Raeţchi, despre „cazul microfonul“: Atunci când descoperă că ar putea fi ţinta unei acţiuni de spionaj, ministrul de Interne anunţă DGPI, nu presa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Ovidiu Raeţchi. FOTO Florin Şuler
Deputatul Ovidiu Raeţchi. FOTO Florin Şuler

Deputatul Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de apărare din Camera Deputaţilor, a afirmat, joi, că ministrul Carmen Dan ar fi trebuit să vorbească mai întâi cu cei de la DGPi, adică serviciul care-i asigură protecţia, apoi să anunţe presa de faptul că e posibil să fi fost „spionată“.

UPDATE Potrivit jurnalistului Rareş Bogdan, în casa în care stă în prezent Carmen Dan înainte a locuit fostul ataşat economic al Statelor Unite ale Americii. 


„Greu de înţeles acţiunile ministrului Carmen Dan în scandalul «microfonul». Ministerul Afacerilor Interne are o structură specializată exact în această problemă, a protecţiei personalului, informaţiilor şi procesului decizional intern (...) În mod normal, atunci când descoperă că ar putea fi ţinta unei acţiuni de spionaj, ministrul de interne anunţă DGPI, nu presa. Iar DGPI, respectând o serie de proceduri privind zonele de securitate si păstrând secretul, are posibilitatea - eventual în colaborare cu alte structuri - să urmărească semnalul“, a scris pagina de Facebook liberalul Ovidiu Raeţchi, vicepreşedinte al Comisiei de apărare. 

Deputatul PNL citează şi din legea de funcţionare a DGPi: „Direcţia Generală de Protecţie Internă (DGPI) are următoarele atribuţii: desfăşoară activităţi de informaţii, contrainformaţii şi de protecţie în scopul identificării, prevenirii şi contracarării ameninţărilor, vulnerabilităţilor şi factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează informaţiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional şi capacitatea operaţională ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne“, arată Raeţchi. 

Liberalul ridică şi două probleme referitoare la modul cum a reacţionat Carmen Dan. „Două întrebări, aşadar: 1. S-a respectat procedura specifică în astfel de cazuri pe linia protecţiei contrainformative? 2. A fost ancheta compromisa prin devoalarea publica a elementelor descoperite?“, a conchis Raeţchi.  

Ministrul de Interne, Carmen Dan, a chemat miercuri poliţia la locuinţa sa, după ce a descoperit un dispozitiv de înregistrare. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, spune că dispozitivul găsit la domiciliul demnitarului este unul „destul de comun, care nu este utilizat de serviciile de informaţii în general”

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite