„PSD are cel puţin două locuri în PE pe care nu le merită“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Coada din faţa ambasadei României din Berlin
Coada din faţa ambasadei României din Berlin

Interviu cu Dr. Paul Milata, investigator antifraudă, autorul unui calcul bazat pe date statistice şi estimări din care reiese că PSD a obţinut cel puţin două locuri în PE prin blocarea votului în diaspora.

DW: Domnule Milata, în urma unor calcule, pe care le-aţi făcut după alegerile europarlamentare din 26 mai, a reieşit un număr impresionant de votanţi, cetăţeni români din străinătate, care nu au putut să-şi exercite un drept democratic, fundamental, dreptul la vot. Am asistat în duminica votului şi a referendumului la un blocaj sistematic la ambasade, consulate şi alte localuri de vot. Cum vă explicaţi acest număr uriaş de sute de mii de oameni care nu au reuşit să voteze? Pe ce se bazează calculele dumneavoastră?

Paul Milata: În primul rând m-am bazat numai pe statisticile oficiale, acolo unde există, şi în al doilea rând m-am bazat pe estimările care sunt folosite în România şi în străinătate pentru calcularea numărului de votanţi. Numărul total de voturi din diaspora, aşa cum a fost raportat final de BEC, a fost de 375.212. Numărul persoanelor care nu au putut să voteze în străinătate şi pe care eu l-am calculat este de minim 726.000. 

Este un număr uriaş, cum spuneam…

Da, este un număr foarte mare, dar şi numărul persoanelor cu cetăţenie română în diaspora este foarte mare şi este estimat între 3 şi 5 milioane de persoane. Şi prezenţa la vot la alegerile europarlamentare din 2019 a fost relativ mare pentru România - 49,02%. Într-adevăr, numerele sunt mari.

Cât de exacte, cât de corecte sunt datele puse la dispoziţie de BEC, atunci când ne referim la numărul cetăţenilor români din străinătate?

Eu observ bazele de date din România de 19 ani în privinţa aceasta. Nu cred că există o bază de date în România pe care să ne putem baza. Asta include bineînţeles şi calitatea datelor de la BEC. Cu alte cuvinte, la ora actuală în România nu există niciun fel de informaţie la autorităţile statului despre numărul real al persoanelor cu cetăţenie română din străinătate. 

Să încercăm să desluşim pas cu pas aceste cifre. Din calculele dvs. reiese că cel puţin 700 de mii de români din străinătate nu au reuşit să voteze. Numărul maxim este chiar dublu, 1,4 milioane. Câte mandate în Parlamentul European ar însemna aceste numere?

România are 32 de locuri în PE. Numărul de persoane din diaspora care au fost împiedicate să voteze ar fi putut să definească 2 până la 4 locuri.

2-4 locuri pentru forţele pro-europene din opoziţie sau pentru partidul guvernamental PSD?

Din rezultatele pe care le avem până la ora actuală e foarte clar că marea majoritate a persoanelor care au votat în diaspora au votat pentru alte partide decât PSD-ALDE. Prin urmare, putem spune că împiedicarea votului în diaspora a avut rezultatul foarte concret că 2 până la 4 mandate în PE s-au distribuit altfel decât şi-ar fi dorit persoanele din diaspora.

Conform rezultatelor finale,  Alianţa2020 USR-PLUS are un scor cvasi-egal cu cel obţinut de PSD, cu 0,1% mai puţin decât acesta. Putem afirma că fără blocajul din diaspora, formaţiunea condusă de Dacian Cioloş şi Dan Barna ar fi ocupat locul doi la europarlamentare? Că Alianţei2020 i-au fost furate, practic, aceste locuri?

Ce putem spune cu siguranţă este că PSD are 2 locuri în PE pe care nu le merită. Putem specula că PSD ar putea avea chiar 4 locuri pe care nu le merită, dintr-un total de 8. De asemenea, putem specula că USR-PLUS ar fi primit acele voturi din diaspora. Ceea ce mai putem spune cu un grad destul de ridicat de exactitate este că din cele 8 locuri obţinute de PSD la europarlamentare, 2 sunt rezultatul modului în care a decurs scrutinul din 26 mai în diaspora.

Ce ar trebui să urmeze acum? Există deja voci care solicită depunerea unei plângeri penale, preşedintele Iohannis cere cu insistenţă demiterea ministrului de externe şi celui de interne...

În primul rând trebuie menţionat că un partid care nu este în stare să administreze un tur de scrutin, foarte probabil nu este în stare să administreze o ţară. Reacţiile la modul în care au decurs alegerile în diaspora pot fi, într-adevăr, de natură legală, pentru că dreptul la vot este un drept fundamental. Pot fi, însă, şi reacţii de cu totul altă natură, de exemplu de natură etică. La ora actuală m-aş aştepta, totuşi, ca mai multe persoane din PSD să se distanţeze de acest partid. Opţiunea depunerii unei plângeri penale de către USR-PLUS sau de către orice alt partid există, însă, din punctul meu de vedere, foarte multe, prea multe probleme din România se rezolvă în instanţă. Trebuie să recunoaştem faptul că dacă orice problemă poate fi rezolvată numai în instanţă, atunci România nu are un aparat de stat funcţional.

Cum vedeţi, de acum încolo, evoluţia politică din România?

Sunt optimist datorită evenimentelor din ultimii ani, dar trebuie să menţionez că România a pierdut îngrozitor de mult timp. 

Vă prezentăm cifrele cele mai relevante din calculul efectuat de Dr. Paul Milata, autor germano-român din Berlin, investigator antifraudă (CFE), în baza unor date statistice şi estimări:

Estimare cetăţeni RO în diaspora (min.): 3 milioane

Dintre care cu drept de vot: 2,25 milioane

Voturi exprimate în diaspora: 375.212

Participare vot în diaspora: 16,7%

Participare per total cetăţeni RO cu drept de vot: 49,02%

Diferenţa dintre participare per total - diaspora, în procente: 32,3%

Diferenţa dintre participare per total - diaspora: 726.750

Nr. cel mai mic de locuri pierdute în PE: 2,3

Pornind de la numărul voturilor exprimate în diaspora (375.212) reiese că, în urma datelor BEC, în străinătate ar trebui să trăiască 1.202.985 de români - un număr mult mai mic decât toate estimările cunoscute şi acceptate până acum

Robert Schwartz - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite