„Marţea albă“ din Parlament. PSD nu s-a vindecat de microbul micilor furtişaguri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu au votat, cu greu, cerinţele Justiţiei
Valeriu Zgonea şi Călin Popescu Tăriceanu au votat, cu greu, cerinţele Justiţiei

Camera Deputaţilor a dat aviz pozitiv pentru arestarea deputaţilor PSD Ioan Adam şi Ion Diniţă, dar şi a liberalului Mircea Roşca, deşi, pe ultimul, deputaţii PSD l-au apărat în comisia Juridică, pentru a-l pune într-o ipostază delicată pe Klaus Iohannis

Parlamentul a muncit ieri până seara târziu după ce la ambele Camere s-au adunat mai multe solicitări primite din partea procurorilor anticorupţie de arestare sau începere a urmăririi penale, amânate din cauza alegerilor prezidenţiale. După eşecul de duminică şi la recomandarea lui Klaus Iohannis, Victor Ponta, preşedinte PSD, le-a dictat parlamentarilor din coaliţia de guvernare să voteze astăzi în favoarea tuturor cererilor venite din partea Justiţiei.

Astfel, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat cererea ministrului Justiţiei de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PSD Ioan Adam, acuzat în dosarul retrocedărilor de pădure alături de Viorel Hrebenciuc, care se află deja după gratii, a liberalului Mircea Roşca, acuzat pentru luare de mită, şi a deputatului PC Ion Diniţă, inculpat în dosarul contractelor ilegale de la CJ Braşov. Ioan Adam a încercat să-şi impresioneze colegii pentru a-l apăra de Justiţie, dar de data aceasta a fost fără sorţi de izbândă. „Nu cred că un om cu trecutul meu ar putea fi un pericol pentru ordinea publică sau că aş putea crea o stare de pericol prin faptul că aş fi cercetat în libertate. Eu fac un apel la dvs., să nu ignoraţi persoana pe care o aveţi în faţă, sunt autorul unor cursuri universitare, al unor monografii în materia proprietăţii, am scris cărţi la nivel de tratat“, şi-a implorat Adam colegii. Degeaba: 248 de deputaţi au autorizat arestarea, iar 63 au votat împotrivă.

Diniţă, din a treia încercare
Tot ieri, deputaţii au aprobat, cu 274 voturi „pentru“ şi 55 „împotrivă“, cererea de încuviinţare a arestării preventive a deputatului PC Ion Diniţă, cercetat în dosarul contractelor acordate ilegal de Consiliul Judeţean Braşov, dosar în care este urmărit penal şi Aristotel Căncescu, preşedintele instituţiei. Înainte de alegerile prezidenţiale, deputaţii jurişti au respins cererea procurorilor anticorupţie de arestare a lui Diniţă. Apoi, în plen, tot înainte de scrutinul prezidenţial, deputaţii nu au întrunit cvorumul necesar în niciuna din cele două şedinţe ale plenului reunit special pentru cazul lui Ion Diniţă, deputat al puterii.

Liberalul, salvat pervers de PSD
Înainte de votul în plen, deputaţii din Comisia Juridică, unde PSD păstrează majoritatea, au dat aviz pozitiv pentru cererea de arestare a deputatului PSD Ioan Adam şi au votat împotriva cererii de arestare a liberalului Mircea Roşca. Deci, deputatul puterii guvernamentale a fost dat pe mâna Justiţiei de către colegii săi din Comisia Juridică, pe când cel din rândurile Opoziţiei parlamentare este apărat în faţa Justiţiei, o situaţie neobişnuită în Parlamentul României.

Vicepreşedintele Comisiei, Ciprian Nica, deputat PSD, a încercat să arunce imediat vina în curtea liberalilor. Nica l-a înlăturat, practic, din faţa camerelor de luat vederi pe liberalul Cătălin Nicolescu, de asemenea vicepreşedinte al Comisiei, în momentul în care anunţa votul dat de deputaţii jurişti. „Domnule Nicolescu, eu am fost mandatat să anunţ rezultatul. Noi am votat pentru şi în cazul domnului Adam şi în cazul domnului Roşca“, a spus Nica, imediat după şedinţă. Aritmetica îl contrazice însă pe deputatul PSD, Ciprian Nica. Comisia Juridică a respins, cu şase voturi „pentru“, 16 voturi „împotrivă“ şi o abţinere pentru arestarea preventivă a liberalului. Deci, fără voturile „pentru” ale deputaţilor PSD, nu se putea ajunge la un scor de respingere. În plus, votul social-democraţilor din comisie a venit la numai câteva minute după ce Klaus Iohannis cerea vot pentru ridicarea imunităţii tuturor parlamentarilor certaţi cu legea, indiferent de partid. Chiar dacă preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a recomandat oamenilor săi din Parlament să nu mai apeleze la diverse tertipuri când vine vorba despre votul pe o solicitare a Justiţiei, aleşii social-democraţi arată că nu se pot potoli.

Şi Valeriu Zgonea a încercat să discrediteze demersul lui Iohannis şi al liberalilor. „E bine ca atunci când votăm în comisie pentru o cerere de ridicare a imunităţii, să votăm indiferent de culoarea politică. Nu să dăm aviz pozitiv pentru unii, iar pentru alţii aviz negativ“, le-a transmis Zgonea liberalilor, care au ripostat imediat. „Faptul că s-a dat aviz negativ a fost o decizie a majorităţii PSD“, a replicat deputatul PNL George Scutaru.

PNL: Noi am votat pentru
Componenţa Comisiei Juridice este formată din 27 de membri, după cum urmează: 12 deputaţi PSD, trei deputaţi PC-PLR, un deputat PPDD, un membru UDMR, doi deputaţi de la grupul minorităţilor, cinci membri PNL, trei de la PDL. La şedinţa de ieri a Comisiei Juridice au lipsit patru membri. Un calcul simplu arată că deputaţii coaliţiei de guvernare, PSD, PLR, PC, UDMR, adună împreună 16 deputaţi. Din aceştia scădem absenţii şi mai rămân 12 membri din rândurile puterii parlamentare care au votat. „Au lipsit deputatul  UDMR, Ioan Adam şi Cătălina Ştefănescu“, a spus, pentru „Adevărul“, Daniel Fenechiu, membru al Comisiei Juridice.

Chiar şi aşa, deputaţii puterii guvernamentale au fost majoritari în şedinţa Comisiei Juridice de ieri, fără să-i mai adăugăm pe cei din grupul minorităţilor naţionale care votează întotdeauna de partea Puterii. Cristina Pocora, care a înlocuit-o pe Alina Gorghiu la şedinţa Comisiei Juridice, a spus că parlamentarii PNL şi PDL au votat pentru toate cele trei cereri. Chiar dacă liberalii şi democrat-liberalii ar fi votat toţi împotriva celor trei solicitări, Mircea Roşca nu ar fi scăpat din şedinţa Comisiei Juridice cu imunitate dacă parlamentarii coaliţiei de guvernare s-ar fi împotrivit. În plen însă, PSD-iştii au renunţat la jocuri politicianiste, iar prin vot s-a avizat arestarea, cu 220 pentru şi 65 împotrivă. 


Ecaterina Andronescu, tot mai aproape de DNA
La Comisia Juridică de la Senat , lucrurile au mers pe repede înainte de această dată, deşi raportul în cazul senatorilor Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu a fost amânat la nesfârşit înainte de alegerile prezidenţiale. Senatorii jurişti au avizat cu opt voturi „pentru“, unul „împotrivă“ şi o abţinere încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Ecaterina Andronescu şi Şerban Mihăilescu, acuzaţi de corupţie în dosarul Microsoft. Raportul pozitiv al comisiei va fi votat astăzi în plenul Senatului, iar Ecaterina Andronescu şi „Micky Şpagă“ vor putea fi apoi chemaţi la DNA.

Tot ieri, la Senat, liberalul Akos Mora, mult invocat de Victor Ponta în dezbaterea cu Klaus Iohannis, şi-a dat demisia, după ce, în urmă cu un an, ÎCCJ îl declarase definitiv incompatibil. E drept, şi-a dat demisia cu destule regrete. „Stimaţi colegi, haideţi să închidem subiectul. Eu nu doresc să fac parte din acest Parlament. Îmi pare rău, suntem prizonierii capcanelor atitudinilor populiste şi mă uit foarte bine în stânga şi ştiu ce zic“, a spus Mora.„Ştiu că foarte mulţi mă susţineţi. Ştiu că foarte mulţi mi-aţi spus: «Stai liniştit. Nu vom vota această măgărie». Nu vreau să vă pun în posibilitatea de a trece această aberaţie“, a continuat el. Plenul Senatului a luat act de vacantarea mandatului lui Akos Mora, în urma demisiei sale, înregistrându-se 65 de voturi „pentru“, 3 abţineri, 5 voturi „împotrivă“.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite