PSD scapă de cioclii Justiţiei. Cine sunt greii lăsaţi „fără coledzi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Iordache, Eugen Nicoliccea şi Marton Arpad nu mai prind loc pe listele pentru alegerile din 6 decembrie. FOTO Mediafax
Florin Iordache, Eugen Nicoliccea şi Marton Arpad nu mai prind loc pe listele pentru alegerile din 6 decembrie. FOTO Mediafax

PSD scapă de nume controversate din vechea garnitură de parlamentari, cei mai cunoscuţi fiind Florin Iordache, Eugen Nicolicea şi Carmen Dan. Politicieni cu greutate lăsaţi pe dinafară întâlnim şi la PNL, acolo unde Mihai Voicu nu mai e pe nicio listă.

Partidul Social Democrat din era Marcel Ciolacu vrea să-şi refacă imaginea şi să scape de parlamentarii care au contribuit la controversatele legi ale Justiţiei şi la mutilarea Codurilor Penale. Prin urmare, Florin Iordache, faimos pentru OUG 13 şi pentru şefia Comisiei pentru modificarea legilor Justiţiei, nu mai primeşte un loc eligibil în Olt, acolo unde a fost ales pentru cinci mandate deputat. Şi fratele lui Paul Stănescu, Alexandru Stănescu, nu mai e pus pe lista pentru Camera Deputaţilor, după două mandate.

Şerban Nicolae e salvat

Nici Eugen Nicolicea nu va fi pus pe listă pentru un nou mandat. Şapte mandate a petrecut Eugen Nicolicea în Parlament, acolo unde s-a remarcat mai ales pentru proiectele controversate din domeniul Justiţiei sau prin susţinerea pensiilor speciale pentru parlamentari şi pentru eliminarea condiţiilor de integritate pentru politicieni.  În schimb, din grupul de politicieni controversaţi ai PSD, în ceea ce priveşte temele de Justiţie, va rămâne pe un loc eligibil Şerban Nicolae, în circumscripţia Bucureşti. 

Imagine indisponibilă

 

Oamenii lui Orban, paraşutaţi în Parlament

PNL face loc pe listele sale mai multor persoane foarte apropiate de premierul Ludovic Orban. Ionel Dancă, şeful Cancelariei premierului, a primit un loc eligibil la Vrancea, pe o listă deschidă de ministrul Ion Ştefan. Şi Alexandru Kocsis, om de încredere al lui Orban, a primit un loc eligibil la Iaşi, acolo unde organizaţia e controlată de noul şef al CJ Iaşi, Costel Alexe, care este şi naş al lui Kocsis, potrivit unor surse politice. 

Carmen Dan iese şi ea din toate discuţiile în ceea ce priveşte primirea unui loc eligibil. Apropiată de Liviu Dragnea şi una dintre persoanele cele mai fidele acestuia, Carmen Dan nu e agreată de lideri ca Marcel Ciolacu şi Mihai Tudose, date fiind scandalurile politice din perioada guvernării PSD. Adio unui loc de deputat de Teleorman spune şi Valentin Boboc, puţin cunoscut la nivel central, dar care s-a afirmat în plan local mai ales la referendumul din 2012, când era responsabil cu mobilizarea votanţilor pentru demiterea lui Traian Băsescu. Două mandate a ocupat Boboc fotoliul de parlamentar, însă nu a ieşit în evidenţă cu niciun proiect legislativ.

De altfel, în PSD Teleorman e aglomeraţie mare. Pretendenţi pentru un loc eligibil sunt Viorica Dăncilă, Violeta Răduţ (actual deputat), Dănuţ Cristescu (ex-preşedinte al CJ Teleorman) şi Paul Stancu (om de afaceri), potrivit unor surse politice. În fucţie de semnalul dat de la conducerea centrală, în ceea ce o priveşte pe Dăncilă, liderii PSD Teleorman vor decide cine va fi a doua persoană care are şanse mari să prindă un loc în Parlament. Emoţii sunt şi pentru Marian Oprişan, cel care ar vrea să meargă în Parlament, după ce a pierdut şefia CJ Vrancea, după două decenii, dar actuala conducere a PSD nu-l are la inimă şi l-ar vrea scos din politica mare.

Şi liberalii scapă de câteva nume

Şi la liberali vor fi politicieni cunoscuţi care nu se vor regăsi pe liste sau care vor candida pe locuri considerate neeligibile de partid. Sigur pe listele PNL nu va fi Mihai Voicu, deputat cu patru mandate şi unul dintre liderii liberali în perioada Uniunii Social-Liberale. Voicu a fost tras pe linie moartă după problemele avute în justiţie, cu toate că în iunie a fost achitat în dosarul în care era judecat pentru fapte de corupţie. Locuri eligibile nu au fost găsite până acum nici pentru Ovidiu Raeţchi şi Adriana Săftoiu, ultima fiind pe lista neagră a lui Orban, după poziţiile publice pe care le-a avut diferit faţă de partid.

Nume sonore ale USR, pe locuri neeligibile

USR este pe un butoi de pulbere după ce, prin poziţionarea pe locuri neeligibile, a tras pe linie moartă senatori şi aleşi ai formaţiunii. Florina Presadă, cel mai activ senator din Bucureşti, a fost pusă pe locul 6 în Bucureşti, ceea ce înseamnă că USR ar trebui să obţină spre 50% ca să fie aleasă. Tot la Senat, dar în Cluj, Mihai Goţiu nu mai deschide lista, ci e pe locul doi, loc neeligibil. Tot pe loc neeligibil a fost pus şi Emanuel Ungureanu, deputat de Cluj, cunoscut mai ales pentru intervenţiile sale pe teme de sănătate. „Au pus oameni pe care nu îi ştie nici Google. Ce să mai vorbim de notorietatea lor, care este inexistentă”, au precizat surse din USR.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite