PSD dă pensii speciale şi pentru personalul AEP

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. FOTO Eduard Enea
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache. FOTO Eduard Enea

Camera Deputaţilor este la un pas de votul unui proiect de lege, susţinut de PSD, prin care personalul de specialitate al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) ar urma să aibă dreptul la pensie de serviciu, la fel ca aleşii din Parlamentul României.

Până la urmă, legea n-a mai trecut de votul final în Camera Deputaţilor întrucât şedinţa a fost suspendată în ultimul moment din cauza lipsei de cvorum, după ce anterior chiar preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, vorbise la microfon în favoarea adoptării acestei legi. „Noi acum patru ani de zile am spus dreptate până la capăt. Dintr-o eroare, personalul AEP a fost uitat. Prin această iniţiativă considerăm că reparăm o nedreptate. Dacă funcţionarii AEP prin lege au acelaşi atribuţii cu funcţionarii publici parlamentari, de aceea trebuie să susţinem în continuare această iniţiativă“, a declarat Iordache după ce anterior deputatul UDMR Mate Andras Levente ceruse retrimiterea la comisii a iniţiativei în aşteptarea pronunţării Guvernului dacă susţine sau nu proiectul de lege. Până acum, Guvernul Cioloş nu a susţinut niciun proiect legislativ care prevede pensii speciale, pe motiv că nu există bani în buget pentru astfel de cheltuieli.

„Greii“ PSD, semnatari ai legii

Iniţiativa legislativă  urmăreşte modificarea Legii 215/ 2015 pentru includerea personalului de specialitate din AEP în categoria celor care primesc pensii de serviciu. Actuala iniţiativă legislativă, care a fost depusă în Parlament la începutul anului de şase deputaţi PSD, printre care Florin Iordache, preşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Pâslaru, liderul deputaţilor  social-democraţi, şi Marian Neacşu, secretarul general al partidului, a fost respinsă de Senat, însă în Camera Deputaţilor la comisia de specialitate a primit aviz pozitiv. 

„Prin alineatul 1 al articolului 94 s-a reglementat acordarea pensiei de serviciu şi altor categorii de personal care, prin legislaţia specifică, au fost asimilaţi, ca statut profesional, funcţionarilor publici parlamentari, ţinând cont de atribuţii specifice, interdictii şi incompatibilităţi similare. Ca urmare a unei omisiuni, personalul din AEP nu a fost menţionat in cadrul acestor prevederi, deşi legislaţia în vigoare îi conferă acelaşi statut cu cel al personalului din aparatul Parlamentului încă din 2004“, susţin iniţiatorii, potrivit  expunerii de motive. În prezent, de pensii de serviciu asemănătoare celor ale deputaţilor şi senatorilor beneficiază şi funcţionarii publici din cadrul Consiliului Legislativ, membrii acestuia şi personalui Curţii Constituţionale, asimilat celui cu funcţii similare din structurile Parlamentului. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite