019, 19:22:52

Păcat de confuzie... dar aveți mare dreptate.

-1 (1 vot)
constantin constantin
23.07.2019, 19:42:42

Aveți mare dreptate, însă omiteți un adevăr: PSD-ul a fost decapitat constant, DNA-ul nu-i străin. PDL-ul și PNL-ul nu au beneficiat de atenția DNA-ului, de ce oare? Să vorbim despe finanțarea partidelor politice? Să spun că doar Adrian Năstase a făcut pușcărie pentru finanțare ilegală? Să spun că atunci când DNA-ul a intrat puțin în PDL, pentru finanțare ilegală, au sărit ca arși Băsescu și Udrea spunând că toți fac la fel? Eu nu am uitat că pedeliștii recunoșteau că au primit sacoșa cu bani pe care au dat-o lui X, acesta i-a dat-o lui Y, apoi Elenei.....iar la final a venit Blaga care a spus că nu a primit nimic....și procurorii au stabilit că fapta nu există. Înțelegeți? Toți au făcut la fel, doar Năstase a făcut pușcărie. Acum ne mirăm că PSD-ul nu mai are cadre....sunt la pușcărie sau au fost.... Dacă mergeți în satele României o să vedeți că țăranii au găleți roșii cu trandafiri, galbene cu sîgeată și portocalii cu trandafir.... Dar pușcărie au făcut doar ăia care au dat găleți roșii.... ESTE CORECT! Așa arată un stat de drept? Să ne mirăm că PSD-ul nu o susține pe Kovesi pentru Parchetul European? De ce ar face-o? A fost o coadă de topor. Da, PSD-ul are o mare problemă cu oamenii propuși pentru diverse funcții, a avut grijă DNA-ul.... În anii trecuți, după cum știți, PSD-ul a avut șanse la alegerile prezidențiale dar a pierdut, Acum nu prea mai are șanse....dar, uneori, viața se răzbună crunt.

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (23)