Politică

articolul anterior articolul urmator

Rafila, atac la Tătaru: Dacă aş fi fost ministrul Sănătăţii, aş fi circulat mai puţin prin ţară, în vizite de lucru. Nu cred că e momentul pentru vizite de lucru

37
17 Oct 2020 15:53:30
Autor: News.ro

Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că, dacă ar fi condus Ministerul Sănătăţii în această perioadă, nu ar fi mers în teritoriu atât de mult cum o face Nelu Tătaru pentru că „nu e momentul pentru vizite de lucru”.

Rafila mai consideră că în vară ar fi trebuit reorganizate Direcţiile de Sănătate Publică, criticând faptul că la nivel naţional sunt „în continuare directori de direcţii sanitare care nu sunt medici sau sunt medici care nu au avut în viaţa lor niciun fel de legătură cu această zonă de sănătate publică”.

„Aş fi făcut ceva diferit şi acum intrăm într-un palier, dacă vreţi, jumătate profesional şi jumătate politic. În primul rând aş fi circulat mai puţin prin ţară, în vizite de lucru, nu cred că e momentul pentru vizite de lucru. În momentul de faţă trebuie făcut la nivelul Ministerului Sănătăţii -  de fapt am şi propus acest lucru, vă şi spun când, prin luna aprilie - un Centru operativ cu atribuţii foarte clare pentru ministrul Sănătăţii, secretarii de stat, corelarea acestor persoane care trebuie să fie în fruntea unei activităţi în modul următor: un responsabil pentru sănătatea publică, un responsabil pentru asistenţă medicală, un responsabil pentru logistică. În fiecare zi trebuie să se facă şedinţe operative de evaluare a situaţiei din teren şi o alocare de resurse şi de nevoi pentru fiecare dintre judeţele din ţară. Lucrul ăsta, din păcate, nu se întâmplă”, a declarat Alexandru Rafila într-o emisiune difuzată sâmbătă de Digi 24.
 
El susţine că i se pare „absolut inexplicabil” faptul că organigrama Ministerului Sănătăţii nu prevede specialişti în Sănătate publică.

„Organigrama Ministerului Sănătăţii, după modificarea care a avut loc nu cu foarte mult timp în urmă, nu prevede, mie mi se pare absolut inexplicabil, nu apare cuvântul sănătate publică, deci noi avem o urgenţă majoră de sănătate publică, avem un sistem de sănătate publică format din Institutul Naţional şi din Direcţiile de Sănătate Publică, iar corespondentul acestor structuri din teritoriu nu există în Ministerul Sănătăţii. Este o chestiune pe care, sincer, nu o înţeleg”, a mai arătat Alexandru Rafila. 

Acesta a criticat şi faptul că în ultimele luni nu au fost luate măsuri care să ducă la situaţia în care toate Direcţiile de Sănătate Publică din ţară să fie conduse de profesionişti. 

„Să fim cinstiţi: lipseşte coordonarea şi lipseşte o resursă umană calificată. În vară cred că ar fi putut fi regândită conducerea Direcţiilor de Sănătate Publică, încât în fiecare judeţ şi în municipiul Bucureşti DSP-urile să fie conduse de oameni calificaţi care ştiu  cum e organizată sănătatea publică, cum funcţionează sănătatea publică. Noi mai avem în continuare directori de direcţii sanitare care nu sunt medici sau sunt medici care nu au avut în viaţa lor niciun fel de legătură cu această zonă de sănătate publică” a mai declarat Alexandru Rafila. El a precizat că nu generalizează şi că poate sunt la DSP-uri oameni care sunt „la locul potrivit”, dar că ar fi fost nevoie de un training pentru cei 42 de conducători ai Direcţiilor de Sănătate Publică, astfel încât aceste instituţii „să acţioneze extrem de unitar”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

37 Comentarii

Comunist Anti
17.10.2020, 16:29:29

Prostanacul asta a inceput sa vorbeasca ce-i ordona Ciolacu !

+21 (25 voturi)
Gherghisan Comandor
17.10.2020, 16:47:38

Rafila se crede la adapost. Asta este reprezentantul OMS in Romania. Poate dovedi ca a anuntat guvernul si presedintele Romaniei despre Covid? Eu cred ca da si in schimbul tacerii i s-a oferit protectie. Johannes ca presedinte informat cand toata Europa se inchidea nu puteai sa negi prezenta virusului ori sa-l asemeni cu gripa ca voiai alegeri anticipate.

-9 (15 voturi)
wolf
17.10.2020, 16:52:21

1. Nu vei fi niciodata ministrul sanatatii, pesedistule! 2. Tocmai vizitele astea prin tara conteaza cel mai mult. Asa iei pulsul si iti faci o imagine de ansamblu. Poti interveni punctual unde trebuie! Ce rezolvi daca stai ascuns in birou? 3. Esti un neica-nimeni, pesedistule! Vrei neaparat la ciolan si te-ai inhaitat cu ciuma rosie! Rusine tie!

+18 (24 voturi)
Popa Pius
17.10.2020, 16:53:21

Opss, și-a și pus masca ipocritului pe muian...

+11 (15 voturi)
m wakki
17.10.2020, 17:04:45

a, și voi pizede aveți resursă umană calificată ? de-alde dăncilă, andrușca, bădălău, nea pamblică, etc.?

+12 (16 voturi)

Vezi toate comentariile (37)

Modifică Setările