PSD, tot mai deranjat de propria guvernare. Ce va urma în bătălia Mihai Tudose-Liviu Dragnea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ionuţ Mişa, ministrul Finanţelor, devine noul subiect de dispută în partid, în urma declaraţiilor sale privind introducerea taxei de solidaritate de 2%. Este un nou episod care arată problemele de fond ale guvernării, probleme care nu pot fi rezolvate prin soluţii de tip cosmetic, ci printr-o restructurare drastică a programului de guvernare.

PSD se află la intersecţia a două fenomene negative. Pe de o parte, este vorba despre dorinţa preşedintelui Dragnea de a controla atât viaţa de partid, cât şi activitatea guvernului.

Pe de altă parte, promisiunile din programul de guvernare au ajuns la scadenţă şi PSD se află în incapacitate să livreze populaţiei ceea ce s-a angajat să facă.

Legea pensiilor, salarizarea unitară, scăderea impozitării, toate sunt sub semnul incertitudinii. Dar, ceea ce liderii coaliţiei s-au jurat că nu există, cum ar fi creşterea preţului la combustibili, s-a întâmplat.

Nevoia lui Liviu Dragnea de a controla tot ce mişcă în PSD şi constrângerile economice pe care le are guvernul în tentativa de a respecta un program utopic duc în mod inevitabil la generarea de crize în avalanşă la nivelul conducerii executive a României.

Premierul Tudose este pus sub presiune şi singura sa explicaţie a fost că ministrul Finanţelor nu a comunicat cum trebuie! 

Ionuţ Mişa nu l-a informat pe premierul Tudose despre introducerea taxei de 2%. Resuscitarea ideii unei taxe de solidaritate despre care prim-ministrul spunea că nu se va materializa, afectează direct credibilitatea şefului guvernului. Tudose părea că a câştigat prima sa confruntare majoră cu Dragnea, după ce a obţinut demisiile solicitate ale doamnelor Shhaideh şi Plumb, dar bătălia se anunţă pe mai departe lungă şi costisitoare.

Mutarea contribuţiilor sociale de la angajator la angajat şi revenirea la introducerea taxei de solidaritate nemulţumesc şi angajatorii şi angajaţii. Premierul Tudose este pus sub presiune şi singura sa explicaţie a fost că ministrul Finanţelor nu a comunicat cum trebuie! Din nou, comunicarea este de vină!

Pentru cine nu crede asemenea poveşti, este clar că suntem în teritoriul loviturilor sub centură, administrate în interiorul guvernului, pentru a-i arăta premierului Tudose că suprizele neplăcute îl pândesc la tot pasul.

Dragnea şi Tudose au învăţat din ultima lor ciocnire, care era să lase PSD fără guvernare, că nici unul nici altul nu pot obţine o victorie decisivă. Spre suprinderea sa, Liviu Dragnea s-a văzut sub focul baronilor partidului care înţeleg orice, dar nu acceptă sub niciun motiv eventualitatea unei a doua debarcări a propriei guvernări. Dar Liviu Dragnea a recuperat rapid şi a trecut, de la o confruntare directă, la un război de uzură în interiorul guvernului, folosindu-şi oamenii cheie din echipa lui Tudose pentru a prăvăli  o avalanşă de probleme asupra premierului.

Pentru premierul Tudose, este clar că cine va plăti pentru aşa-zisa neîndeplinire a programului de guvernare va fi chiar domnia-sa în persoană.

La rândul său, Mihai Tudose constată că, la fiecare pas, îl aşteaptă câte o mină plantată  cu grijă de oameni pe care este conştient că  trebuie să-i elimine, dar se loveşte de veto-ul lui Liviu Dragnea.

Situaţia va duce inevitabil la un nou episod de criză acută între cei doi. Mai ales că, se apropie momentul adevărului, dezbaterea proiectului de buget pentru anul viitor. Deja, toate promisiunile majore sunt sărite din grafic, iar punerea în aplicare a programului de guvernare, aşa cum a fost livrat populaţiei în campania electorală, nu se va face nici anul viitor, nici în anul care vine.

Pentru premierul Tudose, este clar că cine va plăti pentru aşa-zisa neîndeplinire a programului de guvernare va fi chiar domnia-sa în persoană. Singura sa şansă este să preia controlul propriului guvern şi trebuie să se grăbească, pentru că timpul nu lucrează în favoarea sa.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite