UPDATE Aviz pozitiv pentru demnitarii Guvernului Tudose. Ministrul playboy, către jurnalişti: „Cred că arăt îngrozitor. Am dormit foarte puţin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miniştrii desemnaţi de coaliţia PSD-ALDE au fost audiaţi şi au primit, fără emoţii, aviz pozitiv de la comisiile de specialitate. În majoritatea timpului, demnitarii au vorbit despre planurile lor de viitor, le-au fost puse întrebări, însă audierile s-au terminat după două-trei răspunsuri. De la ora 15.00, urmează dezbaterea şi votarea noului Guvern condus de Mihai Tudose.

UPDATE Ministrul desemnat pentru Justiţie, Tudorel Toader, a primit aviz pozitiv de la comisiile de specialitate. 53 de voturi „pentru“, 28 de voturi „împotrivă“, două abţineri, a fost rezultatul final.

UPDATE La audierea lui Tudorel Toader a avut loc între senatorii Robert Cazanciuc (PSD) şi Daniel Fenechiu (PNL). Primul, care este şi preşedintele Comisiei juridice de la Senat, i-a tăiat de mai multe ori microfonul celuilalt, în timpul aceleiaşi intervenţii.   

UPDATE Tudorel Toader, propunerea pentru ministerul Justiţiei: Sigur, programul de guvernare este cel pe care îl ştim cu toţii. Eu aş face o scurtă precizare pe care o consider necesară. Eu am 4 luni de când sunt ministru, fiind investit la 2 luni după ce Guvernul şi-a început mandatul. Motiv pentru care luăm lucrurile din stadiul în care le-am găsit. Ştiu că e o mare aşteptare referitoare la legile Justiţiei. S-a spus că Ministerul e în întârzierecu legile Justiţiei. În graficul programului de guvernare, legile sunt prevăzute pe luna iunie şi suntem în curs. 

   

E greu să faci o ierarhiei obiectivelor din programul de guvernare. Toate sunt în egală măsură importante, necesare. Vă voi spune că prioritatea ministerului azi e prezentarea proiectului de lege pentru modificarea celor trei legi ale Justiţiei 304, 304 şi 317, toate cele trei fiind din 2004, deci de 13 ani de zile. 

Am iniţiat proiectul de hotărâre de Guvern pentru penitenciarul de la Berceni, aşteptăm un răspuns pentru penitenciarul de la Caracal. 

Am început procesul evalurăii celor patru Coduri fundamentale. Avem în vedere să propunem un pachet de măsuri de modificare a celor patru Coduri. Răspunsul meu provizoriu e că sunt nevoie modificări. Mă bazez pe zecile de decizii de sesizare a neconstituţionalitate cu privire la cele patru Coduri.  

Dacă trecem şi de momentul evaluării Codurilor, greul d-abia atunci începe. Noi avem o legislaţiefoarte, foarte stufoasă. Uneori chiar şi incoerectă. Avem o inflaţie legislativă. Avem foarte multe legi adoptate dinainte de revizuirea Constituţiei. 

Nicoleta Pauliuc, senator PNL: Aţi declarat că va fi un prag rezonabil la abuzul în serviciu? ce înseamnă? 

Tudorel Toader: Eu am răspuns pe pacurs. Prima dată pornim de la faptul că există decizia CCR care prevede obligativitatea pragului. Dacă tot am spus, pot să repet. Eu ca ministru al Justiţiei nu am un prag în buzunar pe care să-l scot şi să spun că acesta e pragul. Dacă aş avea o asemenea convingere, dezbaterile organizate ar fi lipsite de obiect. Prin urmare, avem foarte multe elemente de luat în considerare: ţări care au prag, standardele Comisiei de la Veneţia etc. Aşteptăm profesioniştii dreptului la dezbaterea de luni. După, vom veni cu o propunere. 

Marton Arpad, deputat UDMR: Din 1 aprilie 2016 a intrat în vigoare directiva privind prezumţia de nevinovăţie. Noi am depus un proiect de lege pentru punerea în aplicare a directivei. Credeţi că până pe 1 aprilie 2018, dată prevăzută în directivă, toate normele subsecvente legilor vor fi puse în aplicare?

Tudorel Toader: Directivele au termen de transpunere şi deciziile CCR au termen. Noi avem la MJ, am trimis deja spre Guvern, proiect de lege privind transpunerea unor directive cu termen scadent mai apropiat.

Cătălin Predoiu, deputat PNL: Ce obstacole vedeţi dumneavoastră în ceea ce priveşte ridicarea MCV?  

Tudorel Toader: Dacă ar fi după noi, l-am ridica şi mâine. Am cerut la comisie precizări suplimentare privind recomandările. Ştim că la nivel naţional sunt uneori rezerve. Danemarca doreşte să ne dea deţinuţii români din penitenciarele dânşilor, dar a sesizat că nu avem condiţii necesare în penitenciare. Dincolo de cerinţe, factori, obiective s-ar putea să fie ceva ce noi nu putem observa. Preşedinţia din 2019, sigur că se acceptă ideea că nu ne va găsi sub MCV. 

Ion Stelian, deputat USR: Nu am văzut niciun capitol privind lupta împotriva corupţiei? Ce măsuri concrete luaţi pe acest domeniu?

Tudorel Toader: Cred că sistemul normativ e suficient, riguros. Eu cred că pe palierul normativ stăm bine, dar trebuie asigurată deplina funcţionalitate pe lupta împotriva corupţiei. 

George Dircă, senator USR: Cum abordaţi problematica privind cenzurarea opiniilor separate ale judecătorilor de la CCR?

Tudorel Toader: Ştiţi bine, CCR nu face parte din niciuna din cele trei puteri ale statului. Funcţionează pe baza unei legi şi a Cosntituţiei. Iniţiativa modificării legii o puteţi avea şi dumneavoastră.

UPDATE Lucian Romaşcanu a primit aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Culturii. De asemenea, Graţiela Gavrilescu a fost avizată pozitiv pentru funcţia de ministru al Mediului. 

UPDATE Răzvan Cuc, avizat pentru funcţia de ministru al Transporturilor: Îmi păstrez estimarea, vom finaliza 90 km autostradă.

UPDATE Până în acest moment, au trecut de audierile din comisii, primind aviz favorabil, 11 miniştri: Mihai Fifor (Economie), Ilan Laufer (IMM-uri), Toma Petcu (Energie), Rovana Plumb (Fonduri Europene), Victor Negrescu (Afaceri Europene), Teodor Meleşcanu (Afaceri Externe), Carmen Dan (Afaceri Interne), Andreea Păstârnac (Românii de Pretutindeni), Mircea Titus Dobre (Turism), Adrian Ţuţuianu (Apărare) şi Liviu Marian Pop (Educaţie).

UPDATE  Rovana Plumb, avizată favorabil de Comisia pentru afaceri europene

Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a fost avizată pozitiv de comisia de specialitate cu 15 voturi ”pentru” şi 8 ”împotrivă”, parlamentarii care nu i-au acordat votul de încredere fiind cei din opoziţie, respectiv PNL, USR şi PMP. Audierea Rovanei Plumb a fost marcată de critici venite din partea lui Victor Ponta şi Eugen Teodorovici, nemulţumiţi că Ministerul Fondurilor Europene nu este unul de sine stătător fiind în subordinea Ministerului Dezvoltării.

”Obiectivul pentru anul 2017 este acela de a aduce 5,2 miliarde de euro. Un alt obiectiv este acela de a facilita participarea beneficiarilor la fondurile europene”, a afirmat Rovana Plumb.

Audieriile Rovanei Plumb au fost pline de ironii din partea tuturor reprezentanţiilor partidelor, dar şi de momente care au generat amuzamentul celor prezenţi.

Rovana Plumb FOTO Inquam / Alexandra Pandrea

image

UPDATE Parlamentarii PMP au părăsit şedinţa Comisiilor reunite de politică externă, în care era audiată ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstârnac, după ce ea a fost întreruptă de preşedintele comisiei din expunerea priorităţilor mandatului său pentru a se putea încadra în termenul de 30 de minute alocat de conducerea Parlamentului.

Parlamentarii PMP au acuzat că la audieri are loc "o mascaradă" şi au părăsit lucrărilor.

UPDATE Meleşcanu, avizat ca ministru: Mă califică faptul că sunt calificat în domeniu

Ministrul desemnat al Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a fost avizat favorabil de comisiile de politică externă, el explicând parlamentarilor că îl califică pentru acest post „faptul că e calificat în domeniu“, iar evaluarea PSD, în care are doar câteva măsuri realizate, nu era o evaluare care se concentra pe măsuri specifice, ci pe „acţiuni strategice“, care au fost şi vor fi urmate.

În privinţa priorităţilor sale la minister, Meleşcanu a spus că este nevoie de continuitate, făcând referire la contribuţia României în UE şi NATO, participarea la misuni externe şi parteneriatul cu SUA. El a subliniat şi relaţia cu Republica Moldova ca o prioritate, dar şi parteneriatele strategice cu Franţa, Germania, Polonia şi Turcia.

Teodor Meleşcanu a fost avizat cu 21 de voturi "pentru", 17 voturi "împotrivă" şi o abţinere. El ar urma să îşi înceapă al patrulea mandat în fruntea MAE.

UPDATE Laufer, avizat pentru Mediul de Afaceri: Targetul meu este ca acest minister să fie în top trei

Înaintea audierilor din comisiile parlamentare, jurnaliştii s-au apropiat de ministrul desemnat pentru IMM-uri, Ilan Laufer, pentru a-l fotografia, el zâmbind la camere, apoi spunându-le fotografilor: „Cred că arăt îngrozitor. Am dormit foarte puţin“. 

Ilan Laufer a primit aviz favorabil din partea Comisiilor de speciliate, cu 35 de voturi „pentru” şi 11 voturi „împotrivă”.

”Targetul meu este ca acest minister să fie în top trei. Ştiu că urmează sacrificii. Dacă mi se va cere să plec din orice motiv, că nu am şapcă, orice, voi pleca”, a afirmat Laufer. 

Legat de pozele apărute în revista Men’s Health, ministrul desemnat a declarat că erau în timpul său liber şi le consideră chiar o realizare personală.

”Eram în timpul meu liber, era acum cinci ani, nu aveam nicio funcţie publică, mi s-a părut ceva foarte mişto. Nu regret. Faptul că merg la mare şi fac nişte poze nu văd nimic grav. De când sunt în funcţie, nu am mai făcut astfel de poze. Am făcut-o de plăcere şi cred că este o realizare”, a afirmat Laufer.

Referitor la faptul că este unul dintre cei mai bogaţi miniştri desemnaţi, el a amintit că a copilărit în Israel, într-o mentalitate de afaceri care l-a ajutat ulterior.

Ilan Laufer FOTO Inquam/ Octav Ganea 

image

UPDATE Mihai Fifor avizat favorabil în comisii pentru funcţia de ministru al Economiei. "Nu sunt filosof, nu am făcut astfel de studii", a spus Fifor, deşi în CV-ul său scrie că este licenţiat în filosofie. 

UPDATE A început audierea lui Toma Petcu, propus pentru Ministerul Energiei din partea ALDE. În timpul guvernării Grindeanu, ministrul a ocupat acelaşi portofoliu ministerial şi a reuşit să implementeze o singură măsură din cele 14 promise în programul de guvernare.

Toma Petcu a primit aviz pozitiv din partea Comisie, cu 36 de voturi „pentru” şi 16 „împotrivă”

Toma Petcu FOTO Inquam/ Octav Ganea 

image

UPDATE La audieri este o mare înghesuiala. 5-6 parlamentari nu mai au loc la masa principală, fiind puşi în spate, alături de presă şi invitati.

UPDATE A început audierea lui MIhai Fifor. propunerea pentru Ministerul Economiei. Social-democratul e absolvent de Filosofie.Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii, cel care conduce audierea şi-a început pledoaria prin amintirea faptului că astăzi e sărbătoarea, fiind ziua Sfiinţilor Sărbători Petru şi Pavel.

Audierea candidatului la funcţia de Ministru al Economiei, Mihai Fiforc

Mihai Fifor a început să citească, cuvânt cu cuvânt, din programul de guvernare al PSD. Reamintim că fostul ministru al Economiei, Mihai Tudose, a avut zero realizări în mandatul său.

Băsescu, întrebare pentru Fifor: Care e rostul înfiinţării Fondului Suveran de Investiţii şi ce societăşi şi companii fac parte?

Fifor: Fondul nu e o invenţie românească, ci o reţetă de succes. Lista societăţilor e aproape stabilită în momentul de faţă şi vom comunica lista.

Traian Basescu a început să se certe cu Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii. „Nimic nu e în regula", a subliniat Basescu, după ce Fifor i-a dat un răspuns prea vag. Ministrului desemant pentru Econimie i-au fost puse peste 15 întrebări, însă are la dispoziţie doar câteva minute pentru a oferi răspunsuri.

Înainte de vot, fostul preşedinte Băsescu a avut o remarcă: „V-am trântit!”. La care liberalul Daniel Zamfir a replicat: „Ce umor prost aveţi!”

Mihai Fifor a primit aviz pozitiv din partea Comisiei de Industrii, cu 37 de voturi „pentru” şi 17 voturi „împotrivă”.

Mihai Fifor FOTO Inquam/ Octav Ganea

image

Conducerea Parlamentului a aprobat calendarul audierilor, ele urmând să înceapă la ora 8.00. Fiecare ministru va avea la dispoziţie 30 de minute pentru prezentarea programului său şi pentru întrebări, potrivit programării efectuate. Ultimele audieri se vor încheia la ora 14.00.

Deputatul PMP Eugen Tomac a părăsit, miercuri, şedinţa conducerii Parlamentului, în care se discută calendarul audierilor miniştrilor propuşi în Cabinetul Grindeanu, acuzând că este o "mascaradă", în care miniştrii vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discurs, şi parlamentarii doar un minut pentru întrebări.

"Am părăsit şedinţa în semn de protest faţă de modul în care este pregătită agenda Parlamentului pentru ziua de mâine. Ni se pare inadmisibil cât dispreţ poate arăta PSD faţă de această instituţie şi faţă de Guvern. Condamnăm cu fermitate acest comportament. Mi se pare că deja practicile proaste din PSD sunt transferate în totalitate în sânul instituţiilor statului român", a spus Tomac.

La ora 15.00 este convocat plenul reunit al celor două Camere. Acolo, premierul desemnat Mihai Tudose îşi va prezenta programul de guvernare şi va cere votul de încredere al parlamentarilor.

După vot, care este estimat să dureze aproximativ 2 ore şi jumătate, noul Cabinet va fi aşteptat la Palatul Cotroceni pentru depunerea jurământului.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite