PSD s-a rupt de comunism. De ce?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

18 octombrie 2015, PSD s-a rupt de comunism, în cadrul unui eveniment lipsit de strălucire, dar parcă şi de grandomania adunărilor de altă dată. A fost o solemnitate tăcută a schimbului de echipe în conducerea PSD, generaţia Victor Ponta fiind înlocuită de o alta şi mai tânără, condusă de Liviu Dragnea.

Congresul celui mai important partid politic din România postrevoluţionară, iubit de unii, urât de alţii, timp de 25 de ani, a reprezentat ruperea irefutabilă de comunism.

De ce?

„În urmă cu o săptămână, a candidat doar Liviu Dragnea”

S-a vorbit despre lipsa unei competiţii pentru funcţia de preşedinte al PSD.

Greşit!

Realist vorbind, adevăratul scrutin pentru leadershipul partidului s-a dat în 22 iulie, când Comitetul Executiv al PSD l-a votat pe Liviu Dragnea preşedinte interimar până la Congresul din octombrie.

Scorul, 65 de voturi Liviu Dragnea, 18 Rovana Plumb, 2 voturi anulate, a fost mai mult decât un exerciţiu electoral pentru partid, membrii CEX fiind expresia politică şi electorală a organizaţiilor judeţene din rândul cărora provin.

De ce nu a candidat dl. Mihai Sturzu la preşedinţia PSD? Ar fi fost o şansă să recupereze absenţa competiţiei din 2013.

Debaronizarea PSD

Ideea separării funcţiei de preşedinte de organizaţie judeţeană, de cea la nivel naţional, a rupt ultimele rămăşiţe ale baroniadei PSD de actualul Birou Permanent Naţional, chiar dacă în Transilvania, majoritatea liderilor de filială oricum nu mai corespundeau acestei etichete (Sorin Grindeanu în Timiş, Remus Lăpuşan în Cluj, Dorel Căprar în Arad, Gabriel Zetea în Maramureş, Radu Moldovan în Bistriţa, promovaţi de Victor Ponta şi exemplele pot continua), care a făcut atât de mult rău PSD.

Orice contraargument s-ar aduce acestei debaronizări, nimeni nu poate nega ruperea PSD de exponenţii capitalismului de cumetrie.

Noua generaţie de vicepreşedinţi ai PSD nu are nici o legătură cu regimul comunist. Prin urmare, de ce ar fi PSD un partid comunist?

Duminică nu mi-am cerut iertare, pentru că nu am fost la Congres.

Am înţeles gestul sincer şi simbolic de condamnare a comunismului lansat de Liviu Dragnea şi-l consider util. La fel şi scuzele pentru mineriade enunţate de Sturzu.

Dacă duminică participam la Congres, mi-aş fi cerut şi eu iertare pentru crimele comuniştilor, de acum 70-60 de ani, chiar dacă nu am nici o legătură cu aceştia iar mulţi alţi colegi nu au avut vreo legătură cu PCR.

Mă întreb... Oare liberalii şi-au cerut vreodată iertare pentru cei peste 10.000 de ţărani ucişi  în 1907 de guvernul liberal al premierului Dimitrie Sturzu ?

Ion Iliescu.

Oricât l-aţi urî şi l-aţi învinovăţi de tot răul României, Ion Iliescu rămâne unul dintre cei mai buni observatori ai politicii, ai PSD.

„Ceea ce atât de mulţi numesc partide radicale sau poziţii radicale, cu referire la unele formaţiuni precum Syriza, în Grecia, sau Podemos, în Spania, sau lideri precum Corbyn nu reprezintă decît o reîntoarcere la matca social-democraţiei” – Ion Iliescu.

De asemenea, Iliescu a observat foarte bine şi alunecarea PSD, în ultimii ani, spre a treia cale: „Pe cine mai reprezintă PSD-ul? Este o idee greşită că publicul PSD este o iluzorie clasă de mijloc”. Din concluzia fostului preşedinte se poate deduce o elementară şi gravă distanţă între PSD şi stânga, darămite între PSD şi comunism.

PSD şi Institutul Cultural Român

„Încă un exemplu de mare greşeală şi care ne-a lăsat răni adânci în percepţia publică este felul în care PSD a tratat Institutul Cultural Român. A fost îndepărtată conducerea unei instituţii a cărei menire este să producă valoare şi prestigiu pentru România în lume. Nu ştim dacă noua conducere a fost sprijinită destul sau este capabilă să facă o agendă culturală cel puţin comparabilă, dar sper să înţelegem că managementul cultural nu are şi nu trebuie să aibă culoare politică” – Liviu Dragnea.

Oricât nu-ţi place de Patapievici, nu poţi să-i negi calitatea de intelectual. Nu ştiu dacă a fost cel mai bun manager sau nu, dar mereu am avut o rezervă în a înţelege tratamentul USL, apoi PSD faţă de ICR şi mă bucur că Liviu Dragnea a avut curajul să o recunoască.

Descentralizare à la Cluj

Dar dintre toate, cea mai plăcută şi sinceră asumare a fost cea legată de Transilvania. Este îmbucurător că un teleormănean are viziunea de a continua proiectul profesorului Vasile Dâncu din 2008, „Transilvania comunităţilor puternice într-o Românie Europeană”.

În aprilie 2015, alături de alţi doi colegi, am lansat TSD Transilvania şi observ cu mândrie că acest vector de comunicare are viitor în proiectul noului PSD. Ratarea descentralizării este cel mai mare eşec al României, după aderarea la Uniunea Europeană, iar PSD are şansa să susţină direct acest proiect, să repare această greşeală.

PSD s-a rupt de comunism şi pentru că a ales să nu-şi canibalizeze fostul preşedinte, Victor Ponta, susţinându-l în postura de premier.

Oricât ar vrea unii sau alţii să nu recunoască, pentru echilibrul istoricului recent al partidului, noul PSD nu apărut peste noapte iar Victor Ponta are o contribuţie serioasă, începând din 2012, în procesul de reformă al PSD.

Duminică a început proiectul lui Liviu Dragnea şi timpul colegilor care au curajul de a scrie şi de a spune tuturor, categoric, că PSD s-a rupt definitiv de comunism.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite