Politică

PSD contra naturii?

4
21 Jan 2017 09:52:13
Dan Cherciu

La prima vedere, pare o anomalie încercarea de apropiere a lui Liviu Dragnea sau sprijinul frenetic pe facebook, şi nu numai, al susţinătorilor PSD pentru Donald Trump.

Cum este posibil ca partizanii asistenţei sociale pe scară largă, parazitării statului sau angajării în posturi bugetare călduţe să susţină un adevărat businessman velociraptor care iniţiază, drept primă măsură a mandatului său, desfiinţarea unui program de largă asistenţă socială precum Obamacare?

Răspunsul este simplu: aceşti indivizi îşi contorsionează poziţiile nu în funcţie de vreun principiu social-democrat în care cred, ci după interes, ori aici contează în analiza lor două mari direcţii care se anunţă în noua politică americană:

- apropierea SUA-Rusia îi face să spere într-o nouă împărţire a sferelor de influenţă, în care România să fie rearondată vechiului imperiu de la răsărit şi implicit, construirea la noi a unei societăţi pe model putinist în care unei „aristocraţii” roşii îi sunt permise, cu voie de la stăpân, raptul şi îmbogăţirea pe spinarea resurselor naturale şi a unei populaţii sărăcite, dar îmbăţoşată cu lozinci naţionaliste şi patriotarde din categoria „mândri că suntem”;

- „America first” le dă speranţa că noua administraţie se va concentra exclusiv pe politica internă şi va renunţa să vegheze la mersul democraţiilor din restul lumii, lăsându-i de capul lor pe noii autocraţi din Estul Europei. Reacţia stupidă de bucurie la anunţul înlocuirii tuturor ambasadorilor SUA, deci şi a lui Hans Klemm cunoscut pentru poziţiile sale în sprijinul luptei anticorupţie, dovedeşte că deja au început să saliveze la gândul că de acum nu va mai sta nimeni cu ochii pe butelie.

Nu ştiu de ce, am un presentiment că se înşeală în aşteptările lor şi că îi vom vedea curând, muşcându-şi pumnii! Sau să aibă parte de un sec „You're fired!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Ardelean Boris
21.01.2017, 20:18:11

analiza corecta. astia spera ca vor fi lasati sa faca ce vor... pana la disparitia statului roman. deocamdata, incep cu legislatia, continua cu bogatiile...

+2 (2 voturi)
Mircea Nistor
22.01.2017, 11:13:29

Felicitări, aţi pus degetul pe rană. Prin venirea lui Trump la putere, se deschide calea " putinizării" Americii, a transformării ei finale într-o plutocraţie dusă la extrem, unde conflictul de interese devine apă de ploaie, din moment ce marilor şefi de corporaţii energetice li se oferă pe tavă pîrghiile puterii politice,posturi cruciale ]n administraţie de care se vor servi cu siguranţă pentru a- şi maximiza profiturile. Acesta a fost modelul de trecere la capitalism în defuncta URSS, cu o "mică " diferenţă de direcţie, pentru că acolo cei care deţineau pîrghiile puterii politice au început o goană sălbatică pentru acapararea bogăţiilor pe care defunctul sistem politic le atribuia demagogic " întregului popor ". Rezultatul va fi o polarizare socială extremă, care deocamdată se străduieşte să mascheze viitorul sumbru cu lozinci populiste. Trump a declarat că fiecare american va conta, că nimeni "nu va fi lăsat în urma " , dar încet, încet dar sigur, demontează programul ObamaCare, prin care aveau acces la îngrijiri medicale de calitate oameni care nu şi le permiteau pînă acum. Şi nu şi le permiteau, pentru că asistenţa medicală era lăsată în seama unor iniţiative private, care o privea strict ca o afacere care trebuie să aducă profit iniţiatorilor, şi abia apoi să aducă beneficii oamenilor, la un preţ inaccesibil multora...Concentrarea concomitentă a puterii politice şi financiare este de un prognostic sumbru pe termen lung pentru democraţie..Se prefigureză deja cele mai negre utopii politice,începînd cu cea zugrăvită de Jack London în profeticul " Călcîiul de fier " şi terminînd cu cea zugrăvită mai recent de seria cinematografică "Hunger Games"..Iar la nivelul segmentului de conducere va scădea posibilitatea unui control democratic, va creşte demagogia, corupţia, nepotismul , tendinţele spre manipulare, culminînd cu suprimarea libertăţii de expresie.. A se vedea ce se întîmplă la vest şi la est de Romania : regimurile lui Orban şi Putin.. Acesta din urmă a legalizat pînă şi violenţa domestică, probabil ca un debuşeu pentru violenţa instituţionalizată, de stat : tătuca Putin îi altoieşte la fund pe mujici, iar aceştia se " descarcă " în familie, pe partenere şi pe progenitură.. Viitorul nu sună bine....

+1 (1 vot)
Lucian Pufu
27.01.2017, 17:54:14

Mi-a placut titlul. Si sugestia ca PSD-ul este forta politica asociata intereselor Rusiei in politica romaneasca. Nu a avut ocazia s-o demonstreze inca, dar asta-i adevarul. Chestiunea e ca PSD-ul nu a fost si nici nu e social-democrat. Nici nu e un partid national. E numai oportunist, fara mama fara tata, dar cu buzunare.

-1 (1 vot)
Ion Popescu
28.01.2017, 18:47:55

Domnule .... Cherciu ..... am citit ....din lipsa a altceva ..... mai interesant , articolul dv . Imi pare rau .

+1 (1 vot)
Modifică Setările