Puterea care se apără de justiţie şi de popor. Reflexele fostelor dictaturi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

România NU este ţara în care se întâmplă toate relele şi probabil nu va fi prima sancţionată dacă mecanismul de monitorizare a stării democraţiei din Uniunea Europeană va fi asumat şi pus în aplicare. E adevărat că puterea de la Bucureşti dă semene că în acest an electoral nu o mai interesează frecventabilitatea internaţională ci imunitatea liderilor ei în faţa justiţiei româneşti, dar Ungaria vecină şi prietenă ne-a luat-o mult înainte

Pe numele Ungariei au fost transmise de la Bruxelles îngrijorări şi recomandări, mai multe decât în cazul României. Acolo, unor filosofi importanţi pentru secolul XX li s-au inventat dosare penale pentru că sunt evrei, unii dintre ei supravieţuitori ai Holocaustului, şi de stânga, asta ca să ne dăm seama cât de grav este.

Traian Băsescu exagerează electoral că României i se poate suspenda votul în UE din cauza legii care dezincriminează corupţia demnitarilor adoptate de actuala majoritate parlamentară. O paranteză: fiecare campanie electorală din  România ultimilor ani se transformă într-un fel de exerciţiu pentru Apocalipsă, prezice un sfârşit iminent. Până una alta legea cu pricina a fost declarată neconstituţională de către Curtea Constituţională, semn că principiul check and balance care reglează raporturile între puterile în stat funcţionează, iar acesta este chiar primul criteriu de la Copenhaga.  Ceea ce nu înseamnă că România nu e pasibilă de sancţiuni pentru viitoare derapaje care par să fie în ADN-ul fostelor state totalitare.

Dacă ne uităm pe harta UE vom constata că statele în care regulile democratice şi valorile europene sunt în situaţie de risc sunt foste dictaturi. Dacă în România nomenclatura se apără de justiţie, în Spania se apără de popor. Spania care devenise, la 30 de ani de la moartea dictatorului Franco, o societate cu adevărat deschisă, face serioşi paşi înapoi sub guvernul conservator confruntat cu proteste de stradă. Administraţia Rajoy a înaintat Parlamentului trei legi care dau fiori reci şi transformă Spania într-un laborator social.

Una dintre legile propuse de dreapta spaniolă care extinde prerogativele poliţiei pentru păstrarea ordinii publice, inclusiv în spaţiul privat, a fost deja adoptată. A doua lege se află în dezbatere şi are ca scop criminalizarea protestului. Un protest neautorizat în faţa Parlamentului va fi amendat cu  30 000 de euro, iar orice insultă care afectează imaginea Spaniei va fi sancţionată cu 600 000 euro! Legea intenţionează şi să prevină protestele prin instituirea unor zone de securitate în care drepturile cetăţenilor se suspendă, cam cum a făcut Ministerul Administraţiei şi Internelor din România la Pungeşti. Ultima lege prin care se interzice avortul, împotriva căreia se pronunţă majoritatea spaniolilor, contravine recomandărilor europene şi a provocat demonstraţii de protest în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România.

Votul din Comisia pentru Libertăţi Civile prin care se solicită impunerea de sancţiuni precum îngheţarea fondurilor comunitare şi/sau suspendarea votului pentru statele care încalcă criteriile de la Copenhaga şi valorile europene este un semnal că declinul democraţiei este luat în serios. Din păcate însă UE reacţionează cu mai multă fermitate atunci când regulile sunt încălcate în Est, dar este mai indulgentă cu ţările din Vest, dacă nu cumva chiar le trece cu vederea derapajele. Liderii europeni au condamnat legile împotriva protestelor, dar nu pe cele spaniole, ci pe cele adoptate în Ucraina zilele trecute.

Important este ca acest mecanism să fie aplicat fără dublă măsură aşa cum avertizezează şi rezoluţia LIBE. Adică să fie sanţionate doar Ungaria şi România, pentru că sunt din Est şi conduse una de dreapta cealaltă de stânga (există algoritm şi la Bruxelles!), dar nu Spaniei, că Rajoy e conservator de-al lor şi ţara e mai veche în club. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite