Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD vrea schimbarea legii Avocatului Poporului. Ce modificări vor să aducă doi parlamentari PSD

4
12 Jun 2016 20:06:23
Autor: Radu Eremia
Florin Iordache, unul din iniţiatorii proiecului de lege. FOTO Eduard Enea
Florin Iordache, unul din iniţiatorii proiecului de lege. FOTO Eduard Enea

Doi dintre liderii social-democraţi, deputaţii Florin Iordache şi Marian Neacşu, au depus o iniţiativă legislativă  prin care vor schimbarea Legii privind funcţionarea Avocatului Poporului, scopul principal fiind clarificarea modului cum funcţionează instituţia în perioada dintre încetarea mandatului de Avocat al Poporului şi numirea unuia nou de către cele două Camere.

„Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatului Poporului, republicată, cu modificările ulterioare, nu reglementează situaţia interimatului pentru perioada dintre încetarea mandatului Avocatului Poporului şi numirea unui nou Avocat al Poporului şi numirea unui nou Avocat al Poporului, de către Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţa comună“, arată în expunerea de motive cei doi parlamentari. 
 
Potrivit proiectului de lege, conducerea instituţiei va fi asigurată de un adjunct al Avocatului Poporului numit de Birourile Permanente al Camerei Deputaţilor şi Senatului. 
 
Iniţiativa  legislativă menţionează şi faptul că mandatele adjuncţilor Avocatului Poporului sunt de cinci ani şi pot fi reînnoite doar o dată, adică să fie o situaţie similară cu a şefului instituţiei care are limita de două mandate. 
 
Pe lângă aceste aspecte principale, deputaţii PSD au strecurat şi alte modificări, cum ar fi cea care punctează faptul că revocarea din funcţie a Avocatului Poporului se poate „dispune în cazul săvârşirii de către acesta a unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei şi/sau a legilor“. În prezent, legea precizează că Avocatul Poporului poate fi revocat dacă a încălcat Constituţia şi legile, fără a preciza, însă, pe care.   
 
Nu în ultimul rând, în proiectul de lege e prevăzut faptul că Avocatul Poporului poate sesiza instanţa de contencios-administrativ, în condiţiile legii contenciosului-administrativ, după parcurgerea procedurii specifice de soluţionare a petiţiilor. Ceea ce se urmăreşte este posibilitatea atacării în contencios şi a hotărârilor de Guvern, acte normative care potrivit noii forme a legii ar face obiectul instituţiei Avocatului Poporului, pe lângă legile şi ordonanţele de Guvern.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Tepes Vadim
12.06.2016, 20:44:21

Badescu as se duca ACOLO unde ii este locul.Rar mi-a fost as fiu contemporan cu cel mai incapable,incompetent,INDIVID pe care l-a avut ROMANIA FARA NICIUNUI FEL DE DEMNITATE,OMU ' ASTA A PROSTIT O TARA INTREAGA ASA CA NE MERITAM SOARTA! SA MAI SPUNEM DE VOTURI FURATE,DUMNEZEU SA NE ADUCA UN ROMAN ADEVARAT CARE SA INTRE BOGAT SI SA IASA SARAC DIN POLITICA NU CA BASESCU ,CA PRIMAR SI ULTERIOR.DE CE JUSTITIA NOASTRA ESTE OARBA ? DACA ROMANII NU SE TREZESC CAT MAI REPEDE ATUNCI VAI DE CAPUL NOSTRU.AFARA CU LICHELELE DIN TOT CE INSEAMNA GUVERN,MINISTERE,AUTORITATI CRED CA BATEM RECORDURI EUROPENE,..LA CATE SUNT,SIFONEAZA RESURSE IMENSE,SA VINA MESIA SA PUNĂ PICIORUL IN PRAG CAT NU SE DUCE LA VALE TARA! NU ESTE DEPARTE ZIUA CAND DUMBEZEU ISI VA RĂSUCIT FATA SPRE ROMANIA,NU CU ACEȘTI TRĂDĂTORI DE NEAM SI TARA! ROMANI TREZIȚI-VA !!!!!!!!!!!!!!!

Popa Pius
12.06.2016, 20:49:22

Poate-i doteaza biroul si cu un ceas desteptator functional...

Utilizator Adevărul
12.06.2016, 22:23:26

Comentariu considerat abuziv.

Mircea Groza
13.06.2016, 21:53:05

Fiind parveniti ,ipocriti si mincinosi trag pe turta lor.

Modifică Setările