PSD, toleranţă zero faţă de corupţie!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reforma profundă a PSD nu trebuie să se rezume la un simplu glasnosti, ci la o atitudine ireversibilă privind aplicarea criteriilor de integritate şi responsabilitate politică.

Chiar dacă au fost şi există colegi care se agaţă de principiul juridic just al prezumţiei de nevinovăţie , astăzi vorbim de o soluţie aparte, de un context politic extraordinar, clasa politică ajungând într-o situaţie deplorabilă, dovedită  de fondul ofensivei contra corupţiei iniţiată de instituţiile statului. Este o măsură radicală, la care cu siguranţă nu s-ar fi ajuns, dacă umbra marelui urs nu ar fi blocat Legea Lustraţiei ad litteram  şi toate consecinţele de structură politică care ar fi fost determinate de aceasta.

Nu are rost, iar românii nu mai acceptă politica ascunderii în spatele degetului.

Până acum, niciun statut de partid nu prevedea demiterea ori suspendarea unor lideri înaintea unei decizii finale a justiţiei, iar rezultatele politice sunt cutremurătoare: „beciurile domneşti”, vorba proaspătului demisionar Radu Mazăre, sunt pline de politicieni corupţi.

În ţara baronilor PNL, PSD, PDL, foşti PNŢCD, foşti PRM, UDRM, soarele nu trebuie să mai răsară sub spectrul corupţiei.

Sunt mii de români a căror conştiinţă e liberă şi dreaptă, neşantajabili, profesionişti şi harnici în fiecare partid politic, care au stat în umbra reţelelor de corupţie, trafic de influenţă, care nu au putut respira ani de zile, care astăzi au şansa unui plămân politic curat, prin expectorarea mucozităţilor politice. De astăzi soarele răsare timid, uşor şi pe strada lor şi va apune pentru corupţi şi baroni, atunci când solidaritatea celor nepătaţi va coagula o platformă politică coerentă, care să încerce să recâştige încrederea pierdută a românilor.

Ce se întâmplă în PSD?

În ciuda unei rezistenţe încă puternice, în cadrul Consiliului Naţional (organul de conducere al partidului în intervalul dintre două Congrese), de vineri, s-a decis adoptarea unor criterii de integritate şi responsabilitate politică în partid — cele mai ferme reguli de integritate dintre toate partidele din România, urmând ca acestea să fie incluse în statutul PSD, în cadrul Congresului extraordinar al PSD din luna noiembrie.

Toleranţă zero faţă de corupţie.

Concret, ieri, Consiliul Naţional şi-a asumat următoarele propuneri de modificări statutare şi aici mă limitez strict la zona criteriilor de integritate şi responsabilitate politică:

  • Membrii de partid care devin inculpaţi în dosare de corupţie (la punerea în mişcare a acţiunii penale) îşi pierd, după caz, funcţiile de membru al Guvernului sau din conducerea Parlamentului României.
  • Membrii de partid care devin arestaţi preventiv în cazuri de corupţie îşi pierd, automat, funcţia politică în care au fost aleşi din cadrul PSD.
  • Membrii de partid trimişi în judecată în cazuri de corupţie îşi pierd funcţia în care au fost numiţi în cadrul PSD şi sunt suspendaţi din funcţia politică în care au fost aleşi.
  • Membrii de partid condamnaţi în prima instanţă pentru fapte de corupţie îşi pierd, automat, funcţia din partid şi sunt suspendaţi din calitatea de membru de partid.
  • Membrii de partid condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie îşi pierd definitiv calitatea de membru al Partidului Social Democrat.

Aceste zile îmi amintesc, cu drag, de anul 2008, când un social-democrat clujean, reformistul Vasile Dâncu oferea PSD, la acea vreme, o alternativă politică de foarte mult bun simţ. Atunci a fost criticat şi pus la colţ de baronii partidulu,i care astăzi intră şi ies din „beciurile domneşti” ale Bucureştiului. Şi cât de agresivi erau Marian Vanghelie şi Radu Mazăre...

Vasile Dâncu propunea, pe lângă o reformă profundă a PSD, un nou proiect politic social-democrat pentru Transilvania, „Transilvania comunităţilor puternice într-o  Românie Europeană” - Iniţiativă şi solidaritate pentru dezvoltare comunitară.

Cele mai multe schimbări propuse atunci sunt valibile şi astăzi. Vă redau trei dintre acestea:

  • „europenizare a comportamentului organizaţiilor PSD din teritoriu, prin renunţarea la  racolări de primari sau consilieri de la alte formaţiuni politice, existenţa unor grupuri de interese locale care direcţionează abuziv resursele locale şi la un comportament abuziv faţă de media sau societatea civilă a unor lideri locali PSD”.
  • „elementele social democrate ale identităţii PSD. Trebuie promovate proiecte politice care să reconstruiască stânga modernă românească. Programele de protecţie socială, promovarea eliminării marginalizării şi excluderii sunt cele care formează imaginea partidului pentru viitor. Trebuie create programe de cercetare sociologică legate de re-poziţionarea electorală a PSD”.
  • Creşterea autonomiei de decizie a organizaţiilor locale ale partidului, crescând flexibilitatea şi întărind legatura partidului cu populaţia”.

Anii trec, însă unele moravuri rămân. Tocmai de aceea vă reamintesc şi cele 19 propuneri de reformă a PSD, pe care le-am publicat în 14 decembrie 2014 (doar câteva vizează justiţia dar le radau pe toate):

  • Excluderea corupţilor/baronilor din PSD şi retragerea liderilor din funcţiile de conducere dacă sunt cercetaţi penal pentru fapte de corupţie.
  • Stânga trebuie să transmită mesaje segmentate socio-cultural, specifice comunităţilor. Sunt mândru că sunt baptist, oltean, informatician, hipster, homosexual, arădean, ortodox sau maghiar şi abia apoi, dacă vreau, pot fi mândru că sunt român. Sentimentul naţional nu se cultivă printr-un mesaj unitar-confuz, ci în baza asumării libere şi conştiente a intereselor comunităţilor componente ale unei naţiuni.
  • Asigurarea liniştii în PSD cu preţul îngrădirii diversităţii de opinii nu poate fi luată în calcul!
  • PSD nu trebuie să-şi mai asume mesaje politice naţionaliste sau parteneriate cu politicieni compromişi moral, precum Vadim Tudor sau Gheorghe Funar. Nu trebuie să mai jucăm rolul de pompier, într-o ţară fără incendii! „Conflictul” interetnic din România este identificat şi promovat  doar de/prin manipularea unor politicieni extremişti, care îşi strâng câteva procente din emoţia sinceră dar nefundamentată a unor cetăţeni. Politicieni de tipul deputatului Bogdan Diaconu nu trebuie toleraţi în PSD.
  • PSD trebuie să promoveze o relaţie echilibrată şi corectă între stat şi confesiuni. Chiar dacă nu este stipulat în Constituţie, termenul laic, acesta nu trebuie asumat rigid-doctrinar, ci trebuie îmbrăţişat acţional. Haideţi să construim credinţă în suflete, nu ziduri de catedrale! Haideţi să amintim BOR, că rostul spiritual şi social al Bisericii este cel important, nu îndestularea unor înalţi prelaţi.
  • PSD trebuie să susţină iniţiativa societăţii civile privind criza partidelor politice: deblocarea pieţei partidelor prin adoptarea iniţiativei Monicăi Macovei, prin care un partid ar putea fi înfiinţat doar de trei persoane.
  • Ecologia este o componentă doctrinară consacrată a stângii occidentale, problemele de mediu fiind în atenţia liderilor de stânga. Roşia Montană şi gazele de şist sunt subiecte care trebuie abordate în spritul interesului public, iar poziţia PSD faţă de aceste proiecte trebuie să fie una fermă, de respingere, care să ţină cont de pericolele care pot fi aduse mediului înconjurător.
  • Minorităţile sexuale sunt realităţi existente în România, iar în multe cazuri nedrept judecate. Sexualitatea este o doar o opţiune individuală în viaţă, o chestiune privată, personală.  Drepturile minorităţilor sexuale trebuie susţinute de stânga, orice fărâmă de prejudecată conservatore trebuie abandonată definitiv.
  • PSD nu trebuie să mai fie captiv televiziunilor de ştiri, „de casă”. Respectul şi încrederea românilor nu se câştigă prin şarje de venin şi critici de exterminare promovate de analiştii politici fundamentalişti la televizor.
  • Să nu mai dăm vina niciodată pe străini pentru neputinţa noastră! Nu există o conspiraţie internaţională împotriva PSD.
  • PSD trebuie să susţină o iniţiativă sinceră cu privire la integrarea romilor în societate, cu o atitudine justă, fermă, chiar cu riscul unor pierderi electorale.
  • Europa socială la care am aderat în 2007 are o politică fiscală bazată pe solidaritate şi dezvoltare economică. În Uniunea Europeană, majoritatea statelor componente, au optat pentru un sistem de impozitare progresivă a veniturilor şi profiturilor, care a crescut bunăstarea cetăţenilor, acest tip de solidaritate fiind necesară economiilor funcţionale.
  • Este nevoie de un PSD care să claxoneze  excesele corporaţiilor faţă de angajaţi, o stângă care să tragă un semnal de alarmă asupra scăderii capitalului autohton, sufocat de marile corporaţii.
  • Schimbarea nuanţei culorii partidului, pe modelul Partidului Socialist din Franţa şi eludarea trandafirilor din siglă.
  • Preşedintele Ion Iliescu (istoria PSD nu se poate şterge cu buretele)  nu reprezintă o problemă. Centralismul organizaţional şi de comunicare a fostului FSN, PDSR, încă regăsit în PSD produce dificultăţile de identitate doctrinară.
  • Organizaţiile judeţene trebuie să beneficieze de o mai mare autonomie, pentru a transmite către centru mesajul local specific şi pentru a  asigurara un flux de comunicare de jos în sus bazat pe mijloacele moderne de comunicare.
  • Creşterea implicării organizaţiilor locale în elaborarea de programe, strategii acestea fiind rezultatul unui mecanism mobil de interacţiune între centru şi organizaţiile judeţene.
  • Funcţiile administrative nu mai trebuie încălecate de cele politice. Nu poţi să ajungi şi consilier judeţean şi director de instituţie (prin concurs) şi vicepreşedinte, secretar sau preşedinte de partid, de exemplu.
  • Trebuie să învăţăm să respingem pomenile electorale. Cortul, pixul şi bricheta sunt dezavuate de cetăţenii educaţi şi informaţi. Doar emoţia şi portofoliul politic mai aduc astăzi încredere.

PSD are în aceste zile şansa unei reforme profunde, complete.

Introducerea propunerilor Consiliului Naţional în statut, va determina un efect de domino şi pentru celelalte partide politice.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite