PSD şi V.V. Dăncilă rămân în sferele înalte ale politicii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nu cred deloc în elucubraţiile lui Ion Cristoiu. Condeierul care mai deunăzi exulta atât în „Evenimentul zilei”, cât şi pe „cristoiublog” că, precum George Bacovia, anunţând că şi-ar fi îndeplinit toate profeţiile politice.

Aceasta însemnând că rezultatele din primul tur al alegerilor prezidenţiale ar fi fost „aranjate” de generalii din Serviciile secrete spre a-i face pe plac şi, în plus, pentru a-i face încă şi mai dulce somnul candidatului Klaus Werner Iohannis.

Sigur, la uma urma urmei, foarte puţin contează că dl. Cristoiu bombăie, fonfăie, sâsâie şi fantazează în două publicaţii strict particulare. Puţin importă că, între timp, bombănitul de bătrân utecist al domniei-sale s-a extins şi la România tv, şi la Realitatea tv, şi la nu ştiu ce talk show al Mediafax, şi la Marius Tucă Show. El se produce pe banii respectivelor televiziuni şi publicaţii. Grav e că acelaşi domn Cristoiu este primit cu mare fast şi plătit regeşte şi de Televiziunea Română în emisiunea unui ambuscat cunoscut sub nick-name-ul de Sărmăluţă. O Televiziune girată de o insă pe nume Gradea Doina, încă pdg al respectivei instituţii, care sfidează cum şi cât vrea ea Comisiile de cultură ale Parlamentului. Aceasta în vreme ce prin curtea TVR se plimbă din ce în ce mai mulţi penali cu condicuţă. Deja celebrului Cristian Zgabercea alăturându-i-se zilele trecute un anume domn Blebea Cătălin, membru al Consiliului de Administraţie şi angajat în TVR în urma unui concurs măsluit, trimis în judecată pentru fapte de corupţie. Şi unul, şi celălalt oameni ai PSD, desigur.

Dl. Ion Cristoiu pretinde că d-na Viorica Dăncilă ar fi ajuns în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale din voinţa şefilor serviciilor secrete. Din a căror voinţă ar fi fost spulberat dl. Dan Barna a cărui concurenţă ar fi fost de natură să-I creeze oarece probleme d-lui Iohannis.  În realitate, insuccesul d-lui Dan Barna a fost croit cu materialul clientului, iar reuşita, atâta câtă e, a doamnei Viorica Dăncilă se datorează greşelilor în cascadă ale Opoziţiei. Care nu a ştiut  deloc să profite de marea lovitură reprezentată de rezultatul alegerilor europarlamentare.

Din perspectiva a ceea ce s-a întâmplat în 26 mai scorurile înregistrate duminica trecută de domnii Klaus Iohannis şi Dan Barna mi se par mici, în orice caz, sub aşteptări. Tocmai de aceea cred că dl. Klaus Iohannis trebuie să abordeze cu toată seriozitatea turul al doilea al prezidenţialelor, programat pentru ziua de 24 noiembrie, să nu se creadă deja câştigător, dimpotrivă, să îşi amintească zicerea americană în conformitate cu care „nimic nu e gata până nu e gata”. Iar PNL, cu atât mai mult USR-PLUS se cuvine să îşi analizeze şi recalibreze prestaţiile din perspectiva celor două rânduri de alegeri- locale şi legislative- ce vor avea loc în anul 2020.

Sigur, procentul de 23% înregistrat duminica trecută de d-na Viorica Dăncilă este unul mic atât din perspectiva mărimii, a dimensiunilor structurilor din teritoriu ale partidului, cât şi prin prisma aşteptărilor acestuia. Cel mai prost scor înregistrat de vreun candidat la prezidenţiale al maşinăriei create în ianuarie-februarie 1990 de aparatcikul comunist Ion Iliescu. Este însă un scor considerabil dacă adunăm fie şi în mare grabă greşelile în cascadă comise de PSD după decembrie 2016, atunci când a câştigat cu un incredibil scor puterea. PSD a avut până în mai 2019 un brigand în frunte. Şi puţin s-a sinchisit de asta. A dat astfel cu tifla tuturor oamenilorcinstiţi din România. Numitul Dragnea Nicolae Liviu este un bandit cu acte în regulă a cărui dorinţă era să transforme România după modelul Turciei lui Erdogan, a Rusiei lui Putin, a Ungariei lui Orban. Dragnea era pe punctul de a-şi vedea îndeplinit visul. Diletantul inginer din Alexandria, fost repetent al Politehnicii bucureştene schimbat cum şi când a vrut el trei guverne, a pus în posturi şi în funcţii înalte tot felul de nulităţi, de analfabeţi funcţionali, de plagiatori, de Neica Nimeni, inşi care, din punct de vedere intelectual îi erau net inferiori antologicului Zăroni. Ca, de pildă, Carmen Dan, Lia Olguţa Vasilescu, Claudiu Manda, Paul Stănescu, Niculae Bădălău, Mihai Fifor, Eugen Orlando Teodorovici, Liviu Pop şi, desigur, Viorica Vasilica Dăncilă însăşi. Lista e deschisă.

Ajunsă în fruntea bucatelor chiar a doua zi după încarcerarea mentorului ei politic, d-na Dăncilă a mimat preţ de două sau trei zile reforma. Mai departe a guvernat la fel cum ar fi făcut-o Liviu Dragnea. În mod firesc, lucrul acesta, ar fi trebuit să fie drastic amendat la urne. Nu a fost. 23% însemnând o neaşteptată gură de oxigen nu doar pentru d-na Dăncilă, ci şi pentru partid care rămâne astfel în sferele înalte ale politicii. A păstrat procentul înregistrat de PSD în mai, la Europarlamentare.Tocmai de aceea nu cred că d-na Dăncilă va fi înlăturată de la conducerea PSD nici în decembrie, nici după Anul Nou, nici în februarie 2020. Oricât de des i se va spune că e proastă, oricât de mult va plânge de aici încolo d-na Dăncilă, oricât de des va părăsi ea de aici încolo şedinţele de partid. Ceea ce s-a întâmplat marţea trecută la CExN a fost doar o ceartă între clanuri. Un fel de tentativă de măcel. Mult mai plauzibilă mi se pare ipoteza ca în februarie PSD să introducă o moţiune de cenzură. 

Şi nu mi se pare nicidecum imposibil ca respectiva moţiune să treacă.

Comentariu apărut concomitent pe site-ul contributors.ro şi pe blogurile adevarul.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite