PSD a strâns cvorum în Senat cu sprijinul UDMR şi USR. Explicaţia lui George Dircă. Miza: amânarea alegerilor parlamentare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
George Dircă nu a mai prins loc pe listele USR, dar a obţinut o sinecură cu sprijinul PSD
George Dircă nu a mai prins loc pe listele USR, dar a obţinut o sinecură cu sprijinul PSD

PSD a reuşit să strângă cvorum în Biroul Permanent al Senatului pentru a trimite la dezbateri legea privind amânarea alegerilor parlamentare. Cei care au înclinat balanţa în favoarea PSD au fost senatorul UDMR Tanczos Barna şi senatorul USR George Dircă, votat de social-democraţi pentru Consiliul Legislativ, la pachet cu Florin Iordache.

PSD nu a reuşit în ultimele două săptămâni să asigure cvorum în Biroul Permanent al Senatului pentru a trimite în plen legea privind amânarea alegerilor parlamentare, întoarsă de preşedintele Klaus Iohannis în Parlament. Senatorul PSD Pavel Marian a fost ales preşedinte al Consiliului Judeţean Ialomiţa şi a demisionat din Senat, iar Ion Ganea a lipsit de la şedinţe, fiind ulterior exclus din PSD.

La şedinţa de luni a Biroului Permanent, PSD, în ciuda celor două voturi în minus, a reuşit să strângă cvorum. Explicaţia: reprezentantul UDMR a venit la şedinţă după două săptămâni de boicot. În plus, şi senatorul USR George Dircă a fost la prezent în Biroul Permanent, deşi PNL şi USR s-au înţeles să boicoteze şedinţa pentru a bloca amânarea alegerilor parlamentare. 

George Dircă susţine că ar fi fost cvorum şi fără el. „Sunt 12 membri în Biroul Permanent, dar săptămâna trecută Marian Pavel de la PSD a demisionat, pentru că a fost ales preşedinte al CJ Ialomiţa. Prin urmare, au rămas 11 oameni în BP, deci majoritatea e de 6 oameni, nu de 7. Când am ajuns eu la şedinţa de ieri a BP era deja cvorum: cei 5 senatori PSD plus Tanczos Barna de la UDMR”, a explicat George Dircă pentru „Adevărul“. 

Întrebat de ce a fost prezent luni la şedinţa BP, după ce în ultimele două săptămâni a lipsit, George Dircă a răspuns: „Am boicotat ultimele două şedinţe pentru că Marian Pavel nu demisionase. Însă Pavel şi-a depus demisia marţea trecută. la şedinţa de ieri, chiar dacă lipseam, oricum era cvorum, pentru că a fost prezent senatorul UDMR”. 

George Dircă a fost votat de PSD pentru şefia unei Direcţii din Consiliul Legislativ, la pachet cu Florin Iordache, autorul celebrei OUG 13 din iarna anului 2017. Iordache şi Dircă încă nu şi-au preluat mandatele, pentru că votul Parlamentului a fost contestat la CCR. Curtea urmează să ia miercuri o decizie. 

PSD a trimis la Comisia juridică  proiectul de lege care prevede că Parlamentul decide data alegerilor legislative şi nu Guvernul. Proiectul va primi votul final în şedinţa de miercuri a Senatului, apoi va merge la Camera Deputaţilor. În Senat, PSD are singur majoritate. 

Senatorul traseist Ion Ganea a sabotat PSD, partid care l-a transferat de la PMP. Ganea, fost lucrător al Securităţii pe vremea comunismului, a făcut jocurile PNL, liberalii încercând din răsputeri să blocheze legea prin care alegerile parlamentare pot fi amânate pentru primăvară. Însă dezertarea lui Ganea nu strică planurile PSD: Marcel Ciolacu îşi doreşte alegeri în decembrie pentru a scăpa de oamenii lui Liviu Dragnea

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite