Politică

articolul anterior articolul urmator

Raed Arafat atenţionează: Nu mai avem pârghii nici pentru izolarea oamenilor simptomatici la domiciliu

29
11 Jul 2020 13:03:49
Autor: Radu Eremia
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că, sâmbătă, sunt raportate cele mai multe cazuri noi şi că autorităţile nu mai au în prezent pârghii legale pentru izolarea persoanelor simptomatice la domiciliu.

„Din informaţiile pe care le avem, şi sunt cifre care au fost comunicate de MS, există solicitări inclusiv la pacienţi simptomatici de externare din spital. Nu mai avem pârghii nici pentru izolarea lor la domiciliu. Nu poţi să spui; bine, ai plecat, stai la domiciliu", a declarat Raed Arafat.
 
„Astăzi, din datele pe care le am, depăşim din nou recordul la numărul de cazuri noi şi la decese ne-am întors la o cifră destul de importantă - avem 24 de decese", a declarat Raed Arafat,
 
El a făcut aceste afirmaţii în contexul în care reprezentanţii PSD au solicitat amânarea până luni a dezbaterilor la acest proiect, iar Comisia juridică a aprobat, prin vot, această cerere.
 
„Eu cred că orice ţară care are un sistem sanitar evoluat şi cu experienţă va trebui să aibă astfel de măsură, pentru că altfel scapă de sub control persoane care pot fi cu boli chiar periculoase care să infecteze pe alţii, pentru că ele nu vor să se interneze sau să se izoleze. Pe partea cu detaşarea, aici depinde de la ţară la ţară cum este situaţia. Să nu uităm că suntem cu deficit major pe anumite categorii. În Franţa nu s-au gândit să detaşeze pentru că nu au deficit ca la noi. Este o soluţie, pentru că suntem cu resursa umană foarte afectată şi suntem cu deficit major în anumite domenii şi atunci gestionarea unei situaţii, unei presiuni sanitare temporare - detaşarea fiind de maxim 30 de zile - astea sunt măsuri necesare", a afirmat Raed Arafat, în legătură cu prevederile contestate din proiect privind internarea obligatorie pentru persoane cu risc de răspândire a unui patogen în comunitate şi detaşarea personalului medical.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

29 Comentarii

leuldinpanjshir99
11.07.2020, 13:08:28

Si face apeluri disperate si Arafat. Pentru care Ciuma Rosie avea cat de cat consideratie ... Nu spun lucrurile astea doar Orban, Tataru sau Vela ...

+1 (17 voturi)
Edmond Wolf
11.07.2020, 13:17:14

leuldinpanjshir99 Arahat vrea să transforme medicul în cătană obligându-l să-și abandoneze familia și să comită ilegalități acolo unde nu-l cunoaște nimeni, guvernul și Arahat nedorind să-și asume decizii care i-ar duce la închisoare. Pe vremea comunismului dacă nu erai de acord cu regimul erai internat la psihiatrie, pus în cămașă de forță și ți se administrau obligatoriu medicamente până deveneai legumă. Acum prin noul proiect de lege, te internează cu forța și te tratează cu forța, administrându-ți medicamente despre care nici doctorii nu știu că vindecă sau nu. Nu mai e nevoie de consimțământul informat al pacientului chiar dacă în legea sănătății este prevăzut că trebuie semnat acest consimțământ. S-a anulat legea sănătății? Prin această nouă lege vor să transforme cu forța medicii în infractori protejați pe timpul comiterii delictului dar pasibili de pedeapsă după un proces pierdut. Cred că Ceaușescu se răsucește în mormânt de bucurie că regimul actual îl depășește în toate relele.

-2 (18 voturi)
leuldinpanjshir99
11.07.2020, 13:20:29

Medicul trebuie sa puna diagnosticul. Fara decizia medicului nu se poate interna cineva obligatoriu. Ca nici judecatorul, nici politistul nu au compentente medicale sa decida asa ceva.

+2 (12 voturi)
mihai radu
11.07.2020, 13:18:02

Când PNL a trimis legea în parlament am spus că PSD o va masacra,iată rezultatul,s-ar putea ca situația să fie scăpată de sub control și boala să prolifereze masiv !

+2 (12 voturi)
Lucifer
11.07.2020, 13:26:53

Numai o lovitură de stat militară ne mai poate scăpa de această tragedie. Trebuie anulată Constituţia, scoaterea în afara legii a partidelor politice, desfiinţate CCR şi Avocatul Poporului, introdusă cenzura presei, închise graniţele, etc.

-1 (15 voturi)

Vezi toate comentariile (29)