Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD=PCR. O paralelă între cele două partide. Dar România nu mai este o ţară comunistă

14
24 Jan 2018 19:54:28
Ştefan Vlaston

PSD are exact comportamentul PCR de odinioară. Fără exagerare sau patimă. Dacă mai aveam o urmă de îndoială, mi-a dispărut auzindu-l pe dl Codrin Ştefănescu răspunzând la întrebarea „De ce puneţi penali în guvern?“ „Pentru că putem!“. Un alt argument, la fel de important, PSD îşi subordonează în totalitate guvernul, exact cum făcea Ceauşescu odinioară.

Este un comportament aberant, antidemocratic şi anticonstituţional. În nicio ţară democratică nu se permite aşa ceva. Partidul sau partidele care au câştigat alegerile îşi continuă politicile publice prin intermediul parlamentului, singura instituţie care controlează guvernul. Premierul desemnat merge în parlament cu guvernul propus, şi parlamentul votează dacă validează, sau nu, propunerea de guvern. Nu CEx-ul PSD. Asta doar în comunism se întâmpla. Acolo se decidea totul în CC al PCR. NU exista nimic în restul scenei politice. Nici nu prea ştiam cine-i premier, cine sunt miniştri. Doar şeful PCR, Nicolae Ceauşescu.

 • Personajele şi „aparatul” sunt la fel:


Nicolae Ceauşescu= Liviu Dragnea
CC al PCR= CEx al PSD
Constantin Dascalescu= Viorica Dăncilă
Emil Bobu= Codrin Ştefănescu

 • Premierii şi miniştrii nu mişcă un deget fără să ceară voie de la PSD-Dragnea. Nimic nu se poate întâmpla fără avizul lui Dragnea. Iar premierii care nu se supun, zburau din funcţie. Exact ca pe timpul lui Ceauşescu. „Pentru că putem!”, vorba dlui Ştefănescu.
   
 • România cu PCR în frunte devenise, în ultimii ani, nefrecventabilă. Nici o altă ţară  nu mai voia să-l primească pe Ceauşescu. Aşa se întâmplă acum cu Liviu Dragnea. Nu-l mai primeşte nimeni.
   
 • Minciuna şi mistificarea. Dragnea minte că a realizat aproape integral programul de guvernare. Şi că ţara urcă spre cele mai înalte culmi de civilizaţie şi progres, de bunăstare. Deşi creşterile salariale nete sunt de 4%, sub o inflaţie de 3,5%.
   
 • Cele mai importante măsuri pentru România, sociale, politice, economice, nu  se mai anunţă la guvern, parlament. Se anunţă la sediul PSD, în urma şedinţelor CEx al PSD. Ca odinioară în urma plenarelor CC al PCR. Nicio deosebire.
   
 • Mâine se votează guvernul în CEx al PSD.  Se votează e un fel de a spune. Se executa ordinele lui Dragnea. După aproape 30 de ani de când speram că am scăpat de comunism, se întâmplă la fel.
   
 • PSD susţine că a câştigat alegerile. Deşi, doar 18% din electorat a votat PSD la ultimele alegeri. Exact ca PCR care susţinea că are votul a 98,9% dintre cetăţeni.
   
 • PSD numeşte direct de la partid şefii instituţiilor. Exact la fel face şi PSD, CEx al PSD decide cine şi ce funcţie trebuie să ocupe. Nu guvernul, nu parlamentul.
   
 • Cine nu e cu noi, este  împotriva noastră. Exact aşa procedau şi comuniştii lui Ceauşescu. Cei care aveau alte păreri, erau automat excomunicaţi. Sau ajungeau în puşcărie.
   
 • PSD-Dragnea vrea să reînfiinţeze vechea securitate. Am câştigat alegerile, dar nu avem toată puterea”, declara deunăzi Dragnea. De aici inventarea statului paralel, şi acţiunea PSD de a pune mâna pe instituţiile de forţă din România, pe justiţie şi serviciile de informaţii. Cum făcea PCR.
   
 • Dragnea nu are educaţie şi cultură pentru democraţie. Exact ca dictatorul Ceauşescu. Inginer mecanic la bază, Dragnea nu cunoaşte noţiuni elementare de democraţie, nu are habar de filosofie politică, de sociologia maselor. Are impresia că el le ştie pe toate, nu trebuie să întrebe specialiştii ce se poate şi ce nu se poate în domeniul economic.
   
 • Duplicitatea dusă la extrem îl caracterizează pe Dragnea. Şi speranţa că poate aburi propriul electorat. Iar celălalt, nu contează. Exact ca dictatorul Ceauşescu. 
   
 • Dragnea vorbeşte de slugărnicie. „Sunt, din păcate, unii care confundă parteneriatele cu slugărnicia”. Şi ne-o spune cel care, conform lui Victor Ponta, a stat la coadă cinci ore şi a dat 1 milion de dolari, să-i poată strânge mâna lui Trump. Sperând că astfel devine „eroul României”. Aici se deosebeşte, în rău, de Ceauşescu, care n-ar fi stat la coadă să  dea mâna cu şefi de stat.

Ce nu pricepe Dragnea

 • România nu mai este membră a Pactului de la Varşovia şi a CAER. Este membră în UE şi NATO. A şi semnat tratate de aderare la aceste organizaţii, pe care trebuie să le respecte.
   
 • Românii nu mai sunt comuniştii de acum 50 de ani. Importante părţi ale societăţii civile înţeleg şi ies în stradă şi în pieţe în apărarea statului de drept, a independenţei justiţiei. Cu sutele de mii, dacă este nevoie.
   
 • România trebuie să respecte tratatele pe care le-a semnat, pentru a nu ajunge, alături de Polonia, Ungaria, Grecia, în „turma oilor negre” ale Europei. Dacă nu le respectă, tot ce a obţinut şi clădit România în ultimii 28 de ani se duce pe apa Sâmbetei.

Toate aceste realităţi fac imposibilă revenirea României la un stat comunist, dictatorial, deşi cu aere de democraţie. Doar că Dragnea nu pricepe. Îl imită în continuare pe Ceauşescu.


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Hawkeye...
24.01.2018, 20:08:36

O egalitate...gresita... PCR-ul nu fura....pe cand ocupatiunea principala a pesede..este chiar furtul... Aveai avere mai mare decat venituri...zbang..legea18.... Romanii n-au fost de fapt comunisti..niciodata...in "general"...Au fost doar unii facuti la scoala de partid... UE n-are oi negre....in "statut"...iar Polonia, Ungaria si Grecia is exemple de urmat...Tari care-s acum cum a fost Romania odata ...impotriva sefului suprem...si anume URSS... Oaie neagra acceptam noi sa fim...prin niste slugi ca dumneata...care au ajuns sa reprezinte...nu sa conduca aceasta tara... Dar un facut la scoala comunista...ca dumneata...ce sa priceapa din asta..?!!

0 (2 voturi)
Hawkeye...
24.01.2018, 20:15:21

Cum ar veni...cu paralela asta...ai cam inventat triunghiul cu doua laturi..paralele...! Nu m-as mira sa gasesti si intersectia diagonalelor acestuia...Daca legile UE..iti spun s-o cauti...ca un soldat credincios...is sigur ca o sa o gasesti...:) Ai tot nerespectul meu pentru tampeniile pe care le scrii... Dar daca as fi fost crescut la scoala comunista...ti-as fi apreciat...entuziasmul...! PS: Sa nu mi mai spui sa nu citesc..Cat scrii..am sa citesc..! Imi face o deosebita placere...sa citesc ilogicisme...Ma invata sa fac diferenta....si sa apreciez logica...! Multumesc de ..citit..!

-3 (3 voturi)
Constantine Constantine
24.01.2018, 21:11:12

Domnule profesor, nu puteti pune semnul de egalitate Intre PCR si PSD. E o mare diferenta. In sensul ca desi a avut sincopele lui, comunismul a facut ceva pentru oamenii de rind. In primul rind i-a alfabetizat,apoi a creat un sistem de invatamint in care cartea era carte(nu ca acum), lucru ce a dus la aparitia valorilor(aproape inexistente in prezent) .PSD doar se da partid de stinga insa in tot ce face are o socoteala: exacerbarea intereselor de grup in rindul partidului.Nu ii intereseaza faptul ca 10 milioane de romani traiesc in saracie sau ca alti 5 milioane au ales sa paraseasca tara. Nu ii intereseaza faptul ca detinem locul 1 la capitolul saracie in UE si ca salariile si pensiile sint mizerabile pentru o tara ce se vrea capitalista. E diferenta uriasa intre fostul PCR si PSD ca partide de stinga. Comunistii au investit in tot ce se cheama infrastructura: scoli, spitale, fabrici , uzine, locuinte, baze sportive, etc (nu are sens o enumerare). PSD nici nu se gindeste la asa ceva si din aceasta cauza balanta de plati e negativa (cresc importurile unor marfuri care s-ar putea produce in Romania). Ca Ceausescu era dictator, asa a fost sistemul, dar a fost un mare patriot pe cind Dragnea, ca sa-i mearga lui bine, miine ne-ar vinde. Da, comunismul a fost si s-a dus dar azi nu mai putem da vina pe ce a fost .Sintem in UE, in NATO, avem acces la euro si dolari, nu mai avem economie centralizata , avem zeci si zeci de posturi de radio si televiziune, avem mall-uri si supermarketuri, putem pleca in lume unde vrem noi (daca ai bani) insa cu toate binefacerile capitalismului, o ducem prost. Si nu PSD-ul e de vina. Azi avem un sistem democratic unde se fac alegeri libere, deci oricind ,adca lumea ar merge la vot,PSD-ul ar fi aruncat de la guvernare ca o masea stricata. Dar oamenii nu merg la vot ( in esenta cca 9-10 milioane de oameni nu voteaza) deoarece nici politicienii celorlalte formatiuni politice nu mai prezinta incredere. Pentru ca toti fac ce face si PSD-ul: interese de grup, acumulari de averi cit pentru 10 vieti, coruptie si hotie. Ca termen de comparatie s-a ajuns la intrebarea : cum era mai bine, atunci ca aveai bani si te uitai la galantarele goale sau acum cind galantarele sint pline dar nu ai bani sa cumperi . Eu zic ca pe atunci, cum necum, fiecare "se descurca" pe cind in prezent cosul zilnic este de 692 lei! Si asta doar pentru alimente! Si cind te gindesti ca 5 milioane de romani traiesc sub pragul de saracie te apuca nostalgia dupa vremuri demult apuse. Sa aveti viata lunga domnule profesor.

-1 (3 voturi)
Lucifer
24.01.2018, 21:23:06

Românii AU VOTAT revenirea, poate nu la comunism, dar la mafiotism, da. Românilor NU LE PLACE DEMOCRAŢIA fiindcă nu o înţeleg, aceasta este trista realitate. Adevărul este că poporul a fost UMILIT şi de către clasa politică românească şi de către statele din UE. Aşa că poporului i se fâlfîie de democraţie, o consideră un fel de vorbă goală. Democraţia este PE FURATE, asta a înţeles şi a votat poporul. Furaţi măi, dar daţi-ne şi nouă câte ceva. Asta e!

+1 (1 vot)
Dumitru Nicolae
24.01.2018, 21:35:28

'TOVARASUL' VLASTON SE PARE CA NU A TRAIT IN ROMANIA PANA IN '89 PENTRU CA NU PREA STIE CU CE ...SE MANCA PCR-UL.

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările