PSD a scos de pe ordinea de zi alegerea unui nou preşedinte al Camerei Deputaţilor. Florin Iordache rămâne interimar până la parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii PSD din conducerea Camerei Deputaţilor au solicitat scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de hotărâre privind alegerea unui nou preşedinte al Camerei, Florin Iordache urmând să conducă interimar forul parlamentar până la alegerile parlamentare din toamnă.

„Vă solicit eliminarea de pe ordinea de zi a punctului 55/2016 întrucât este incomplet şi nu s-a făcut nici nominalizare şi propunere din partea grupului PSD. Este vorba de proiectul de hotărâre pentru alegerea preşedintelui Camerei Deputaţilor", a arătat liderul grupului PSD, Florin Pâslaru.

Solicitarea PSD a fost votată cu 173 de voturi ”pentru” şi trei abţineri. Niciun alt grup parlamentar nu va putea face o propunere de preşedinte al Camerei Deputaţilor decât PSD. Valeriu Zgonea nu a fost schimbat din funcţie prin declanşarea procedurii de revocare, ci prin constatarea încetării mandatului, ca urmare a excluderii din PSD, partid care l-a susţinut în această funcţie.

Liviu Dragnea nu a cedat insistenţelor lui Victor Ponta de a-l susţine în funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor şi l-a lăsat pe Florin Iordache, omul său de încredere, interimar în locul lui Valeriu Zgonea până la alegerile parlamentare.”Propunerea mea pentru colegii din CExN a fost să nu facem nicio nominalizare pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, decizia noastră este să mergem până la finalul mandatului acestui Parlament cu un interimar care va fi desemnat de către Biroul permanent al Camerei Deputaţilor”, a spus Dragnea.

Liviu Dragnea a explicat decizia sa prin faptul că în toamnă are nevoie de lideri precum Victor Ponta sau Rovana Plumb în campania pentru alegerile parlamentare. „Obiectivul meu este să câştigăm alegerile parlamentare. Am nevoie de toţi oamenii alături de mine în campania electorală”, a explicat Liviu Dragnea.

Decizia lui Liviu Dragnea nu a fost cunoscută dinainte de către niciun alt social-democrat, lăsându-l pe Victor Ponta în suspans până astăzi. Înainte de şedinţă, Victor Ponta a încercat pe toate căile să-l convingă pe Liviu Dragnea să-l susţină pentru funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Cu o zi înainte, Ponta s-a întâlnit cu Dragnea la sediul central al PSD, însă liderul partidului i-a transmis că decizia va fi luată la şedinţa de marţi. Seara, social-democraţii s-au întâlnit, din nou, la un restaurant din Bucureşti, însă Liviu Dragnea nu a lăsat să se înţeleagă ce decizie va lua.

“Dragnea spunea că mă doreşte

În şedinţă, Victor Ponta i-a cerut sprijin lui Liviu Dragnea pentru a prelua conducerea Camerei Deputaţilor, forţându-l pe liderul PSD să-şi asume un refuz în faţa întregului partid. “Dacă vă uitaţi la ce spunea domnul Dragnea acum o lună... spunea că mă doreşte. Acum, dacă nu mă mai doreşte, nu e nicio supărare. Acum este foarte simplu: dacă domnul Dragnea mă susţine, candidez la Cameră, dacă nu mă susţine, nu candidez”, a spus Ponta, înainte de a intra în şedinţă.

Pentru a nu fi atât de evident în faţa partidului că Liviu Dragnea nu şi-l doreşte pe Victor Ponta în fruntea Camerei Deputaţilor, de unde ar putea de veni un pericol pentru el, Liviu Dragnea nu a avansat niciun alt nume, ci a a venit cu soluţia ca Florin Iordache, un executant al său, să conducă interimar Camera Deputaţilor până la alegerile parlamentare.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite