PSD trage un semnal de alarmă privind natalitatea scăzută din România. Ciolacu: Iohannis încă vorbeşte de România educată fără să vină cu măsuri concrete

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marcel Ciolacu FOTO Marcel Ciolacu /  Inquam Photos / Ilona Andrei
Marcel Ciolacu FOTO Marcel Ciolacu /  Inquam Photos / Ilona Andrei

Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a atras atenţia, joi, în cadrul dezbaterii asupra iniţiativei legislative privind susţinerea tinerelor familii, asupra faptului că „pentru prima oară numărul de copii români născuţi în străinătate a depăşit numărul de copii născuţi în România” şi că în anul 2019-2020 a fost cel mai mic număr de copii năcuţi în ultimii 50 de ani.

El a declarat că actuala clasă politică are obligaţia de a creşte nivelul de servicii şi de a stimula revenirea tinerilor în ţară.

„Din păcate în ultima perioadă atât preşedintele Iohannis încă vorbeşte de România educată fără să vină cu măsuri concrete (...) Tragem un semnal de atenţie către toată clasa politică, este nevoie de o implicare responsabilă a noastră în această problemă”, a spus Marcel Ciolacu.

„Vorbim de creşterea alocaţiilor, reduceri pentru salariaţi cu copii, tichete, prevederi speciale pentru familiile monoparentale şi pentru cele cu mai mult de 3 copii”. El a adăugat că „familiile tinere au nevoie de servicii, de creşe moderne”, iar mamele „au nevoie de o intreagă infrastructură de servicii sociale şi de sănătate”, prin urmare  partidul vrea să pună accentul pe „servicii educaţionale şi de sănătate şi nu numai pe acordarea unor sume de bani(...) Trebuie să ne concentrăm pe calitatea serviciilor de sănătate şi sprijinirea familiilor tinere”, a mai spus el. 

„Statul lasă mult de dorit în ceea ce priveşte creşterea infrastructurii şi atunci este normal să dăm o şansă mediului privat”, a mai spus preşedintele PSD. De asemenea, potrivit preşedintelui PSD, „Tinerele familii trebuie sprijinite şi în ceea ce priveşte achiziţionarea unei locuinţe sau a unei locuinţe mai mari”. 

Fostul primar al Capilaei, Gabriela Firea a declarat că nu crede că putem vorbi in termeni dacă sunt sau nu bani”, atunci când este vorba despre copii. 

Ea a mai spus că partide ca PNL, USRPLUS nu au votat niciodată aceste proiectele de legi pentru că spun că sunt populiste. „Facem împreuna acest apel public ca toţi parlamentarii daca nu vor să semneze ca iniţiatori măcar să voteze”, a declarat Gabriela Firea.

Deputatul PSD Alexandru Rafila a adăugat că „rata de fertilitate în UE este 1,56 şi asta înseamnă că asistăm la un trend de scădere, această rată ar trebui să fie peste doi într-o ţară dezvoltată”. 

El a mai spus că „diferenţa între numărul de persoane care mor in fiecare an şi numărul de copii care se nasc este de 50 de mii de persoane” şi a tras un semnal de alarmă asupra a ceea ce se va întâmpla atât pe piaţa muncii cât şi pe partea de asistenţă socială, privind această diferenţă. 

Social-democraţii organizează joi o dezbatere asupra unei iniţiative legislative privind susţinerea tinerelor familii cu copii. Proiectul de lege propus spre dezbatere de social-democraţi prevede „acordarea de urgenţă a alocaţiei de stat pentru copii la nivelul prevăzut de Ordonanţa de urgenţă nr. 9/2019, respectiv de 600 de lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi 300 de lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 – 18 ani” şi „creşterea deducerilor acordate salariaţilor care au copii îndeosebi pentru lucrătorii cu salarii mici şi medii, de până la 5000 de lei net”. Potrivit asocial-democraţilor, „prin această măsură se asigură creşteri de salarii nete pentru 85% din salariaţi” şi „măsura reduce inechităţile salariale şi riscul de sărăcie în rândul familiilor cu mulţi copii”. 

Proiectul legislativ are în vedere şi „acordarea de tichete sociale pentru stimularea participării copiilor cu vârsta de până la 6 ani la învăţământul preşcolar în creşe şi grădiniţe”. Concret, prin proiectul legislativ iniţiat de PSD, „se propune acordarea unui stimulent educaţional sub formă de tichete sociale în valoare de 1000 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 0 – 3 ani şi de 1500 de lei pe lună pentru copiii cu vârsta între 3 – 6 ani”. 

Politică



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite