PSD se reuneşte astăzi în Congresul extraordinar - aproape 4000 de delegaţi aşteptaţi la Sala Palatului; 23 de candidaţi pentru 18 funcţii; Dragnea nu mai cere vot de încredere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

PSD se reuneşte astăzi în Congresul extraordinar, convocat în urmă cu mai puţin de o lună. Deşi membrii Biroului Permanent Naţional al partidului mai aveau mandat încă un an şi jumătate, s-a decis organizarea de alegeri pentru funcţiile de preşedinte executiv, secretar general şi vicepreşedinţi, însă nu şi pentru preşedintele partidului. Pentru cele 18 funcţii candidează 23 de social-democraţi.

Astfel, pentru funcţia de preşedinte executiv şi-au depus candidaturile Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu şi Viorica Dăncilă.

De asemenea, pentru funcţia de secretar general şi-au depus candidatura Marian Neacşu şi Codrin Ştefănescu.

Pentru funcţiile de vicepreşedinţi, pentru Regiunea Bucureşti-Ilfov candidează Gabriela Firea şi Robert Negoiţă, iar pentru Regiunea Sud-Vest Lia Olguţa Vasilescu şi Paul Stănescu.

În Regiunea Muntenia candidează pentru funcţia de vicepreşedinţi Carmen Dan, Adrian Ţuţuianu, Şerban Valeca şi Cătălin Rădulescu.

În Regiunea de Sud-Est candidează Mirela Furtună şi Marian Oprişan, în timp ce în Nord-Est sunt Doina Fedorovici şi Gabriel Vlase.

Pentru partea Nord-Vest sunt susţinuţi Doina Pană şi Gabriel Zetea, în Vest Natalia Intotero şi Mihai Fifor, iar în Regiunea Centru sunt Roxana Mînzatu şi Bogdan Trif.

În ultimele zile, au fost tensiuni din cauză că luni Comitetul Executiv a stabilit unele reguli pentru depunerea candidaturilor, inclusiv obţinerea acceptului unei organizaţii a partidului. Au existat şi nemulţumiri din cauză că alegerea vicepreşedinţilor se face pe regiuni, şi nu de către toţi delegaţii la Congres. În final, vineri, CExN a validat toate candidaturile, inclusiv cele ”neconforme” - Ecaterina Andronescu, Nicolae Bănicioiu, Codrin Ştefănescu, Cătălin Rădulescu.

Aproape 4.000 de delegaţi sunt aşteptaţi la congresul care va începe la ora 11.00, la Sala Palatului.

Participanţii trebuie să aprobe modificarea Statutului PSD, astfel încât în BPN să fie 16 vicepreşedinţi, câte doi - un bărbat şi o femeie - pe fiecare regiune.

Toţi delegaţii vor vota preşedintele executiv şi secretarul general, cele mai mari şanse avându-le Viorica Dăncilă şi Marian Neacşu, care sunt susţinuţi de Liviu Dragnea. Pentru vicepreşedinţi, delegaţii vor vota pe regiuni, iar pentru majoritatea funcţiilor există un singur candidat.

Preşedintele partidului rămâne Liviu Dragnea, pentru această funcţie nefiind organizate alegeri. De asemenea, deşi iniţial Liviu Dragnea a susţinut că doreşte să ceară un vot de reconfirmare în funcţie la congres, în cele din urmă a spus că nu mai are de ce să ceară acest vot, pentru că organizaţiile judeţene au adoptat rezoluţii de susţinere a sa.

Comisia de numărare a voturilor este condusă de Claudiu Manda.

În congres ar urma să fie prezentate şi unele documente programatice, care însă nu au fost dezvăluite nici membrilor Comitetului Executiv. Nu este clar dacă acestea vor viza şi justiţia. Preşedintele PSD Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, spunea vineri că trebuie să sea vorbească şi despre justiţie: „Documentul va face referire şi la justiţie cu siguranţă pentru că este un lucru important, îndelung discutat”. 

Discursurile vor fi „foarte puternice şi pornite din suflet”, după cum spune Codrin Ştefănescu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite