Putin din Carpaţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

După o perioadă de timp în care România reuşise să „dispară” din topul ţărilor „problemă” ale Uniunii Europene, nu pentru că diplomaţia românească ar fi suferit vreun puseu de competenţă şi am fi reuşit să avem, în sfârşit, o politică externă la cele mai înalte standarde sau pentru că am bifat ceva realizări demne de invidiat.

Ci pentru că alte state ne-au luat faţa la capitolul derapaje, iată, ţara noastră revine în forţă în rolul de oaie neagră a comunităţii europene.

Meritul exclusiv al acestei „performanţe” greu de egalat îi aparţine, evident, lui Klaus Iohannis, preşedintele României şi candidat pentru funcţia de Secretar General al NATO, care, după ce s-a văzut cu sacii guvernării în căruţă, a aruncat la coşul de gunoi masca democratului şi a luptătorului pentru respectarea statului de drept arătându-şi, în toată splendoarea, faţă hâdă a autocratului, a despotului obsedat de putere şi de control.

Noul Putin din Carpaţi s-a asigurat mai întâi că PNL, partidul care l-a susţinut pentru funcţia de preşedinte al României, va fi doar o simplă unealtă politică aflată la dispoziţia hachiţelor şi nazurilor sale, iar pentru ca acest lucru să se întâmple s-a implicat într-o manieră de-a dreptul grosolană în alegerile interne ale partidului. Când liberalii s-au predat cu totul la picioarele stăpânului, Iohannis a instalat, spre stupoarea întregii lumi occidentale, la vârful partidului şi al guvernului chiar un general de armată, un militar sadea, cu grade şi epoleţi. O aroganţă şi o impertinenţă pe care nici măcar adevăratul Putin nu şi le-a permis.

Iar acesta a fost doar primul pas pentru instalarea regimului autocrat al noului Putin din Carpaţi. Popularea instituţiilor statului cu personaje incompetente sau şantajabile, slăbirea democraţiei prin distrugerea şi anihilarea oricărei forme de opoziţie parlamentară, anihilarea marilor trusturi de presă prin pomparea de bani în redacţii, ameninţarea şi hărţuirea jurnaliştilor incomozi, spulberarea statului de drept, încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi sporirea puterilor serviciilor de informaţii, cele care îi ţin spatele şi îi încurajează regimul de putere personală, au devenit noile realităţi din România.

Încă de la începutul lunii iulie, publicaţia europeană Euractiv a atras atenţia că România a intrat în rândul statelor care se confruntă cu probleme legate de libertatea presei, subliniind faptul că România a intrat în rândul ţărilor denumite „oile negre” din Uniunea Europeană, în care drepturilor jurnaliştilor sunt încălcate în mod grav. „Lăsând problema nerezolvată, UE s-ar putea confrunta printre membrii săi cu o nouă ţară care ridică probleme în privinţa libertăţii presei şi, inerent, în privinţa respectării statului de drept” – punctează cei de la Euractiv.

De asemenea, raportul Comisiei Europene privind respectarea statului de drept a pus reflectoarele asupra regimului autocrat condus de noul Putin din Carpaţi prin includerea României, alături de Bulgaria şi Ungaria, în grupa de mare risc privind libertatea presei. Astfel, ameninţările la adresa jurnaliştilor şi lipsa de transparenţă în ceea ce priveşte promovarea politică în presă, alături de utilizarea abuzivă a ordonanţelor de urgenţă sau semnalarea disfuncţionalităţilor în privinţa CNA, au fost aspru sancţionate de către Comisia Europeană.

Nu în ultimul rând, noul Putin din Carpaţi a fost „tamponat” destul de puternic de prestigiosul think-tank britanic Oxford Analitica care, într-o analiză intitulată „Preşedintele erodează democraţia pluralistă din România”, a scos la lumină toate practicile nedemocratice la care apelează Klaus Iohannis pentru a-şi consolida puterea personală, de la cumpărarea presei, distrugerea luptei anti-corupţie, până la influenţa pe care serviciile de informaţii şi armata, aflate sub comanda acestuia, au ajuns să o exercite la nivelul întregii societăţi din România.

Un rol esenţial în apariţia regimului autocrat al noului Putin din Carpaţi îl are şi PSD-ul condus de Marcel Ciolacu, partid care a părăsit băncile „flămânde” ale opoziţiei parlamentare şi a acceptat mărul otrăvit al guvernării. Deşi au depus eforturi considerabile pentru a deveni o formaţiune politică frecventabilă în mediile politice de la Bruxelles şi, în general, în toată lumea bună occidentală, social-democraţii riscă acum să piardă toată bruma de credibilitatea pe care au reuşit să o câştige.

Mai mult, asocierea celor de la PSD cu Putin din Carpaţi ar putea să îi coste pe aceştia pierderea din nou a alegerilor prezidenţiale. Este adevărat, psd-iştii domină acum toate topurile şi clasamentele realizate de sondajele de opinie, însă pentru a face saltul de la accederea în turul doi al prezidenţialelor la câştigarea funcţiei de preşedinte al României este nevoie să atragă şi alte categorii de electorat. Or, pentru PSD va fi foarte greu să demonstreze în faţa electoratului că acum este un partid democratic, care a renunţat la vechile reflexe, câtă vreme partidul a susţinut şi a încurajat regimul despotic promovat de Klaus Iohannis.

Este adevărat că România, prin poziţia strategică pe care o are, joacă un rol esenţial în derularea tuturor operaţiunilor care au legătură cu războiul din Ucraina. Însă, chiar şi în acest context, dacă liderii NATO vor ceda şantajului practicat fără nicio jenă de Klaus Iohannis şi tiriplicii din servicii care îl susţin, se vor trezi că l-au adus în fruntea organizaţiei chiar pe Putin din Carpaţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite