Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD: Singurul motiv pentru care agenţia de rating Standard&Poor’s „a păsuit” retrogradarea Guvernului PNL a fost eficienţa guvernării PSD

29
6 Jun 2020 15:38:45
Autor: News.ro
FOTO Reuters
FOTO Reuters

PSD a transmis, sâmbătă, că singurul motiv pentru care agenţia de rating Standard&Poor’s „a păsuit” retrogradarea Guvernului PNL a fost eficienţa guvernării PSD. „Rezultatele PSD la guvernare ţin încă pe linia de plutire nişte amatori economici, care - în doar 7 luni - au reuşit să prăbuşească nivelul de trai al românilor, dar şi mediul de afaceri”, a transmis PSD.

”România a fost mereu pe negativ cu PNL-PDL la guvernare. Singurul motiv pentru care agenţia de rating Standard&Poor’s a «păsuit» retrogradarea Guvernului PNL a fost eficienţa guvernării PSD. Rezultatele PSD la guvernare ţin încă pe linia de plutire nişte amatori economici, care - în doar 7 luni - au reuşit să prăbuşească nivelul de trai al românilor, dar şi mediul de afaceri”, a transmis, sâmbătă, PSD, printr-un comunocat de presă.
 
Sursa citată afirmă că ”S&P a invocat aspectele pozitive structurale care s-au consolidat în timpul guvernării PSD din ultimii ani: a patra cea mai mică datorie guvernamentală netă în PIB din UE, un potenţial de creştere economică robust, una dintre cele mai mici ponderi ale datoriei externe nete în PIB dintre ţările UE şi accesul la fondurile structurale şi de coeziune alocate de UE”.
 
”Agenţia de rating S&P acordă un cartonaş galben guvernării PNL arătând dezastrul din politicile fiscal bugetare implementate în ultimele 7 luni, cu deficite record, cu o viteză de împrumut de 1.000 euro/secundă, cu incapacitatea evidentă de a propune măsuri directe pentru protejarea puterii de cumpărare a populaţiei şi stimulare economică”, a mai transmis PSD.
 
Din nou, PSD vorbeşte despre austeritatea pe carear pregăti-o Guvernul.
 
”Guvernul PNL şi-a ascuns incompetenţa angajându-se printr-o scrisoare la ceea ce a devenit eticheta guvernărilor galben portocalii – austeritatea”, susţin soial-democraţii.
Potrivit acestora, comunicatul făcut public de agenţia de rating arată că decizia de astăzi este strict condiţionată de angajamentul Guvernului privind:
 
-      Creşterea pensiilor să nu fie mai mare de 10%, adică un procent care nu acoperă nici măcar creşterea de preţuri;
 
-         Implementarea unor măsuri dure de austeritate începând cu ianuarie 2021, după alegeri;
 
-          Continuarea programului de împrumuturi la dobânzi junk de 3,5-4% pentru a păstra rezervele valutare la un nivel consistent cu menţinerea cursului de schimb.
 
”În ultimele luni am văzut cum, rând pe rând, Comisia Europeană, FMI, Banca Mondială, OECD, băncile şi alte instituţii financiare au arătat o altă realitate decât cea pe care o vinde Guvernul. A venit rândul agenţiei de rating S&P să răstoarne calculele Guvernului privind principalii indicatori macroeconomici în anul 2020: S&P estimează o cădere de 5,5% în 2020, Guvernul prognozează o scădere de doar 1,9%; S&P estimează un PIB nominal de 1.032 miliarde lei, în scădere cu 28 miliarde lei faţă de anul 2019 şi cu 50 de miliarde lei mai puţin decât estimarea Guvernului pentru anul 2020; S&P estimează o explozie a datoriei guvernamentale în PIB la 46,2%!!! mult peste prognoza Guvernului de 40,9% din PIB; S&P estimează un deficit de cont curent de 4,8% din PIB, peste estimarea Guvernului de 4,1% din PIB; S&P estimează un deficit bugetar de 8% din PIB, peste estimarea Guvernului de 6,7% din PIB; S&P estimează o depreciere de 6% a cursului leu dolar de la 4,26 lei/dolar în 2019 la 4,5 lei/dolar în 2020. Cu alte cuvinte, Guvernul PNL îndreaptă România spre FALIMENT şi îi minte pe români în legătură cu cifrele reale ale dezastrului economic”, afirmă PSD. 
 
Social-democraţii susţin că ”guvernarea PNL-PDL a aruncat ţara în haos, austeritate şi şomaj”.
 
”Este nevoie urgent de o alternativă puternică de centru-stânga care să vină să repare toate prostiile actualei guvernări”, au încheiat social-democraţii.
 
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, afirmă că menţinerea ratingului de ţară pentru România de către agenţia Standard & Poor's demontează "un scenariu apocaliptic” enunţat de către unii politicieni români. "Tot ce vom face în perioada următoare va duce la revenirea perspectivei stabil la toate agenţiile de rating”, susţine Cîţu.
 
Agenţia de evaluare financiară S&P a confirmat ratingul de ţară al României la nivelul "BBB-", cu perspectivă negativă, ceea ce reprezintă un semnal şi pentru celelate două agenţii, Fitch şi Moody's, care derulează evaluări ale ratingului României.
 
S&P estimează că deficitul bugetar va urca la 8% din PIB şi consideră că Guvernul va majora pensiile în luna septembrie, dar cu 10%, nu cu 40%, aşa cum era aşteptat. Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a reacţionat într-o postare pe Facebook: ”Agentia de rating Standard and Poor's CONFIRMĂ rating-ul de ţară al României - Investment Grade”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

Mesterul Ardelean
6.06.2020, 15:48:40

In toata istoria care am citit-o si din toata experienta mea, n-am intalnit niciodata si nicaieri un partid mai demagogic si mai distrugator din punct de vedere moral precum acest nenorocit de PSD. Cu cat se sparg in bucati mai repede, cu cat se scufunda mai repede, cu cat se dilueaza mai mult cu atat va fi mai bine pentru aceasta tara!

+14 (18 voturi)
g i
6.06.2020, 15:50:44

Sa ai PM o tuta analfabeta functional , ministru de finante un cocalar absolvent de privata care stergea de praf cartile de munca la Minsiterul Transporturilor iar la economie un patron de vulcanizare la prima generatie in pantofi si sa pretinzi ca ai " stabilizat " Romania - asta inseamana tupeul de borfas PSDist Am uitat de " strategul economic " - un borfas care isi ascundea spaga prin cavouri

+18 (20 voturi)
Popa Pius
6.06.2020, 16:01:57

si sa nu uitam cit de eficienti au fost in a-și dărîma propriul guvern, si asta de 2 ori la rind...

+14 (16 voturi)
laur laur
6.06.2020, 16:05:18

Sireaca veorica ce mai ridica ea la nivelul de trai si cresterea economica.Ma mir ca nu a facut hernie de disc.Pesedoii astia nu au nici pic de rusine.

+15 (17 voturi)
imsi imsi
6.06.2020, 16:41:04

Lasa ca vine liberalizarea la energie alta mare victorie a lui joianis&CO si sa vedeti ce o sa mai regretati oug 104 cu preturi reglementate. Chiar si astia de si zic guvernanti s au ingalbenit cind au vazut ce au de gind furnizorii corporatisti cind s au vazut liberi la furat si incep sa i ameninte cu reglementarea. Orban aramas la capitalismul lui Marx cu cererea si oferta de la piata neorganizata taraneasca. Amarasteanul de rind ce sa faca cu E-on gaz ul cum sa negocieze cu el ? si inca asta i modest ca nu salta decit cu 10% tarifele da sunt unii care le maresc si cu 30% fiindca pot atit au invatat de la psd. Atita doar ca aia faceau bine fiindca puteau in ciuda lui joianis astia fac rau fiindca pot cu voia lui joianis.

-18 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (29)