Politică

articolul anterior articolul urmator

PSD&PNL: (ne)aşteptatele compromisuri şi simulări?

11
25 Nov 2021 17:22:57
Deutsche Welle
Premierul României, Nicolae Ciucă
Premierul României, Nicolae Ciucă

Noua construcţie guvernamentală pare nu doar nepotrivită, ci şi bolnavă. Generalul în rezervă Nicolae Ciucă, devenit premier şi neobişnuit cu lectura, a citit cu greu schiţa programului de guvernare şi lista miniştrilor.

Reforma constituţională, educaţia şi păstrarea cotei unice sunt priorităţile noului executiv, aşa cum au fost anunţate de şeful guvernului. Apoi, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat victorios că „s-a terminat” criza politică, dar că au rămas toate celelate crize de rezolvat: criza sanitară, criza energetică, criza salariilor şi pensiilor. Şeful statului a justificat astfel necesitatea guvernului format din PSD-PNL-UDMR.

Încă de la votul de învestitură, social-democraţii au ţinut să-i umilească pe liberali. Liderul PSD Marcel Ciolacu nu s-a putut abţine să nu spună că PNL „a prăbuşit ţara în ultimii doi ani”, a „abandonat milioane de români”, fiindcă „doar bogaţii au dus-o bine, în timp ce ceilalţi au luptat singuri cu greutăţile”, dar noroc că PSD e „responsabil”, „vine să salveze situaţia” şi să „ia măsuri de combatere a pandemiei”, nu să anunţe că a învins-o cum a făcut Klaus Iohannis. Mulţi liberali au aplaudat discursul, fără să ştie de ce.

Acesta e începutul care arată cum vor fi raporturile între partenerii marii coaliţii PSD-PNL-UDMR. Liberalii sunt puşi la zid din interior şi din exterior pentru incapacitatea de a-şi sincroniza mişcările cu scopul propus. Această afazie declanşată de la Cotroceni a fost vizibilă cu ochiul liber şi la şedinţa de azi a camerelor comune ale parlamentului. De nervi că nu a rămas prim-ministru, şeful PNL Florin Cîţu nici nu a mai venit la votul din legislativ.

În vreme ce Cîţu nu a fost acceptat de PSD în noul executiv, liberalii n-au avut nimic împotriva lui Sorin Grindeanu, premierul care în 2017 a semnat, „noaptea ca hoţii”, vestita ordonanţă de urgenţă 13, prin care se graţiau mai multe fapte de corupţie şi se dezincrimina abuzul în serviciu. Grindeanu se află acum în guvernul dorit de preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a uitat protestele maraton din Piaţa Victoriei, unde zeci de mii de români au îngheţat încercând să atragă atenţia comunităţii internaţionale împotriva siluirii justiţiei. Klaus Iohannis a uitat de „ciuma roşie”, de contrareforma juridică făcută de PSD şi de tot trecutul care îi desparte pe liberali de social-democraţi.

Grindeanu este vicepremier şi ministru al Transporturilor, validat de parlament şi de preşedinte. A fost îmbrăţişată de PNL şi fosta primăriţă a Bucureştiului, Gabriela Firea, care în 2014, când era purtătoarea de cuvânt a prezidenţiabilului PSD Victor Ponta, spunea că Iohannis nu poate fi considerat „un om complet”, fiindcă „nu a crescut un copil”. Ea devine de azi ministra Familiei. Firea, adeptă a familiei tradiţionale, care nu e de acord cu educaţia sexuală la şcoală fără acordul părinţilor, a fost nevoită să răspundă, atunci când a fost audiată, despre temerile care există în societate cu privire la interzicerea avorturilor, după modelul polonez. Firea va fi ministra Familiei şi a răspuns că ea este pentru „libertatea de alegere” a fiecărei femei: „nu contravine cu dorinţa mea şi a multora de a creşte natalitatea în România. Să nu ne întoarcem la vremurile de dinainte de Revoluţie”.

Totuşi, în România, accesul la avort s-a restrâns foarte mult sub presiunea militanţilor pro-familie şi, doar foarte rar, femeile au acces la avorturi în spitalele publice. Mulţi doctori refuză pur şi simplu să ofere astfel de servicii în spitalele şi policlinicile de stat iar femeile care nu au bani să meargă la o clinică privată sau nu sunt sfătuite din timp ce pot face pentru a evita o sarcină nedorită se întorc în timp. Celebrul Decret 770 din 1966 pare să supravieţuiască sub altă formă, începând cu lipsa de informare în şcoli, pe care Gabiela Firea o susţine explicit.

Noul guvern condus de generalul Nicolae Ciucă are în componenţa sa o singură femeie. Diversitatea nu a contat niciodată cu adevărat pentru partidele tradiţionale, de aceea nici în guvern nu e vizibilă. Nici Justiţia nu contează pentru noii guvernanţi, de aceea ministrul de resort este din nou Cătălin Predoiu, omul amânărilor şi al compromisurilor, cel care, cu asentimentul preşedintelui, a convenit asupra actualei şi mediocrei elite a parchetelor.

Reforma justiţiei va fi probabil simulată, dacă nu chiar boicotată, după modelul istoric al social-democraţilor. La fel şi alte reforme, pe care România trebuie să le facă pentru a primi banii europeni. Fără aceşti bani, România ar putea intra într-o criză economică periculoasă, din care se va extrage cu greu şi numai cu ajutor extern. 

Sabina Fati - Deutsche Welle

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Fil Bert
25.11.2021, 18:06:16

De ce au aplaudat penibilistii discursu' ciolacului?! De analfabetismul functional a auzit cineva, credeti ca in parlament nu e (macar) acelasi procent ca in restul tarii?

+23 (23 voturi)
Ionel Marcu
25.11.2021, 20:00:32

Criza politică nu s-a terminat, e în pauza dintre valul doi și valul trei. Cât despre sărăcirea românilor, mărirea de pensii cu 100 lei cele mici și mai multe sute cele mari nu înseamnă tot sărăcirea săracilor? Corelat cu creșterea prețurilor, va fi invers decât spune Ciolacu, bogații o vor duce și mai bine, săracii și mai rău.

+20 (20 voturi)
Dan Petrescu
25.11.2021, 19:42:38

Eu de azi am spus pas la toate alegerile și nu voi mai vota ,este dreptul și libertatea mea de a nu alege. Iohannis a fost ultimul cretin pentru care am votat ...de acum să se aleagă ei între ei ,eu nu mai girez și legitimez pe nimeni.31 de ani irosiți de pomană pe niște mitomani cleptocrați .Dacă trăiau pe alte coclauri ,azi creșteau păpădii pe ei ...așa ,mîine ,poimîine, în România o să le ridicăm statui ...halal popor. Dată fiind ultima dovadă de ticăloșie parșivă orchestrată de Iohannis și PNL prin pupatul pe rît cu ticăloșii , din cealaltă tabără ,PSD,ce respect față de vot mai poate avea țugulanul mioritic care a votat altceva și în loc de Iohannis și PNL , azi se trezește cu PSD ? Ce respect față de vot mai poate avea țugulanul mioritic, cînd de fiecare dată el este ultimul care află că e abonat la țeapă eternă ? Cum poți tu ,ființă rațională , să-ți motivezi dreptul la vot cînd nemernicii ce profită de pe urma votului tău ,indiferent de opțiune , sunt unii și aceiași ? Cum morții mă-sii ,după 31 de ani în care lucrurile de mai sus au fost probate cu succes,poți să-ți permiți să spui că...dreptul la vot este o obligație,o datorie morală față de societate și tine însuți și că e musai să te duci să-ți manifești opțiunea la vot ? Cum adică ,am obligația să votez o veșnicie doar jigodii și că rostul meu într-o societate e să le garantez acestor cleptocrați legalitatea? să fim serioși... 31 de ani de escrocare ,minciună ,jaf și ilegalitate ,girate cu votul meu, îmi ajung .De azi să vă votați între voi ,cu neamurile și haita din care faceți parte ...eu ,refuz să mai ofer încrederea mea acelorași nemernici ,nemernici care aleatoriu ,azi sunt peneliști ori pesedisti. De cîteva zile datorită unor sondaje privind intenția de vot a cetățenilor care au acest drept ,aud tot mai des că se pregătește țugulanului mioritic și veșnic mirat de țepele pe care le primește, o lege în care se prevede obligativitatea prezentei la vot a tuturor cetățenilor români aflați pe teritoriul României...speriați și conștienți de faptul că țugulanii au priceput într-un final că indiferent cum votează ,tot cine trebuie cîștigă ,aceștia vor refuza dreptul și libertatea de a merge la vot într-un procent îngrijorător de mare .Tîlharii mitomani, erijați în oameni politici ,au găsit ca firesc și normal să oblige țugulanul prin lege ca acesta să voteze. Politicienii au disperată nevoie de legitimitate ,altfel occidentul o să înceapă să se prindă că România doar mimează statul de drept și alternanța la putere .Că totul este o minciună ,o utopie vîndută credulilor ,care încă chiar mai cred că în România există pluripartidism politic,lege,alternanță la putere și echitate socială...deci ,țugulane, pregătește-te,ți se pregătește ceva ,că vrei ori nu ,musai să legitimezi prin votul tău pe cei care te mint ,disprețuiesc și fură.

+21 (25 voturi)
MV R.
25.11.2021, 19:45:31

Dan Petrescu,dar ne putem deranja la vot cât să anulăm buletinul,să ne punem semnătura pe tabel ca să nu ne poată folosi identitatea!

+21 (21 voturi)
MV R.
25.11.2021, 19:44:14

Și cu asta,basta,nici speranța unei Românii european civilizată NU mai există.

+20 (20 voturi)

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările