PSD: Iohannis în geacă roşie protesta în stradă să nu se dea graţiere pentru deţinuţii non-violenţi - soluţia care rezolva aglomeraţia din penitenciare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă se războiesc cu Iohannis
Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă se războiesc cu Iohannis

PSD îl acuză pe preşedintele Klaus Iohannis că a promulgat Legea recursului compensatoriu fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare. În realitate, Legea recursului compensatoriu a fost iniţiată de Raluca Prună, ministru al Justiţiei în timpul Guvernului Cioloş, însă a fost total modificată de majoritatea PSD-ALDE în Parlament. Opoziţia a sesizat CCR, însă fără succes.

"Iohannis nu vrea să se caute vinovaţii pentru efectele negative ale Legii Prună privind recursul compensatoriu. Doar vinovaţii nu vor să fie căutaţi vinovaţii! Iohannis a promulgat Legea Prună a recursului compensatoriu, fără să o conteste la Curtea Constituţională şi fără să o trimită la reexaminare. Iohannis în geacă roşie protesta în stradă să nu se dea graţiere pentru deţinuţii non-violenţi - soluţia care rezolva problema aglomeraţiei din penitenciare, fără a pune azi în pericol siguranţa cetăţenilor. Acum, Iohannis cere Guvernului soluţii după ce Premierul Dăncilă a anunţat de aseară că va veni cu soluţii pentru a repara problemele Legii Prună", scrie PSD pe pagina de Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut Guvernului Dăncilă şi majorităţii PSD-ALDE să vină cu soluţii pentru rezolvarea problemei recursului compensatoriu, măsură în urma căreia peste 11.000 de persoane condamnate la închisoare au fost liberate. Mulţi dintre infractorii eliberaţi au recidivat imediat.

Traseul legii

Legea recursului compensatoriu a fost gândită de Raluca Prună, ministru al Justiţiei în timpul Guvernul Cioloş, după ce România pierduse mai multe procese la CEDO pentru condiţiile proaste din închisori.

Ca statul să nu mai plătească despăgubiri financiare pentru deţinuţi, Raluca Prună a propus un mecanism de scurtare a pedepselor. Astfel, fiecare condamnat primea 3 zile compensatorii la fiecare 30 de zile executate în condiţii neconforme cu standardele CEDO, adică într-o suprafaţă mai mică de 3 mp. Între timp, PSD a câştigat alegerile parlamentare, iar în ianuarie 2017, Ministerul Justiţiei, condus de Florin Iordache, a trimis spre Parlament proiectul scris de Raluca Prună. În Parlament, majoritatea PSD-ALDE- UDMR a dublat numărul de zile compensatorii. Aşadar, fiecare deţinut primea o diminuare a pedepsei cu 6 zile la fiecare 30 executate.

În plus, în Parlament a fost redefinită sintagma de „condiţii necorespunzătoare“, astfel încât „e practic imposibil ca o cerere de liberare condiţionată să fie respinsă în condiţiile în care peste 90% din penitenciare au fost declarate ca necorespunzătoare condiţiilor de detenţie“ după cum apreciază avocatul Adrian Cuculis. Practic, o graţiere mascată. Legea a intrat în vigoare în forma adoptată de majoritatea PSD. Rezultatul: peste 13.000 de deţinuţi au fost eliberaţi din penitenciarele din România înainte de termen, în baza recursului compensatoriu, a anunţat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare, precizând că sunt cifre furnizate de Administraţia Penitenciarelor.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite