Radu Stroe trebuie să demisioneze!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Interne, Radu Stroe FOTO Mediafax
Ministrul de Interne, Radu Stroe FOTO Mediafax

Evenimentele de luni au reprezentat turnesolul pentru incompetenţa autorităţii executive de stat, condusă de Victor Ponta. Au murit doi oameni, posibil din cauza incompetenţei funcţionarilor statului, puşi în funcţii de conducere nu pe motive de performanţe manageriale şi profesionale, ci pe carnete de partid şi contribuţii băneşti sau de altă natură la partidele coaliţiei aflată la guvernare.

Atât de slabi pregătiţi şi de fapt neaveniţi în respectivele funcţii, că nu ştiu să citească nişte coordonate geografice, pentru a localiza epava avionului căzut.

Cauza eşecului de luni e clară.

Nu a existat o celulă de criză, care să coordoneze, centralizeze, să combine, să îmbine, toate informaţiile, inclusiv de la sătenii şi primarii din zonă, pentru a găsi epava avionului. Fiecare instituţie a acţionat cum a tăiat-o capul, haosul s-a instalat repede, din cauza indolenţei ministrului Stroe care n-a catadicsit să constituie el însuşi respectiva celulă, aşa cum îi cere legea. I-a lăsat pe alţii, mai mici, îi cădea rangul dacă prelua coordonarea respectivei celule de criză.

Singurul regret al ministrului Stroe: că s-a întâmplat în mandatul său şi nu al altor miniştri.

Că ar fi putut să organizeze o acţiune care să fie un exemplu pentru alţi miniştri, nu i-a trecut prin cap. Era sub demnitatea sa de ministru.

Ponta şi Antonescu au decis că ministrul Stroe nu e vinovat, contrar dispoziţiilor legale.

Conform unei Hotărâri de Guvern din 2004, Ministerul de Interne coordonează Comitetul Naţional pentru Situaţii de urgenţă, iar acesta îl are în frunte pe Ministrul de Interne.

Mai mult, există informaţii comform cărora Ministerul de Interne are aparatura sofisticată capabilă să detecteze un telefon mobil cu precizie de câţiva metri, aparatură ce poate fi utilizată doar cu aprobarea unui judecător.

Ei bine, dacă ministrul Stroe ar fi condus celula de criză, ar fi obţinut această aprobare de la un judecător în secunda doi, nu era nimeni nebun s-o refuze, fiind vorba de vieţi omeneşti.

Aşa că, dacă aceste informaţii sunt reale, ministrul Stroe este autorul moral al eşecului salvării persoanelor care şi-au pierdut viaţa în accidentul de luni.

Se poate să nu-ţi dai demisia în astfel de context? Iată că se poate.

În România dă socoteală doar plevuşca, nu şi miniştri cu spate acoperit la cel mai înalt nivel, Ponta şi Antonescu. Ce dacă au murit oameni, cei acoperiţi politic sunt imuni în faţa sancţiunilor, fie ele şi demisii de onoare.

Partea cea mai gravă

Dacă autoritatea de stat din România nu este în stare să găsească un avion pierdut pe teritoriul României, în ciuda resurselor tehnice şi logistice formidabile, dar pe care nu ştie să le utilizeze, cum se vor comporta autorităţile în cazul unui cutremur devastator, de peste 7 grade?

Dacă un astfel de cutremur survine în timpul zilei, când lumea e la serviciu, copiii şi tinerii la şcoală, sunt clădirile şcolare şi ale instituţiilor sigure? Rezistă ele sau cad în capul salariaţilor şi elevilor? S-a făcut expertiza seismică a acestora? Există certificate de risc seismic, aşa cum există cele sanitar-veterinare?

Nu există. Vom sta să ne plângem morţii şi să înjurăm autorităţile pentru indolenţa care a blocat măsurile anticipative, care să prevadă şi să contracareze dezastre posibile. Nu să ne plângem morţii după ce nenorocirea s-ar fi produs.

Dar în cazul unui atac terorist, cu luare de ostatici, eventual copii şi elevi? Există planuri şi proceduri care să fie funcţionale? S-au făcut „repetiţii generale” să se vadă dacă funcţionează? N-am auzit.

Plătim din buzunare proprii, instituţii şi oameni, care să ne apere şi să ne salveze în cazuri de dezastre. Dacă aşa vor acţiona şi în viitor, ne rămâne să facem rugăciuni la Pronia Divină, să nu se întâmple.

Oricum e mai ieftin, iar la votul din mai, să nu-i aud pe Ponta şi Antonescu că ne cer voturile.

Sper că din ce în ce mai mulţi români să înţeleagă că USL nu ne merită voturile.

Pentru ei contează mai mult funcţionarii lor incompetenţi, nu vieţile noastre.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite