Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD îşi dă un pumn în gură cu moţiunea împotriva ministrului Anisie. Dacă tăceau, filozofi rămâneau!

5
25 May 2020 10:37:14
Ştefan Vlaston

Am scris multe articole critice la adresa politicii din educaţie a guvernului Orban. Acuzând, mai degrabă, că nu se începe refacerea sistemului de învăţământ, după dezastrul lăsat de PSD. O spunea Liviu Dragnea, la un recent Congres: „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat“. Din cele trei decenii, PSD s-a aflat la conducerea ţării două decenii.

Gestionarea sistemului de învăţământ în timpul pandemiei

Moţiunea cuprinde pagini întregi de acuze împotriva ministrului Educaţiei pentru gestionarea sistemului în timpul pandemiei de COVID-19. Nu putea ministrul să prevadă de la bun început, aşa cum o acuză autorii moţiunii, cum va evolua pandemia. Toate ţările europene s-au confruntat cu această problemă, şi au luat decizii în timp, funcţie de datele aduse de pandemie. România a închis la timp şcolile, astfel că infectări de coronavirus în rândul elevilor n-au fost, sau în foarte mică măsură, şi nu la şcoală. Acuzele că n-a stabilit de la început un calendar şi metodologii de examene şi derulare a şcolii online sunt, aşadar, puerile şi neavenite. Ministrul Anisie a participat la multe întâlniri ale Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, inclusiv la Cotroceni, şi acolo s-au luat deciziile esenţiale, nu le-a luat ministrul de una singură.

Acuze referitoare la lipsa infrastructurii informatice pentru şcoala online

Iată ce spun autorii moţiunii: „În lumea aceea ideală, în care dumneavoastră trăiţi, aveţi habar câţi oameni trăiesc în România sub pragul sărăciei?” Şi este vinovată ministrul Educaţiei că n-a eradicat sărăcia în şase luni, după 30 de ani din care în 20 s-a aflat la putere PSD! Culmea ipocriziei şi necinstei! PSD să-şi asume în mod clar situaţia materială a învăţământului românesc, care nu se putea rezolva în şase luni! Acum dă din gură din motive electoraliste, dar să ţină cont că nu toţi alegătorii sunt proşti şi înghit asemenea gogoşi!

Mai spune moţiunea: „Ştiţi câţi profesori din România nu au bani pentru „tehnologie”, pentru echipamente IT măcar decente, ca de performante nu poate fi vorba?” Şi este dna ministru Anisie vinovată că în câteva săptămâni n-a adus echipamente profesorilor, n-a introdus internet în zonele în care acestea nu există, n-a organizat cursuri de pregătire a profesorilor, cursuri oricum interzise de Starea de Urgenţă? Dar PSD ce a făcut în 20 de ani cu aceste obiective importante? Nimic! La cinism nu-i întrece nimeni!

O altă acuză a PSD prin moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei:

„Aţi redus numărul de posturi din învăţământul preuniversitar de la 288.770, lăsat de guvernarea PSD, la 285.306. Aţi redus astfel 3464 de posturi”.

Conform declaraţiei dnei Andronescu numărul elevilor s-a redus în ultimii 10-15 ani cu 1,2 milioane. O statistică recentă pornită de la INS ne spune că peste 109.000 de elevi de liceu au abandonat şcoala între 2013 şi 2017. Cine era la conducerea educaţiei în ultimii 10-15 ani? PSD, prin dna Andronescu şi alţi miniştrii pe care nu-i mai ştim, aşa de performanţi au fost. Dna ministru Anisie a greşit că n-a redus numărul de profesori la nivelul numărului elevilor care se mai află în şcoală. Şi că n-a iniţiat un proces de analiză a cauzelor şi soluţiilor pentru abandonul şcolar. Dar problema nu poate fi rezolvată în şase luni. La noi în ţara revine un professor a 11-12 elevi, în timp ce alte ţări, mai dezvoltate , au 18-22 de elevi la un professor. Aşa că mai încet cu astfel de acuze!

Apropos de situaţia actuală adusă de pandemie, în moţiune se spune:

„Cauza evidentă este lipsa infrastructurii, în contextul în care bugetul alocat pentru Educaţie şi Cercetare în 2020  este de 3,4% din PIB”. Deşi Educaţia ar avea nevoie de cel puţin 6% din PIB. 

Când a alocat PSD, în cei 20 de ani în care a condus Educaţia, 6% din PIB? Niciodată! Infrastructura sistemului educaţional nu se constrieste în 6 luni. Sunt necesari zeci de ani, în care la gvernare a fost PSD.

Concluzie

Sunt multe neîmpliniri ale mandatului de şase luni al ministrului Anisie, despre care am scris în articole precedente. Dar nu acestea, prezentate în moţiunea simplă împotriva ministrului Educaţiei. De aceste acuze este vinovat PSD, care în 20 de ani aflaţi la conducerea României n-a rezolvat problema infrastructurii educaţiei, a pregătirii profesorilor pentru digitalizarea activităţilor, a reformei arhitecturii curriculare şi instituţionale, a combaterii abandonului şcolar. Aceste acţiuni nu se pot realiza în şase luni. Rămâne cum spunea Liviu Dragnea: : „România are nevoie disperată să recupereze cele aproape trei decenii în care reforma educaţiei a eşuat. Din păcate, nu pot fi recuperate în şase luni. Şi nici cu moţiuni populiste şi electorale în care nu mai crede nimeni!

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Sorin Ionascu
25.05.2020, 11:06:46

Ma amuza foarte tare ca dl. profesor a atacat-o constant pe ministra invatamantului (si avand motive serioase), care s-a dovedit destul de putin compatibila cu postul pe care il ocupa si cu problemele pe care ar trebui sa le rezolve, dar acum gaseste ca este totusi mai putin vinovata decat o tot prezenta in textele sale. Se pare ca PSD e, totusi, mult mai nociv chiar decat aeriana ministra liberala a momentului. Dar are fundamental dreptate - e o mare ipocrizie sa-i acuzi pe altii de dezastrul pe care l-ai creat si intretinut zeci de ani si pe care apoi ei ar trebui sa-l rezolve in cateva zile/saptamani/luni.

+6 (6 voturi)
Stefan din Nord
25.05.2020, 11:11:43

10 ani a condus chiorete antipesedistul L-a durut la suvita de invatamant

-2 (6 voturi)
s Geo
25.05.2020, 11:40:51

Au dreptate PSDistii, dna Ministru trebuia sa vina la preluarea functiei cu cel putin 50 de TIRuri cu echipamente IT aduse de acasa si sa scoata din mineca profesori nou-noutzi, gata de-a intra in paine. Serios vorbind, si eu cred ca dna ministru e destul de slabuta pt functia asta, dar PSDul ne arata inca o data ca prostia, tupeul si cinismul n-au limite la ei. Daca nici pe PNListi nu-i suspectez de prea multa intelepciune, PSDistii sunt de departe in fruntea clasamentului.

+6 (6 voturi)
Victor Nagy
25.05.2020, 13:38:42

PSD .... nu există în realitate . Serviciile , cureaua de transmisie a înaltelor porți , livrează babuinilor , plebei , pâine și circ . Ideea de partide politice , de luptă politică , face parte din arsenalul de vopsire / ascundere a democraturii în democrație . Situația este , în măsuri diferite , aceeași în toată „ lumea democratică ”, cel mai bun exemplu fiind SUA .

-3 (3 voturi)
kh
25.05.2020, 18:13:51

as incepe cu examinare intreg corpului didactic, depolitizare si demituizarea integrala a sistemului, in rest:vivat lingua ,,di" lemn a notriului scribsor lugumbrulos!)))

-1 (1 vot)