Putin ar fi fost operat de cancer. Cine îi ia locul şi cum va influenţa războiul cu Ucraina absenţa lui Putin?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Mai multe agenţii de presă preiau ştirea, din surse ale serviciilor secrete de la Moscova, conform căreia Putin a fost internat de urgenţă cu o săptămână în urmă şi, posibil, a şi fost operat de cancer. Ştirea este dată de agenţia Mediafax la noi şi de La Stampa din Italia şi preluată apoi de numeroase ziare şi reviste, inclusiv din Rusia.

Dacă se va dovedi adevărată, faptul în sine are un impact major asupra războiului cu Ucraina, fie în sensul escaladării lui fie, dimpotrivă, în direcţia unei diminuări a conflictului.

Ştirea despre boala lui Putin este mai veche

Mulţi specialişti şi comentatori au observat schimbări de comportament, de aspect fizic, culminând cu parada din 9 mai. Se aflase, tot pe surse din serviciile secrete ruse, că după 9 mai Putin intenţiona să se opereze de cancer, cel mai probabil o formă de leucemie.

Şi serviciile secrete ucrainene aveau aceeaşi informaţie, privind boala şi posibila operaţie suferită de Putin.

Cultura politică de la Moscova impune să se ascundă adevărul în privinţa sănătăţii conducătorilor, până când nu mai este posibilă păstrarea secretului. Se apelează la tot felul de trucuri, clipuri video preînregistrate, sosii, şi altele asemenea.

Sâmbăta trecută, preşedintele Finlandei, Sauli Niinisto a vorbit la telefon cu Vladimir Putin pe care l-a informat despre intenţia Finlandei de a adera la NATO. Conform preşedintelui Finlandei, discuţia a fost directă, fără agravări, Putin şi-ar fi păstrat calmul.

Nu e sigur că preşedintele Finlandei a vorbit chiar cu Putin, pentru că este puţin probabil că acesta n-ar fi trecut la ameninţări şi la cerinţa ca Finlanda să renunţe la acest obiectiv.

Cine l-ar înlocui pe Vladimir Putin

Nu există informaţii asupra înlocuitorului şi timpul cât acesta va fi înlocuit. Actuala stagnare a forţelor militare ruse din Donbas, poate fi explicată şi de faptul că înlocuitorul lui Putin se fereşte, deocamdată, să dea ordine precise şi importante, până nu i se lămureşte statutul în fruntea Rusiei.

Cel mai probabil înlocuitor al lui Putin ar fi Nikolai Patruşev, în vârstă de 70 de ani, şeful Serviciului de Securitate al Rusiei, un individ radical şi înclinat spre conspiraţii, omul care îl împinge pe liderul de la Kremlin să ia decizii tot mai extreme, spun experţii citaţi de The Moscow Times, Politico şi The Guardian.

„Patruşev este cu siguranţă unul dintre acei oameni care cred că Rusia se află într-o luptă existenţială pentru supravieţuirea sa”, a declarat Mark Galeotti, profesor, expert în serviciile de securitate ruseşti şi cercetător la Institutul de Relaţii Internaţionale din Praga Galeotti: „Patruşev are o viziune maniheistă, de Război Rece, asupra lumii. Şi una în care orice răsturnare de situaţie pentru Occident este implicit bună pentru Rusia”, a explicat expertul.

Jurnalista Catherine Belton, fostă corespondentă a Financial Times la Moscova şi autoare a cărţii „Oamenii lui Putin”, a susţinut că Patruşev este „arhitectul planului de subjugare a Ucrainei”. Adică planul aprobat de Putin însuşi.

Dacă Patruşev va prelua efectiv conducerea Rusiei, şi va decide soarta războiului din Ucraina, conflictul va escalada, nu se ştie până unde. Eventual ar include folosirea de către Rusia a armelor nucleare tactice.

În spatele scenei se duce o luptă aprigă pentru putere

Aşa a fost întotdeauna în Rusia. Există şi forţe politice moderate, premierul Rusiei care nu a fost prea vizibil în spaţiul public, alţi miniştri, specialişti militari şi din serviciile secrete ruse. Care au înţeles riscurile războiului cu Ucraina şi, mai ales, al blocării economiei ruse în urma sancţiunilor economice aplicate Rusiei.

Nu este clar cum se va face succesiunea la conducerea Rusiei, în cazul în care Putin va fi mult timp incapabil să conducă Rusia. Dacă va fi conştient, şi-ar putea desemna singur succesorul la conducerea Rusiei. Dacă nu, va fi o luptă cu cuţitele pe masă, până când una din tabere va avea câştig de cauză. Deocamdată putem vorbi doar de tabăra radicală şi cea moderată.

Oricum ar fi, deznodământul acestui episod privind boala şi operaţia suferite de Putin, va conta decisiv în soarta războiului cu Ucraina.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite