PSD susţine fără rezerve Polonia. Interesant, se separă apele

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Interesant, foarte interesant şi binevenit pentru lămurirea lucrurilor, atât în ţară, cât şi pentru ştiinţa şi corecta informare a cancelariilor şi instituţiilor de la Bruxelles este acest demers cinstit, hotărât şi pe deplin transparent al PSD de a-şi declara sprijinul necondiţionat pentru Polonia.

Asta, în cel mai dificil moment pe care l-a înregistrat istoria relaţiilor Varşoviei cu instituţiile comunitare, cele care, joi (exact când Frans Timmermans discuta cu autorităţile noastre) au finalizat prin vot penultima etapă a procesului care poate duce la invocarea art.7 asta după ce Consiliul va decide că în Polonia, pe baza probelor incontestabile de acum, se înregistrează „ameninţări sistemice“ la adresa statului de drept. Drumul deciziilor a fost până în acest moment unul extrem de laborios, fiind nevoie ca propunerea de sancţionare a Poloniei formulată de Comisia Europeană să fie susţinută printr-un vot final în Parlamentul European.

Rezoluţia de joi îl are ca raportor pe Claude Moraes, europarlamentar din grupul Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D) a fost adoptată joi de Parlamentul European cu 422 de voturi pentru şi 147 împotrivă. Iar printre aceste 147 de voturi „împotrivă“ (deci contra rezoluţiei propuse de propriul lor grup politic) se numără şi cele exprimate de întregul grup al europarlamentarilor socialişti români.

Mesajul transmis este absolut clar: decizia nu se putea lua la Bruxelles, tocmai fiindcă socialiştii europeni susţinuseră Rezoluţia printr-un lobby extrem de activ, ci a venit în urma unei hotărâri de la Bucureşti. Determinată, la modul la fel de evident, de noul curs de cooperare strânsă amorsat de discuţiile între domnii Dragnea şi Viktor Orban, asta în condiţiile în care Ungaria era până acum cel mai important avocat în apărarea şi susţinerea Poloniei. Acum, iată, reprezentanţii la Bruxelles ai principalului partid la guvernare din România s-au alăturat deschis acestei poziţii, semnalând că, la nivelul ţărilor din centrul şi estul european, mesajul euro-sceptic al Grupului de la Vişegrad s-a mai îmbogăţit cu o voce cu o forţă deloc de neglijat.

Acesta este contextul în care cred că se produce o foarte binevenită despărţire a apelor căci, într-adevăr, PSD are meritul de a fi avut curajul de a ieşi acum la luptă împotriva echipei de decidenţi de acum de la Bruxelles, aliniindu-se ţărilor conservatoare sau hiper-conservatoare din Grupul Vişegrad.

O surpriză în lumea socialiştilor europeni? Sigur că da, nu se aşteptau la o asemenea palmă din partea tovarăşilor de credinţă şi luptă revoluţionară. Dar nu e vina alor noştri, ci a lor. N-au memorie. Au uitat cum într-o seară aveau Partidul Democrat din România membru de seamă al Internaţionalei Socialiste, iar dimineaţa următoare auzeau că acesta devenise membru al PPE... Poate paralela să nu se confirme până la capăt (poate, nu sunt încă foarte sigur, există surse care se contrazic), dar condiţiile sunt deschise. Şi doar în acest context de intenţii viitoare să poată fi explicate afirmaţiile halucinante venite în ultimele zile de la Bucureşti la adresa domnului Timmermans în calitatea sa de prim-vicepreşedinte al Comisiei Europene. Venite din partea unor tenori de frunte ai PSD şi care candidează la funcţii înalte în ierarhie, anunţând astfel o foarte posibilă reorientare de alianţe interne şi externe. Astfel, fără ca dl. Dragnea să aibă vreo urmă de reacţie, colegul său de partid  Liviu Pleşoianu îl acuza pe Frans Timmermans de a fi făcut la Bucureşti "afirmaţii abominabile" prin „şantajarea presei libere" din România". Cu concluzia formulată de dl. Pleşoianu în perfect stil caragialesc: „Scuze publice sau demisia, stimabile!". În aceeaşi linie, senatorul Şerban Nicoale îl apostrofează pe acelaşi Timmermans: „Cine te mai ia în serios? Mai omule, unde vezi tu lege în care politicienii se bagă peste magistraţi?

Ton de adresare absolut normal, ba chiar politicos, în relaţiile care caracterizează lumea politică din România şi mentalitatea sa preponderent noroios-dâmboviţeană. Sigur că mesajele respective sunt formulări destinate exclusiv pieţei interne, pentru motivarea intenţiilor de vot ale celor care, nu-i aşa, trebuie să vadă un lider-bărbat, gata să iasă cu pieptul dezgolit la lupta împotriva tiraniei pe care ne-ar impune-o duşmanii externi ai poporului nostru muncitor, năpârci veninoase care trebuie strivite sub călcâiul nostru nemilos. Cine crede asta, se înşală amarnic. Vorbe de acest fel, gargară nevinovată în România mahalalelor istorice, sunt luate foarte serios şi tratate ca atare de reprezentanţii unei lumi alfel educată, dusă de generaţii la şcoli de politică, neînţelegând golănia ca o joacă între băieţi de gaşcă, ei venind din lumea care a inventat duelul pentru apărarea onoarei...

Numai că, aşa cum spuneam, în tot răul e un semn de bine. Măcar am primit o indicaţie importantă asupra a ceea ce s-ar putea contura în privinţa unor relaţii ample cu lumea euroscepticilor sau chiar a anti-europenilor din Grupul Vişegrad. Este o opţiune polită valabilă ca oricare alta.

Că această aliniere trimite deja un semnal foarte clar pentru viitorul relaţiilor noaste cu UE, asta e cu totul altceva, dar nu cred că este ceva care-i îngrijorează pe liderii care ne guvernează. Că vor fi mult mai motivate discuţiile viitoare despre "state care încalcă valorile fundmentale ale UE"? Păi ce-o să ne facă, să ne ia praful de pe tobă?

Staţi puţin, mai avem de aşteptat până la mijloc de mai, când Comisia Europeană va prezenta noul set de măsuri care să lege atribuirea oricăror fonduri europene de respectarea acestor valori. Din acel moment, discuţia va începe să doară. Poate că nu e relevant pentru nimeni, dar aşa va fi.      

Europarlamentarii PSD au votat împotriva unei rezoluţii susţinute de grupul parlamentar european din care fac parte, S&D,  privind eventuale sancţiuni contra Poloniei, al cărei guvern este acuzat de încălcarea statului de drept. 

Rezoluţia, care are ca raportor un europarlamentar din grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European (S&D), Claude Moraes, susţine decizia Comisiei Europene de activare a articolului 7 din Tratatul de Funcţionare a Uniunii Europene, privind eventuale sancţiuni faţă de Polonia, în urma acuzaţiilor de încălcare a statului de drept de către guvernarea din această ţară.

Rezoluţia, susţinută puternic de grupul parlamentar S&D din care face parte PSD, a fost adoptată, joi, de Parlamentul European cu 422 de voturi pentru şi 147 împotrivă.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite