Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD, nemulţumit de OUG pentru plafonarea preţurilor la energie şi gaze: Reglementarea preţurilor de la 1 aprilie este absolut necesară. Reacţia PNL

1
26 Jan 2022 14:03:19
Autor: Maria Dinu
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Sigla PSD FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Social-democraţii au transmis că este absolut necesară reglementarea preţurilor la energie şi gaze, cel mai devreme de la 1 aprilie 2022, argumentând că PSD nu este mulţumit pe deplin de ordonanţa pe care Guvernul a adoptat-o marţi pentru a preveni creşterea facturilor la energie. Mai mult, social-democraţii îi acuză pe colegii liberali de coaliţie că au respins propunerea PSD privind compensarea facturilor de la 1 ianuarie.

„PSD nu este mulţumit pe deplin cu forma ordonanţei de urgenţă pe care Guvernul a adoptat-o ieri în scopul limitării creşterii facturilor la energie şi gaze. Miniştrii PSD au propus o soluţie juridică prin care compensarea facturilor să se aplice încă de la 1 ianuarie, variantă pe care miniştrii PNL ai Energiei şi Justiţiei au respins-o, din păcate, fără o justificare solidă. Susţinem în continuare că aplicarea retroactivă a compensării pe luna ianuarie este posibilă, fiind o soluţie în care atât consumatorii, cât şi furnizorii erau susţinuţi printr-un mecanism bugetar eficient. PSD a intrat la guvernare tocmai pentru a corecta derapajele socio-economice grave din ultimii doi ani şi, impunând pachetul social, pentru a permite pensionarilor şi salariaţilor cu venituri mici să aibă o rezervă financiară decentă pentru a depăşi cu bine iarna”, au transmis social-democraţii într-un comunicat de presă. 

Partidul transmite că, „în actuala formă, ordonanţa este un pansament pus peste rana adâncă a unui sector energetic în care liberalizarea forţată, insuficient de bine pregătită, a provocat un haos generalizat cu un impact negativ major atât asupra nivelului de trai al populaţiei, cât şi asupra mediului de afaceri românesc„ şi „reafirmă faptul că singura soluţie rezonabilă pentru ca populaţia şi economia să nu sufere în continuare şocuri majore este revenirea rapidă la un sistem reglementat, pe o perioada bine determinată. În acest scop, PSD a constituit şi un grup de lucru pentru elaborarea unor documente tehnice de sprijin pentru adoptarea unui calendar de reglementare a pieţei energiei şi gazelor, cel mai devreme din 1 aprilie.

„Toate datele economice disponibile arată că efectul liberalizării pe pieţele energetice en-gros a dus la preţuri de 2,5 până la 5 ori mai mari în septembrie 2021 faţă de septembrie 2020. Astfel, afirmaţiile tuturor corifeilor de dreapta din guvernările 2020-2021, potrivit cărora “liberalizarea va scădea preţurile de vânzare" sau că “liberalizarea va scădea facturile românilor” s-au dovedit simple lozinci, bune doar de postat pe Facebook”, mai argumentează social-democraţii. 

Potrivit formaţiunii politice, „liberalizarea la gaze începută în iulie 2020 a adus românilor preţuri aproape duble! Tot ceea ce au reuşit artizanii liberalizării total nepregătite a fost să ducă România în cea mai mare criză energetică de după 1989! Ei poartă răspunderea uriaşă a exploziei facturilor în plină iarnă. Ei sunt cei vinovaţi de producerea unor situaţii aberante, deoarece au oferit unor companii posibilitatea de specula în voie, la preţuri care converg întotdeauna spre valoarea maximă a pieţei. Adică exact invers decât au promis românilor! 

„PSD le cere acestor lideri politici să-şi recunoască greşelile şi să susţină, măcar în ceasul al 12-lea, revenirea la un sistem reglementat. Este unica măsură ce garantează românilor şi companiilor locale şansa de a trăi fără povara unor facturi energetice prohibitive”, au mai transmis social-democraţii. 

Afirmaţiile transmise de PSD vin în contextul în care Guvernul a adoptat marţi Ordonanţa pentru prevenirea creşterii facturilor la energie, după ce liderii coaliţiei s-au contrazis de mai multe ori în vederea măsurilor şi a şedinţei de Guvern în care urmau a fi adoptate.

Replica PNL. Florin Cîţu: „Aceste critici trebuiau să fie prezentate în şedinţa de Guvern. Este ciudat să fii într-o coaliţie şi să-ţi acuzi partenerii de aşa ceva”


În urma acuzaţiilor lansate de PSD, preşedintele PNL Florin Cîţu a declarat că „aceste critici sau aceste soluţii trebuiau să fie prezentate în şedinţa de Guvern”

Liderul liberalilor a mai explicat că varianta adoptată de Guvern în şedinţa de marţi este cea care a avut toate avizele, menţionând însă că alte variante pot fi dicutate în Parlament.

„Discuţia a fost simplă, a fost o şedinţă de Guvern, în şedinţa de Guvern ştiţi că există un act normativ, care are un parcurs, o procedură, avize. Au venit avizele şi a fost aprobat. Dacă există alte variante şi alte soluţii legislative, ele pot să fie discutate în Parlamentul României pentru orice Ordonanţă. Varianta care a fost aprobată este cea care a avut avizele, mai mult de atât eu nu ştiu ce să vă spun, nu am fost acolo. (...) Dacă aşa doresc să facă amendamente, legea vine în Parlament, nu cred că este o problemă”, a mai explicat fostul premier.

Întrebat dacă este de acord cu aplicarea compensării facturilor şi pentru luna ianuarie, liberalul a răspuns: „eu sunt de acord, bineînţeles, cu un singur asterisc, să fie legal. Să nu fie atacat la CCR şi apoi să punem oamenii să plătească banii înapoi. Sunt de acord să meargă şi în Noiembrie, dacă se poate, dar avem o Constituţie care spune că este mai complicat să te duci retroactiv. Dacă se poate, bineînţeles că sunt de acord. 

De asemenea, liderul liberal a afirmat că nu a discutat cu preşedintele PSD. „Am discutat despre ce o să facem în viitor, nu despre varianta din trecut. Am discutat ce-o să facem pe viitor”, a mai explicat Florin Cîţu.

În ceea ce priveşte acuzaţia făcută de social-democraţi, că liderii liberali sunt partizanii crizei energetice, preşedintele PNL a răspuns că „este ciudat să fii într-o coaliţie şi să-ţi acuzi partenerii de aşa ceva. Dacă ei cred că noi suntem partizanii, pot să stea în opoziţie din nou. (...) Guvernarea este întotdeauna un lucru complicat. Pe noi ne interesează ca orice soluţie să fie în interesul românilor. PNL este la guvernare şi întotdeauna va milita pentru interesul românilor şi pentru stabilitate. (...) Soluţiile sunt totdeauna, discuţiile sunt totdeauna. Şi în PNL sunt discuţii, şi în PSD sunt discuţii, şi în familii sunt discuţii, lucrul cel mai important este ca soluţiile să fie cele mai bune pentru români”.  

 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

CRISTIAN MIHAI VIRVOREA
26.01.2022, 14:43:28

Sigur ca da, cand vine primavara si scade cererea pentru gaz si implicit scade pretul, o sa prezentati fenomenul ca o victorie a guvernului. "Energia verde"o sa duca Romania la faliment. Apropo, stiati ca in fiecare an in China se dau in folosinta in jur de 1.500 de centrale pe carbune/petrol/gaz? Si noxele se imprastie in mod egal in atmosfera. Dar noi - UE-istii facem un fel de grava a foamei, ruinandu-ne organismul...

Modifică Setările