Politică

articolul anterior articolul urmator

R. Moldova, din nou la „sânul Mamei Rusia“. Demisia lui Plahotniuc de la vârful PDM şi eşecul SIE din spaţiul dintre Prut şi Nistru

4
24 Jun 2019 13:47:33
Sebastian Rusu
Fostul lider al PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc FOTO EPA-EFE / Dumtiru Doru
Fostul lider al PDM, oligarhul Vladimir Plahotniuc FOTO EPA-EFE / Dumtiru Doru

Retragerea lui Vladimir Plahotniuc de la conducerea Partidului Democrat din Moldova (PDM) nu ar trebui „să fie o surpriză“ pentru Chişinău sau Bucureşti, în contextul în care Kremlinul a revenit în forţă prin prisma alianţei „în contra naturii“ formate din Blocul ACUM şi PSRM, care asigură guvernarea statului frate dintre Prut şi Nistru.

În ecuaţia politică din R.Moldova, retragerea lui Plahotniuc din prim-planul PDM demonstrează faptul că nu mai are nici un interes să joace activ în perioada imediat următoare, iar oamenii săi din PDM vor avea libertate deplină să negocieze o „posibilă balansare“ a scenei politice, în funcţie de cine îi va garanta acestuia libertatea şi integritatea (PSRM sau Blocul ACUM), în contextul alegerilor locale din 20 octombrie.

După cum am mai precizat şi-n articolele precedente despre situaţia de la Chişinău, Bucureştiul este scos din schemă şi nu are cum să mai influenţeze pentru moment „puterea moscovită“, care luptă să preia puterea instituţională, sub atenta supraveghere a celui mai anti-român, european şi unionist personaj din R.Moldova, Igor Dodon. MAE şi SIE ar fi trebuit să ofere în tot acest răstimp o serie de răspunsuri factorilor de decizie de la Bucureşti (în cadrul unui CSAT exclusiv pe cazul R.Moldova) însă preşedintele, premierul şi o serie de politicieni preferă să arunce pe piaţă o serie de mesaje seci, lipsite de conţinut, cum că R.Moldova va continua să fie pe axa UE, deşi Rusia defilează pe deplin la vârful statului moldav.

Din păcate, perspectiva europeană a Chişinăului s-a năruit odată cu furtul miliardului de lei de la Banca de Economii a Moldovei (BEM), şi  a balansului între EST şi VEST cu care Plahotniuc a încercat să mintă factorii de decizie globali, cum că el ar fi fost „singurul personaj cu care se putea negocia, orice, oricând şi oriunde“. Dar ceea ce constatăm cu toţii astăzi în plină vara caniculară este că Rusia nu a abandonat niciodată R.Moldova, iar situaţia încă netranşată din Donbass a determinat-o să schimbe tactica şi optica în chestiunea debarcării lui Plahotniuc de la butoanele puterii la Chişinău, şi a reuşit acest lucru graţie: Blocului ACUM.

Prin retragerea lui Plahotniuc de la şefia PDM-ului, scena politică de la Chişinău va căpăta noi valenţe până în toamnă întrucât „oamenii oligarhului“ vor ieşi la negocieri şi vor schimba balanţa puterii, în contextul în care lupta pentru şefia formaţiunii nu cred că ar mai putea schimba optica trasată de fugarul Plahotniuc.

Ieşirea la rampă a lui Dumitru Diacov, omul de taină al oligarhului, demonstrează situaţia fără ieşire în care se află formaţiunea: „Salut decizia lui Vlad Plahotniuc de a depune mandatul de preşedinte al PDM. Este o decizie matură şi responsabilă. Pentru a evita orice speculaţii, declar cu toată responsabilitatea că nu am de gând să mă implic în lupta pentru funcţia de preşedinte al partidului. Deşi nu sunt indiferent de soarta partidului şi cine trebuie să vină la cârma lui în situaţia deloc nu simplă de astăzi!”.

În momentul de faţă, Plahotniuc a devenit „un trofeu pentru Dodon şi silovikii de la Kremlin“ care vor face tot ce le va sta în putinţă, pentru prinderea sau eliminarea acestuia, dacă nu se vor înţelege asupra preţului pe care trebuie să-l plătească. Pentru moment, „oligarhul cel bun“ a cedat puterea politică şi partidul, dar a rămas cu averea şi cu numeroase pârghii la nivelul central al instituţiilor de forţă ale statului moldovean.

Citeşte analiza completă pe Jurnaliştii.ro.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Papa Raţă
24.06.2019, 15:00:21

Diacov, această kamarilă - fost corespondent TASS în România, în timpul sovietic și, evident, agent KGB - l-a și plantat pe Plahotniuc șef PD , personaj lugubru, clocit anterior de Voronin, căruia i-a creat Finkombank apoi, acelaș Plahotniuc, în continuare, ghidat de haita de FSBiști, cu evreul Șor jecmănește miliardul și toate sub atenta supraveghere a acoperiților din bârlogul ambasadei ruse din Chișinău. Se a făcut în acest răstimp securitatea română ca să-și apere confrații ? A dormit. Javrele de acolo trebuie aduse în fața Legii să răspundă pentru neglijență și trădare de patrie. Rușine, adormiților !

+2 (2 voturi)
zbucium ion
30.06.2019, 07:19:32

Nu a adormit nimeni - si-au dorit sa aiba loc operatiunea speciala de razboi financiar HIBRID- "MILIARDUL" - in speranta ca UE si statele UE vor refuza sa ratifice Acordul de Asociere (AA) cu UE si atunci "mioara" RM cu usurinta va putea fi ademenita - sau in "ocolul""baciului" roman sau un cel al Lupului rus. Cat a durat in 2015 procesul de ratificare mai bine de 100 de zile Dodon, Usatii si Nastas si-au intins corturile "staturilor-majore" ale PSRM, PN si DA chiar sub ferestrele parlamentului , presedentiei si guvernului in speranta ca AA sa nu intre in vigoare si sa nu fie instalat un guvern functional care sa treaca la implementarea prevederilor sale. Totul a fost o "farsa", inclusiv asaltul cladirii parlamentului la 20 ianuarie 2016 - cu 4 ore mai tarziu dupa ce parlamentul a votat guvernul Filip. Se creaza impresia ca farsa nu s-a terminat, platforma DA si cu PAS continua sa o joace si sa duca lumea in eroare...

zbucium ion
30.06.2019, 06:41:56

"Din păcate, perspectiva europeană a Chişinăului s-a năruit odată cu furtul miliardului... " - GRESIT! - Nimeni n-a denuntat si nu va anula Acordul de Asociere intre UE (28 de state) si R.Moldova, indiferent de ce se intampla pe scena politica de la Chisinau. Sunt in vigoare si functioneaza cu succes Zona de Comert Liber cu UE (DCFTA) fara taxe vamale si zona liberei circulatii a persoanelor fara vize de scurta durata. "Aliansul" lui Kozak poate sa incetineasca procesul de integrare economica a RM cu UE, dar insusi procesul de asociere cu UE a devenit IREVERSIBIL, gratie actiunilor guvernului Filip in cele 35 de luni de intensa asociere pana la demiterea sa.

georgel coman
30.06.2019, 22:06:39

DE-LE SBUCIUM!! ti-am zis NU DE putine ori ca R. MOLDOVA nu mai este LUATA IN CALCUL SA INTRE IN UE!! tii minte cand GUVERNUL DE LA CHISINAU O TOT TRAGEA CU INTRAREA, APOI CU FONDU LMONETAR la fel ca va da etc !! te-am contrazis si apoi s-a si adeverit!! acum mai urla TV-urile ca intrati in UE?? nimic!!! asa ca inca odata iti spun NU INTRATI IN UE;in urmatorii 50 de ani!! NOI(EU si D-TA SIGUR!!) nu o sa fim in viata nici macar la REUNIREA ROMANIEI CU R. MOLDOVA CARE VA FII CEVA MAI DEVREME , DACA--nu-- VA MAI FI UE!! daca UE DISPARE MAI REPEDE UNIREA SE VA FACE IMADIAT !!asa ca povesti de adormit copii cum spui tu de la Tiraspol sant gogosi umflate fara sens si acoperire!! analiza ta politica este ruseasca si nu este --europeana-- si nu se potriveste nicicum!! esti IN CONTRATIMP IN TOT CE SPUI !! iti pierzi timpul fara sa demonstrezi vreo --viziune-- deosebita.....!!!!

Modifică Setările