UPDATE PSD impune Guvernului Orban dublarea alocaţiilor pentru copii. Dispută între Olguţa Vasilescu şi Florin Roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban
Marcel Ciolacu şi Ludovic Orban

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului prin care dublarea alocaţiilor pentru copii a fost amânată până la 1 august a fost respinsă miercuri de Camera Deputaţilor în calitate de for decizional.  Practic, PNL va trebui să găsească rapid bani pentru dublarea alocaţiilor, deşi pandemia a afectat serios bugetul de stat.

UPDATE Majoritatea PSD-ALDE-ProRomânia a respins OUG privind amânarea dublării alocaţiilor.Aşadar, Guvernul Orban va trebui să găsească bani pentru a aplica legea adoptată la finalul anului trecut de PSD. 209 de deputaţi au votat „pentru”, 98 s-au abţinut iar 3 au votat „împotrivă”.

UPDATE PSD, ALDE, ProRomânia şi UDMR vor vota pentru respingerea OUG care amâna dublarea alocaţiilor. Votul final va avea loc după-amiază.  

UPDATE Grupul UDMR votează pentru respingerea OUG, deci pentru majorarea imediată a alocaţiilor. 

UPDATE Florin Roman, PNL: PNL va majora alocaţiile, aşa cum am făcut-o şi prin amendamentul domnului Sighiartău. O să vedem la 6 luni rezultate economice, ştim deja factura nepălătită lăsată de PSD. Vom vedea şi efectele pandemiei. Pe primul trimestru am terminat cu creştere economică, fiind printre puţinele state din UE. Nu mai blocaţi pensiile speciale, nu mai blocaţi impozitarea lor. Putem creşte şi alocaţiile, şi pensiile, dacă veţi fi de acord cu anularea pensiilor speciale. PNL va majora şi alocaţiile, şi pensiile şi vă vom forţa să renunţaţi la pensiile speciale. 

UPDATE Lia Olguţa Vasilescu, PSD: E nevoie de o sumă de 3,2 miliarde, de nu de 6 miliarde. Puteţi lua aceşti bani de la Capitolul bunuri şi servicii. Aveţi cu 7 miliarde de lei mai mutl decât în vremea cînd eram noi la guvernare şi aveam mai multe ministere. Deci 3 miliarde puteţi să-i daţi la alocaţii, iar 4 miliarde la pensii. Nu mai aveţi niciun motiv să nu creşteţi alocaţiile pentru că v-am dat şi sursa de finanţare. 

***

Proiectul care prevede dublarea alocaţiilor pentru copii a fost iniţiat de PSD la finalul anului trecut. În ianuarie, legea a fost ulterior promulgată de preşedintele Klaus Iohannis, însă n-a intrat în vigoare: Guvernul Orban a amânat, prin ordonanţă de urgenţă, aplicarea legii pentru data de 1 august. Motivul: bugetul pe 2020 fusese stabilit înainte de adoptarea legii privind dublarea alocaţiilor. Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman, susţinea că, dacă dacă legea ar fi fost adoptată înainte de adoptarea bugetului, ”cu siguranţă”, ar fi fost prinsă finanţarea încă de la începutul anului. Executivul a amânat aplicarea legii cu jumătate de an pentru a aloca resurse la rectificarea bugetară din vară. 

Orice ordonanţă de urgenţă ajunge la Parlament, unde e aprobată, modificată sau respinsă printr-o lege. La Senat, unde PSD are singur majoritate, OUG privind amânarea dublării alocaţiilor a fost respinsă încă de la începutul lunii februarie. Azi e pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, unde PSD are majoritate alături de ALDE şi ProRomânia. Dacă va fi respinsă, Guvernul Orban va trebui să găsească imediat finanţare pentru copii, deşi bugetul a fost secătuit de cheltuielile provocate de pandemie. 

Potrivit legii PSD, alocaţia de stat pentru copii se stabileşte în cuantum de:

  • 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
  • 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani;
  • 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap;
Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite