Politică

articolul anterior articolul urmator

Puşcăria ca garanţie a respectului

24
20 Apr 2013 14:22:29
Sorin Bocancea

În comunităţile cu potenţial criminogen ridicat, indicate adesea prin sintagma „lume interlopă”, membrii care nu au făcut puşcărie sunt socotiţi necopţi sau neiniţiaţi, întrucât puşcăria este privită ca o şcoală a vieţii şi un loc de perfecţionare a tehnicilor. Cel tocmai întors din temniţă este privit cu respect, ca unul a cărui experienţă este recunoscută.

Fostul premier Adrian Năstase a făcut câteva luni de puşcărie după ce justiţia l-a găsit vinovat. Nimeni nu se aştepta că acest lucru se va întâmpla. Când era chemat la audieri sau în faţa instanţei, românii comentau că justiţia îl va face scăpat, că la fel ca în cazul „mătuşii Tamara” va ieşi basma curată. Nu a fost aşa, iar aceiaşi români au început să cârcotească: „chiar să bagi omul la puşcărie?!”

Au urmat scena pistolului, postările pe blog şi lucrările ştiinţifice care au făcut ca timpul să se contracte. Astfel, pe 19 aprilie Adrian Năstase a prticipat la congresul PSD, unde a fost primit cu aplauze, întreaga sală ridicându-se în picioare în semn de respect. Mi-e greu să înţeleg gestul. Într-o ţară normală, un personaj politic cu cazier devine un „fost” ce îşi duce restul vieţii în anonimat. La noi, nu. Din contră, este împins spre sanctificare. Şi spun asta gândindu-mă la declaraţia lui Liviu Dragnea: „Singurul care a trebuit să plătească pentru noi a fost Adrian Năstase”. Primul lucru la care m-am gândit a fost că avem în faţă a doua venire a lui Iisus Hristos, despre care Biblia ne spune că s-a sacrificat pentru semeni. Fraza a fost bine aleasă, ţinând cont de faptul că suntem în postul Paştilor.  

Totuşi, o astfel de explicaţie nu mi se pare suficientă. Din cugetarea dragneană se poate înţelege şi următorul lucru: toţi au furat în „Trofeul calităţii” şi numai Năstase a fost prins, numai el a achitat nota de plată. Şi poate nu numai pentru celebrul „trofeu”. Să fie această declaraţie un autodenunţ? Să fie secretarul general al PSD atât de naiv încât să comită o asemenea gafă? Nu cred. Cred că a fost doar o formă de manifestare a respectului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

24 Comentarii

Cais Valentin
20.04.2013, 15:00:29

Atitudinea participantilor denota ca si ei sun fosti, prezenti sau viitori infractori. Si cind ma gindesc ca diversi membrii PSD ne dau lectii de moralitate, atitudine civica si patriotism pe bloguri

+4 (6 voturi)
Mandy
20.04.2013, 17:25:20

Cum am mai zis, Ponta vrea sa se apropie de idealurile stangii moderne. Si in Franta, -care e visul lui, deoarece acolo socialiştii controlează şi Preşedinţia, şi Adunarea Naţională-, legalizarea homosexualitatii si a drepturilor lor sunt subiecte de discutie marcante, de la sfarsitul lui 2012 incoace. Asa ca au hotarat capii PSD ca asta trebuie discutat intens si la noi in tara, pentru a abate atentia oamenilor de la problemele reale ale Romaniei, si in acelasi timp pentru a ne vedea socialistii occidentali ce probleme "inalte" discutam, adica propriile lor idealuri socialiste moderne. Iar unii ziaristi romani, harnici si servili, agita spiritele, scriind zi dupa zi, cu obstinatie, pe acest subiect. Acum apare o intrebare logica: ce vor zice socialistii occidentali la vederea acestui spectacol grotesc de la conresul PSD? Ce vor zice cand vor sti ca ai nostri fesenisti s-au ridicat in picioare aplaudand in unanimitate si plini de respect pe infractorul intors intre ei? Oare dezbaterea in nestire a drepturilor homosexualilor poate camufla solidarizarea unui intreg partid cu un hot iesit din puscarie, pentru ca e "singurul care a trebuit sa platesca pentru ei toti"?!?? Baieti, Voiculescu n-are trust Intact si-n Franta sau celelalte tari europene! Dezinformarea si manipularea care au mers aici, afara nu mai merg!! Va vor sti toti drept ceea ce sunteti: un grup infractional organizat!

+5 (7 voturi)
Vanatorul/d.c.
20.04.2013, 15:05:03

"Cred că a fost doar o formă de manifestare a respectului.". Evident ca dl.Bocancea e posesorul unui umor fin, persiflant..Eu as spune ca d.l Dragnea, atunci a cand a afirmat ca "Singurul care a trebuit să plătească pentru noi a fost Adrian Năstase”, dorea de fapt sa exprime nu respectul ci RECUNOSTINTA intregului leadership pesedist pentru faptul ca Nastase nu i-a dat in gat pe toti..! Nu exista nici o indoiala ca PSD-ul e cea mai mare organizatie infractionala EUROPEANA, si singura din LUME care a reusit sa acceada la conducerea unui stat..pe cale democratica. Nu mai este un secret pentru nimeni ca aceasta grupare de tip mafiot dar structurata ca partid politic, guverneaza in interesele financiar-penale ale "aristrocratiei" securist-comuniste si nicidecum in interesul natiunii..!

+3 (5 voturi)
Vanatorul/d.c.
20.04.2013, 15:10:10

Erata: Ultimul rand, "aristocratie" in loc de "aristrocratie".

herr v.3.0
20.04.2013, 17:19:18

...66...Incet, incet, te apropii de un aichiu acceptabil (pe hartie). Sfat: nu te mai strofoca cu erate la productiile tale ciclice, ca o sa devii un vanator eratat, precum Nastase A. PS>mai vorbim cand ajungi la 69. Sper sa nu fie la europarlamentare...

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (24)

Modifică Setările