Pungaşul de la Sănătate. Un liberal ultra-comunist

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a ales ziua de sâmbătă şi oraşul Târgu-Mureş pentru face un anunţ-şoc: de la 1 martie, spitalele private nu vor mai beneficia de finanţare de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Prima observaţie ţine de moment şi de loc: un asemenea anunţ nu se face oriunde şi oricând, ci la Ministerul Sănătăţii, într-o conferinţă de presă puternic mediatizată, într-o zi lucrătoare, când atenţia publicului este maximă. Nicolăescu mai avea puţin şi „scăpa“ informaţia la o ţuică fiartă, între două şarje de mititei cu muştar.

„În contractul-cadru pe 2013 – care va intra în vigoare, sper, la 1 martie - vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici – vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate – să meargă către spitalele publice.“

Ce gafeur sinistru! Auzi: „toţi banii publici să meargă către spitalele publice“. În mintea odihnită a lui Nicolăescu, bugetul CNAS se încadrează în categoria “bani publici”. În realitate, aceste fonduri nu au legătură cu bugetul de stat, ci reprezintă un buget distinct, format pe baza contribuţiilor individuale ale salariaţilor români.

„Circa 10% există finanţare pentru sectorul privat. În felul acesta, cu 10% va creşte fondul alocat spitalelor publice pentru perioada următoare. (…) Dacă într-o secţie de anestezie şi terapie intensivă, după ce intră acest program în funcţiune, cineva din conducerea secţiei sau conducerea unui spital va cere unui pacient să vină de acasă cu medicamente sau materiale sanitare, acel cineva va pleca pe loc.“

Ce demagog! Obişnuit să ne vândă gogoşi liberale, Nicolăescu încearcă să ne convingă că o creştere cu 10% a finanţării spitalelor publice (prin afectarea sistemului privat de sănătate) va rezolva problema. De la 1 martie, gata, spitalele din România vor avea bani suficienţi, pentru că a luat Nicolăescu de la privaţi şi a dat la stat! Cu 10% mutaţi de colo-colo, miracolul este inevitabil. Iar dacă, totuşi, nu se va produce, atunci vinovaţi vor fi managerii spitalelor şi, evident, medicii care nu vin cu medicamente de acasă. Ministerul nu va avea nicio vină, ministrul nici atât.

„Cineva care îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public. Când îşi gândeşte business plan-ul respectiv, ca să-şi facă investiţia, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă.“

Ce politruc ordinar! Vine un neica-nimeni, paraşutat la conducerea ministerului graţie activităţii sale de propagandist, şi aruncă anatema asupra întregului sistem privat de sănătate! Auzi: „fură de la stat“ şi „încearcă să obţină prin trafic de influenţă“. Aşa ziceau şi bolşevicii anilor ’47-’50: lucrurile merg prost din cauza lipitorilor private, a burghezilor şi a chiaburilor; să treacă totul la stat!

Ceea ce face Nicolăescu este tot un fel de naţionalizare: o pârghie a domeniului privat este eliminată şi transferată la stat. Iar lecţia de capitalism pe care le-o dă jalnicul liberal managerilor spitalelor private este un autogol memorabil: „când îşi gândeşte business plan-ul respectiv, ca să-şi facă investiţia, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate el“. Numai că business plan-ul respectiv nu se face de la 1 martie sau de la 5 aprilie, cum i se năzare unui ministru bezmetic, ci de la 1 ianuarie, ba chiar pe mai mulţi ani. Când pui pe picioare un spital privat, iei în calcul şi banii de la CNAS, conform legii aflate în vigoare atunci, nu făcând previziuni pe baza calendarului mayaş.

Anunţul lui Nicolăescu are dimensiunile unei hoţii de mari dimensiuni. O pungăşie cu sute de mii de victime: cetăţenii români care, în calitate de plătitori ai taxei de sănătate, obişnuiesc să apeleze la spitale şi clinici private. Dorinţa lor de a scăpa de serviciile mizerabile oferite de unele spitale de stat este taxată aspru de liberalii anului 2013. Iar acei oameni, care constituie coloana vertebrală a economiei româneşti şi pe care ne ambiţionăm să-i numim „clasa de mijloc“, se vor putea trata în spitalele private cu o condiţie: să plătească serviciile de două ori. O dată statului (prin taxa achitată lunar) şi o dată spitalului în care se tratează.

Prin Eugen Nicolăescu, PNL ne mai dă o lecţie de anti-liberalism. Intenţia Ministerului Sănătăţii nu este nici măcar socialistă (în Franţa socialistului Franҫois Hollande, de exemplu, sistemul privat de sănătate nu este discriminat), ci de-a dreptul comunistă. Aşa se întâmplă când un partid istoric încape pe mâna unor indivizi fără doctrină şi fără Dumnezeu, a căror singură miză este căpătuiala.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite