Rafila, despre gestionarea pandemiei: Între reprezentanţii Cabinetului nu pot exista opinii contradictorii. Această guvernare haotică trebuie să înceteze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.  FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea
Alexandru Rafila, vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor.  FOTO: Inquam Photos/ Octav Ganea

Deputatul Alexandrul Rafila a criticat acţiunile Guvernului în vederea combaterii pandemiei. Reprezentantul României la OMS a avut mai multe atacuri pe tema gestionării campaniei de vaccinare, a modului în care reprezentanţii Executivului transmit informaţiile, dar şi pe tema deschiderii şcolilor.

„Încă din data de 27 decembrie, a debutat campania de vaccinare împotriva infecţiei cu noul coronavirus. Din păcate, după trei săptâmâni, ne aflăm într-o perioadă de tatonare care nu este în măsură să creeze suficientă credibilitate şi încredere până la urmă cetăţenilor în ceea ce priveşte rezultatul acestei campanii. Sunt câteva elemente care ne îngrijorează.(...) În primul rând este vorba despre modul de realizare şi funcţionare a platformei informatice, care a avut numeroase sincope.(...) Pe de altă parte, includerea în etapa a doua fără niciun fel de prioritizare a unui număr extrem de mare de persoane, (...) nu face altceva decât să împiedice până la urmă accesul la vaccinare a persoanelor expuse. (...) Mai există o problemă legată de cadrele didactice. Începerea şcolii a fost anunţată de preşedintele Iohannis şi noi am salutat acest anunţ, însă am asistat la câteva lucruri foarte îngrijorătoare care au succedat anunţului preşedintelui, respectiv poziţiile reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii care  au indus ideea că vaccinarea cadrelor didactice va fi cea care va condiţiona deschiderea şcolilor. Lucru care nu este posibil, decât peste foarte mult timp.” a declarat Rafila.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a adus în discuţie o situaţie „paradoxală”: efectuarea unui număr redus de testări şi, ca atare, scăderea numărului de cazuri, dar discutarea despre deschiderea şcolilor ţinând cont de evoluţia epidemiologică: „Vedem că în România sunt din ce în ce mai puţine cazuri. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, când s-au raportat doar 1.500 de cazuri pozitive la nivel naţional, dintre care 1.100 doar în Bucureşti, ne arată de fapt că ieri nu s-a testat în România decât în Municipiul Bucureşti. Şi ne aflăm într-o situaţie paradoxală, în care discutăm despre deschiderea şcolilor în funcţie de situaţia epidemiologică şi pe de altă parte nu reuşim să revenim cu testarea la niste nivele care să fie sugestive pentru a aprecia în mod corect situaţia epidemiologică şi a putea să luăm decizii în cunoştinţă de cauză. Toate aceste lucruri sunt îngrijorătoare. (...) Nu se poate ca în continuare să existe opinii contradictorii între reprezentanţii Guvernului, începând cu primul ministru, continuănd cu ministrul Sănătăţii sau cu coordonatorii campaniei naţionale de vaccinare” a mai adăugat acesta. 

Medicul critică şi modalitatea prin care a fost promovată campania de vaccinare: „Modul în care a debutat această campanie de vaccinare cu foarte multă mediatizare, mai ales a liderilor politici în această perioadă (...) mi se pare nepotrivită.”

Mai mult, Alexandru Rafila critică desfăşurarea campaniei de vaccinare, pe fondul lipsei de vaccin şi a unei planificări efective: „Cred că trebuie să găsim soluţiile încât şi ţara noastră să poată să se înscrie în rândul ţărilor care repornesc economia şi activităţile şociale, iar acest lucru trebuie foarte bine asumat de actuala guvernare. Această guvernare haotică, care în momentul de faţă are loc, trebuie să înceteze. (...) Continuă această campanie de promovare a vaccinării în lipsa vaccinului,în lipsa planificării, în lipsa unor centre suficiente de vaccinare, dar campania de informare care trebuie să crească aderenţa la vaccinare, din păcate este în continuare extrem de timidă şi nu ajunge la foarte multe categorii de populaţie.”

   

În concluzie, Alexandru Rafila afirmă că nu există o situaţie concretă a realităţii epidemiologice care să constituie un fond pe baza căruia sunt adoptate restricţiile ori următoarele mişcări. „Ce mi se pare mie ciudat este această ruptură între raportările zilnice, teste efectuate zilnic şi menţinerea restricţiilor. Sunt restricţii pe care putem să le respectăm, nu este nicio problemă, dar care este realitatea situaţiei epidemiologice? Dacă asta este realitatea situaţiei epidemiologice, şi avem între 1.500 şi 3.000 de cazuri noi pe zi, înseamnă că România a trecut de perioada critică şi ar putea să se ia în calcul la nivelul Guvernului şi ridicarea unor restricţii. Dar văd că acest lucru nu este discutat, iar debandada în ceea ce priveşte testarea, continuă!” a afirmat Alexandru Rafila.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite