PSD, prin interpuşi, încearcă să amâne alegerile parlamentare. Un deputat independent a depus un proiect de lege care fixează alegerile pe 14 martie 2021

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adrian Dohotaru, deputat independent, a depus un proiect de lege care stabileşte data alegerilor parlamentare în 14 martie 2021. Dohotaru, politician de stânga, a fost ales pe listele USR, însă a demisionat din partid şi a ajuns în anturajul PSD. Potrivit CCR, Parlamentul stabileşte data alegerilor. Constituţia spune că mandatul Parlamentului poate fi prelungit cu maximum 3 luni.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD (a treia funcţie în partid), a confirmat că PSD va susţine acest proiect de lege invocând situaţia medicală din România. 

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, spunea joi seara că dacă în Parlament va fi propusă amânarea alegerilor parlamentare, partidul său va susţine această propunere şi că va vota amânarea scrutinului. Ciolacu a criticat actualul partid de guvernământ, PNL, afirmând că ”nu îi interesează altceva, decât să ţină alegerile”.

”Nu îi interesează altceva, decât să ţină alegerile, să înjure PSD. Cum să ieşi tu, preşedintele României, în conferinţă de presă, când ai cel mai mare grad de infectare? Să ieşi să rosteşti de 17 ori PSD şi şa sfârşit să spui românilor şi să respectaţi regulile>=, adică să vă spălaţi pe mâini şi să purtaţi mască. Toate ATI-urile sunt pline. Lumea va avea o lehamite să mai vină la vot, mai ales după aceste imagini. Pentru că nu mai contează cine votează, contează cine decide să fie la putere şi care este structura Parlamentului. Plus, părerea mea, că  infestările vor depăşi 2.500, vor merge spre 3.000 şi vor avea această consecinţă, că oamenii nu vor mai merge la vot”, a declarat Marcel Ciolacu la Antena 3, joi seară.

Ciolacu a declarat că până acum nu a fost depus, în Parlament, un proiect de lege care să propună amânarea alegerilor.

”Până în acest moment nu s-a depus niciun proiect de lege (pentru amnarea alegerilor parlamentare - n.r.), dar asta nu înseamnă cu nu se va depune. În schimb, vă spun ce vor face. Vor face acelaşi lucru pe care l-au făcut şi cu pensiile. Vor ataca la CCR proiectul, dacă CCR va da că este constituţional, vor dura 2 săptămâni până se decide. Pe urmă preşedintele are acest drept de a retrimite Parlamentului, pe urmă iar se votează, iar se trimite şi vom ajunge în 6 decembrie. Au tot jocul făcut. Noi am respectat legea. Au propus, am atacat şi acum presupun că vom intra în acest joc şi vom vedea dacă reuşim până în 6 decembrie”, a declarat Ciolacu.

De asemenea, liderul PSD a declarat că social - democraţii vor vota amânarea alegerilor.

”Este posibil să fie depus un astfel de proiect (de amânare a alegerilor parlamentare - n.r.). Am văzut mai mulţi lideri politici din Parlament care au cerut acest lucru. Vom vota amânarea alegerilor”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce spune Constituţia: 

ARTICOLUL 63
(1) Camera Deputaţilor şi Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se prelungeşte de drept în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă, până la încetarea acestora.
(2) Alegerile pentru Camera Deputaţilor şi pentru Senat se desfăşoară în cel mult 3 luni de la expirarea mandatului sau de la dizolvarea Parlamentului.

(3) Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea Preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.

(4) Mandatul Camerelor se prelungeşte până la întrunirea legală a noului Parlament. În această perioadă nu poate fi revizuită Constituţia şi nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice.

(5) Proiectele de legi sau propunerile legislative înscrise pe ordinea de zi a Parlamentului precedent îşi continuă procedura în noul Parlament.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite