PSD a pierdut majoritatea în Consiliul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu FOTO Mediafax
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu FOTO Mediafax

Consilierii generali Lucian Iliescu ( PDL) şi Richard Ghiţă (PPDD) sunt noii viceprimari ai Capitalei, numirea acestora fiind votată de noua majoritate din Consiliul General al Municipiului Bucureşti, formată între PNL-PDL şi trei consilieri de la PPDD.

Deşi PSD şi PPDD au încheiat recent un protocol de colaborare la nivel parlamentar şi local, ieri, PSD a pierdut majoritatea în Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Trei dintre cei şapte consilieri PPDD s-au aliat cu PNL şi PDL. Contactat de „Adevărul“ consilierul PDL Silviu Văduva ne-a declarat că decizia celor trei consilieri PPDD a fost luată pe fondul nemulţumirii rezultate în urma încheierii protocolului de colaborare cu PSD. „S-a creat o altă majoritate la Consiliul General formată din PNL-PDL-PPDD, din cauza protocolului cu PSD pe care consilierii PPDD nu şi l-au asumat pentru că nu credeau în colaborarea cu social-democraţii“, a spus Silviu Văduva, consilier PDL.

În schimb, consilierul PNL Cornel Pieptea a precizat pentru „Adevărul“ că decizia consilierilor PPDD de a li se alătura se explică prin colaborarea fructuoasă pe care au avut-o în mai multe proiecte comune. Majoritatea nou formată a făcut posibilă schimbarea din funcţie a foştilor viceprimari Dan Darabont (PSD) şi Marcel Nicolaescu (fost membru PNL, trecut recent la PSD). Aceştia au fost înlocuiţi cu consilierii generali Lucian Iliescu, de la PDL, şi Richard Ghiţă (PPDD).

Culisele şedinţei

Elementul declanşator al şedinţei ordinare l-a constituit punctul al doilea de pe ordinea de zi, care prevedea validarea mandatelor a trei noi consilieri generali, pentru tot atâtea locuri vacante. Consilierii PNL şi PDL au părăsit sala de şedinţă, enervaţi de faptul că PSD-iştii ignorau legea prin care trebuia să se realizeze procesul de validare. Consilierii ar fi trebui să fie validaţi în ordinea în care au fost aleşi. „Noi am părăsit sala de şedinţă. PSD a rămas în sală, dar nu  a avut cvorum“, a spus consilierul general Gabriel Fătu.

La scurt timp, a început şedinţa aşa-numită “de îndată”, la care au fost prezenţi 27 de consilieri generali din 52, din care 24 de membri ai grupurilor PNLşi PDL, iar alţi trei consilieri de la PPDD, respectiv Horaţiu Panaitescu, Julia Zorkoczy şi Richard Ghiţă, suficienţi pentru a crea o nouă majoritate. După începerea acestei şedinţe, a fost constituită o nouă comisie de validare a consilierilor generali, care a validat în funcţia de consilier general pe Horia Scarlat (PNL), Horaţiu Tica (PDL) şi Antonel Tănase (PNL).

Ulterior, s-a trecut la votarea proiectelor privind schimbarea celor doi viceprimari, Marcel Nicolaescu şi Dan Darabont. Totodată, consilierii generali şi-au dat acordul pentru excluderea lui Marcel Nicolaescu de pe lista consilierilor generali. Contactat de „Adevărul“, Nicolaescu era într-o stare evidentă de supărare. „Sunt într-o stare rea de tot şi mă mai întrebaţi şi dumneavoastră. Sunt la primarul general acum, să vedem ce se întâmplă“, ne-a declarat Marcel Nicolaescu.

Consilierii generali Lucian Iliescu, de la PDL, şi Richard Ghiţă, de la PPDD, propuşi pentru funcţiile de viceprimari, au primit 28 de voturi, după ce Horia Scarlat a depus jurământul de consilier general şi a avut drept de vot.

După alegerea noilor viceprimari ai Capitalei a fost ales, printr-un alt proiect de hotărâre, şi preşedintele de şedinţă pentru perioada 1 iulie - 1 septembrie, acesta fiind consilierul general Mircea Raicu (PDL).

Potrivit unor surse din cadrul Primăriei Generale, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, şi prefectul de Bucureşti, Paul Nicolae Petrovan, au fost chemaţi, ieri, în biroul lui Sorin Oprescu, pentru a găsi o cale prin care să poată fi atacată decizia privind schimbarea celor doi viceprimari. „Vor să-l convingă pe prefect să atace aceste hotărâri pentru ca ele să fie suspendate“, au declarat surse din Primăria Capitalei pentru „Adevărul“.

Citeşte şi:

Ponta nu exclude varianta ca PSD să-l susţină pe Oprescu la prezidenţiale: Mi-ar plăcea

Liderul PSD Victor Ponta a susţinut luni că i-ar plăcea ca PSD să-l susţină pe Sorin Oprescu la prezidenţialele din toamnă, dar că decizia în acest sens este una comună.

Oprescu: Opt proiecte majore de infrastructură rutieră, în desfăşurare pe timpul verii în Capitală

Opt şantiere pentru tot atâtea proiecte majore de infrastructură rutieră sunt sau vor fi deschise pe parcursul acestei veri în Capitală, în timp ce pentru amenajarea a 100 km de piste pentru biciclişti vor fi demarate procedurile pentru realizarea proiectului tehnic,a anunţat primarul Sorin Oprescu.

Oprescu: Ancheta DNA la Direcţia de Infrastructură a Primăriei nu afectează proiectele în desfăşurare

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, vineri, că nu există proiecte de infrastructură care să fie afectate de ancheta DNA la Direcţia de Infrastructură a municipalităţii, fiind luate toate măsurile necesare pentru ca aceasta să funcţioneze normal, transmite Mediafax.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite