PSD, format din „stăpâni“ şi „slugi“, în agonie. Are o singură şansă, retragerea de la guvernare. Dar nu înţelege

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Politica partidelor: ne punem oamenii noştri în toate instituţiile. Stăpâni şi slugi. În ţara noastră şi cu partidul nostru la putere, ne răsplătim oamenii cu funcţii grase în administraţie, ministere şi instituţiile statului. De la lipitori de afişe, la contributori masivi la campaniile electorale. Toţi erau răsplătiţi, să continuie activitatea şi darurile către partid şi în viitoare campanii electorale.

Nu conta că unii aveau 7 clase, bacalaureatul sau licenţa obţinute la 50 de ani, pe pile.

Soluţia aceasta, premiza pierzaniei partidului. Dar şefii de partid nu pricep realitatea simplă

Mai devreme sau mai târziu apar situaţii limită, când „slugile“ îşi dau măsura incompetenţei. Tragedia din Apuseni, Colectiv, răpirile din Caracal. Şi toată ţara, toţi alegătorii, văd incompetenţa slugilor.

Dragnea a înfipt în guvern, instituţii, de sus până la ultimul poliţist sau funcţionar, oameni după chipul şi asemănarea lui. Fără cultură, fără competenţe în funcţiile pe care le deţin, şmecheri şi şmenari, cuplaţi la conductele de bani publici, doar pentru că sunt loiali, slugi, care ascultă orbeşte de partid. Sunt puşi acolo „politic“. Ca şi cum a fi om „politic“ te exonerează de a avea competenţe, cultură, educaţie, prestigiu, recunoaştere în sectorul de activitate. Am avut informatician ministru la agricultură, contabili miniştri la Sănătate, filolog ministru la Apărare şi acum la Interne. Habarnişti în funcţiile cheie ale statului. Nu aveau nevoie de competenţe. Erau oameni „politici“. Adică politruci.

Dar vin şi momente turnesol, în care toată această politică de cadre, idioată şi păguboasă, se răzbună. De la tragedia din Apuseni au trecut 5 ani şi nu s-a schimbat nimic. După Colectiv, Ponta a demisionat. Dar urmaşii săi se comportă la fel. Avem miniştri habarnişti mai peste tot, dar în special la Finanţe. Geniul neînţeles, Darius Vâlcov, a pus sistemul bugetar pe butuci, şi puţin a lipsit să arunce în haos şi economia, după celebra OUG 114. La 6 luni în 2019 avem deficit bugetar 20 miliarde lei, 1,94% din PIB, probabil „coafat“. Este mult mai mare.

Rectificarea bugetară şi manifestaţia din 10 august, bomboane pe coliva (politică) a PSD

Rectificarea bugetară anunţată se pare că va afecta pensiile şi salariile bugetare „nesimţite“. Şi numărul secretarilor de stat va fi redus cu 50%. Să vezi scandal din partea baronilor („nobililor“) locali. Că de ce l-ai dat afară pe al meu, şi pe alţii nu. Că de ce îmi iei din pensie, că nu este o soluţie constituţională. CCR a spus în 2010 că drepturile la pensie odată câştigate, nu pot fi afectate. Să vezi scandal cu contestaţii la CCR, de data aceasta venite din rândul activului PSD.

Tăriceanu nici nu vrea să audă de o astfel de rectificare bugetară. Cere reducerea birocraţiei care taie frunze la câini, doar pentru că e formată din slugile lui Dragnea. S-ar putea să asistăm chiar la ieşirea ALDE de la guvernare, pe motiv că nu se ţine cont de opiniile sale în materia rectificării bugetare. Va contesta la CCR Avocatul Poporului, de la ALDE, viitoarele OUG-uri date de guvernul Dăncila?

Manifestaţia din 10 august se anunţă a fi masivă. Cei care au suferit pe 10 august anul trecut vin să-şi strige furia şi ura faţă de PSD. La care se adaugă emoţia puternică generată de cazul Caracal. Nu este exclus să vedem mulţimi de oameni din Dolj, Olt şi alte judeţe, venind la Bucureşti să-şi strige nemulţumirea. Cum va stăpâni jandarmeria o astfel de manifestaţie gigant? Tot cu gaze şi bastoane în capetele manifestanţilor? Tot cu teoria loviturii de stat? Ar însemna finalul guvernării PSD-ALDE.

Urmează două săptămâni critice pentru premierul Dăncilă. Dacă ar avea mai multă inteligenţă, ar face ce au făcut Emil Boc şi Victor Ponta. Şi-ar da demisia pentru a detensiona situaţia. Criza de la Caracal se adânceşte, instituţiile statului nu dau semne că se apropie de o soluţie, fapt ce ilustrează la cote foarte înalte incompetenţa „slugilor“. Dacă premierul Dăncilă nu are inteligenţa să demisioneze, nimeni nu poate garanta echilibrul politic şi social în România următoarelor săptămâni. Cu ce consecinţe pentru cetăţenii ţării, nimeni nu poate anticipa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite