Puterea şi opoziţia, faţă în faţa în cea de a doua zi a conferinţei organizată de Preşedinţie şi Comisia de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cea de a doua zi a conferinţei organizate de Administraţia Prezidenţială şi Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia), majoritatea politică se întâlneşte cu opoziţia pentru un dialog privind rolul lor într-o democraţie. Vineri, pe lângă invitaţii străini, vor lua cuvântul reprezentanţi ai partidelor aflate la guvernare şi în opoziţie, precum Nicuşor Dan şi Cătălin Predoiu, dar şi ministrul Justiţiei.

Conferinţa „Interacţiunea între majoritatea politică şi opoziţie într-o democraţie”, organizată de Administraţia Prezindenţială a României împreună cu Comisia de la Veneţia, continuă vineri cu sesiunea a II-a, când se va discuta despre rolul majorităţii şi al opoziţiei, văzuţi ca „actori-cheie într-o societate democratică”. Pe parcursul zilei vor lua cuvântul atât invitaţi străini, dar şi reprezentaţi ai partidelor politice româneşti aflate la putere şi în opoziţie. Printre aceştia se numără liderul USR, Nicuşor Dan, deputatul liberal Cătălin Predoiu, precum şi Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Cătălin Predoiu, deputat PNL, a făcut notă disonantă de majoritatea vorbitorilor şi a declarat că relaţia dintre majoritatea şi opoziţie în România, este una „tensionată”, rareori fiind vorba de coooperare, iar asta nu poate duce decât la o stare nefericită, unde majoritatea ajunge chiar să-şi submineze propriile promisiuni.

„Încă de la constituirea ei, majoritatea duce un război disimulat şi constant împotriva opoziţiei, dar şi mai grav, împotriva poporului amăgit cu creşteri salariale fără garanţia sustenabilităţii lor pe termen lung. Pentru că subminând economia prin reducerea investiţiilor şi absenţa reformelor, majoritatea subminează însăşi promisiunile fermecătoare pe care le face astăzi”, a declarat deputatl lCătălin Predoiu.

Liviu Pleşoianu, deputat PSD, a vorbit despre necesitatea ca în cuprinsul rezoluţiei ce se va adopta după conferinţa de la Bucureşti să fie introdusă interdicţia preşedintelui de a participa la proteste: „"În nicio ţară din lume şi sub nicio împrejurare preşedintele nu ar trebui să participe în stradă la proteste antiguvernamentale sau îndreptate împotriva majorităţii parlamentare democratic alese. Altfel, preşedintele s-ar transforma pe dată din mediator în instigator"

Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei: „O viitoare revizuire a Constituţiei trebuie să asigure efectivitatea critictii realizate de opoziţiei în ceea ce priveşte neconstituţionalitatea unor legi. Trebuie precizat şi ce se întâmplă după decizia CCR, când ajunge să se întârzie punerea în acord cu deciziile Curţii. Opoziţia, puterea, cetăţeni, instituţiile, trebuie să dovedească loialitate faţă de valorile constituţionale. Când CCR a declarat o ordonanţă neconstituţională  azi, iar puterea a adoptat o nouă ordonanţă, cu acelaşi conţinut, în după amiază, în ciuda celor statuate de CCR, nu este bine. Este nevoie de loialitate faţă de Constituţiei.  Doar aşa opoziţia  îşi poate realiza rolul de gardian al democraţiei”, a precizat Ministrul Justiţiei.

Nicuşor Dan, liderul USR, a vorbit despre poziţia opoziţiei în cadrul românesc şi despre eficienţa instrumentelor cu care operează, despre care crede că „nu-şi mai găsesc eficienţa” acum, aspect ce s-a văzut cel mai bine în cazul faimoasei OUG 13 şi a ceea ce a urmat după. Opoziţia a depus o moţiune în Parlament, însă nu a fost luată în seamă. Presiunea exercitată de societatea civilă a fost mult mai mare şi ea a dus la retragerea ordonanţei pe justiţie.

„Instrumenele clasice ale opoziţiei, interpelări, moţiuni, nu-şi mai găsesc eficienţa. S-a văzut asta la protestele din februarie, când opoziţia a depus o moţiune, dar nu a fost luată în seamă.  Ce a făcut diferenţa a fost opoziţia civică, care a făcut presiuni şi a dus la retragerea ordonanţei pe justiţie.  Niciun partid de opoziţie nu poate să pretindă că vorbeşte în numele participanţilor la protest”, a declarat deputatul USR.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, conferinţa este „concepută ca un suport teoretic pentru un raport” final privind relaţia dintre majoritate şi opoziţie, ce urmează să fie întocmit de Comisia de la Veneţia.

„Este o conferinţă care îşi doreşte să sublinieze importanţa cooperării între majoritatea politică şi opoziţie într-o societate echilibrată, pluralistă, cu respectarea normelor statului de drept şi regulile unei democraţii. Conferinţa este concepută ca un suport teoretic pentru un raport, pentru că la finalul acestei conferinţe, Comisia de la Veneţia va întocmi un raport, la solicitarea Secretarului General al Consiliului Europei, un raport care ar trebui să traseze câteva direcţii principale în legătură cu modul în care majoritatea politică ar trebui să se comporte şi să interacţioneze cu opoziţia”, a precizat purtătorul de cuvânt al preşedintelui.

La deschiderea conferinţei, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că „dictatura" puterii sau a opoziţiei nu este acceptabilă, fiind nevoie de cooperare loială, atrăgând atenţia că majoritatea trebuie să fie conştientă că şi ea va ajunge în opoziţie la un moment dat.

„Odată cu preluarea puterii, trebuie asumate şi responsabilităţile deosebite care decurg de aici. Nu pot să nu mă gândesc, vorbind despre aceste responsabilităţi, şi la tendinţa, tot mai conturată în procesele electorale din spaţiul european, ca prezenţa la vot să fie din ce în ce mai scăzută. Într-un astfel de context, majoritatea politică, deşi construită pe un procent mare, obligă cu atât mai mult la asumarea şi exercitarea responsabilă a guvernării", a spus preşedintele Iohannis.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite