PSD pune şapte condiţii privind acordul politic iniţiat de preşedinte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos Octav Ganea
FOTO Inquam Photos Octav Ganea

PSD nu a oferit un răspuns concret dacă va semna acordul politic propus de preşedintele Klaus Iohannis şi a transmis că va lua o decizie în cadrul Comitetului Executiv (CEx) al partidului. Totodată, social-democraţii subliniază că documentul şefului statului trebuie să includă şapte „aspecte vitale”, printre care şi condamnarea protocoalelor.

„PSD a luat la cunoştinţă, în urma conferinţei de presă a Preşedintelui Klaus Iohannis de astăzi, şi nu în timpul consultărilor, de intenţia acestuia de a propune partidelor politice din România un acord politic naţional pentru consolidarea parcursului european al României. PSD va analiza în cadrul Comitetului Executiv Naţional propunerea preşedintelui Iohannis şi va formula un răspuns oficial. PSD susţine consensul politic pe temele majore de interes naţional, mai ales atunci când un astfel de demers este unul real şi nu un joc electoral. PSD a susţinut şi va susţine întotdeauna orice înţelegere politică benefică interesului României", se arată într-un comunicat de presă al PSD, citat de Mediafax.

Cu toate astea, PSD-ul vrea ca acordul final să includă şapte „aspecte vitale pentru interesul României”, precum eliminarea dublului standard în UE, condamnarea protocoalelor sau promovarea la nivelul UE a instituirii salariului minim european.

„Considerăm însă că în acest moment în care se discută despre crearea unui consens politic e necesar ca un eventual pact încheiat între toate partidele politice să mai conţină câteva aspecte vitale pentru interesul României:
1. Susţinerea unei Uniuni Europene cu o singură viteză, în care toate statele membre să se bucure de aceleaşi drepturi şi beneficii.
2. Acţiunea tuturor forţelor politice din România pentru înlăturarea dublului standard în Uniunea Europeană. Nimic din ce este permis în alte state membre să nu fie interzis în România, iar ceea ce este respectat în alte state să fie respectat şi în România.
3. Condamnarea protocoalelor secrete încheiate între instituţiile din sistemul judiciar şi alte instituţii. Justiţia trebuie să fie independentă şi transparentă.
4. Asigurarea şi garantarea independenţei judecătorilor faţă de influenţele politice, cât şi faţă de orice altă formă de presiune exercitată asupra acestora.
5. Garantarea şi respectarea în totalitate, inclusiv prin procesul de legiferare, a prevederilor Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi condamnarea publică a oricărei forme de abuz.
6. Armonizarea legislaţiei româneşti la valorile şi principiile europene pentru înlăturarea oricăror forme de discriminare din societatea românească.
7. Promovarea la nivelul Uniunii Europene a instituirii salariului minim european valabil pentru companiile care activează în mai multe state membre, astfel încât să se elimine discriminarea în privinţa salarizării pe teritoriul Uniunii.

În ce priveşte includerea într-un asemenea protocol politic a prevederilor votate deja la referendum, considerăm că politicienii nu au dreptul şi nu pot decide peste voinţa românilor. Cetăţenii s-au pronunţat deja asupra celor două întrebări.

Voinţa românilor nu poate fi negociată între politicieni. Prevederile referendumului trebuie transpuse imediat în legislaţie, indiferent dacă partidele încheie sau nu un pact politic", se mai arată în comunicat”, se mai arată în comunicatul PSD.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat miercuri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului pe Justiţie, că invită formaţiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.
 
„Am constatat că există o largă convergenţă. Majoritatea, marea majoritate a partidelor, sunt de acord că rezultatele acestui referendum trebuie implementate aşa cum a votat poporul. Sunt de acord partidele că trebuie consolidat parcursul european al României. În consecinţă, pentru a valorifica cum se cuvine acest vot şi consultările, am decis să invit partidele politice parlamentare să semnăm un acord naţional pentru consolidarea parcursului european al României. Sau, dacă vreţi altfel, un pact politic pentru România Europeană”, a declarat preşedintele.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite