Rafila, despre posibilitatea ca PNL să nu cedeze funcţia de premier către PSD: Mă îndoiesc că premierul ar putea să ia o altă decizie decât cea hotărâtă în Coaliţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Alexandru Rafila FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că „se îndoieşte” că premierul Nicolae Ciucă ar putea să ia o altă decizie decât cea hotărâtă în cadrul Coaliţiei cu privire la cedarea funcţiei de premier către PSD, la anul, aşa cum a fost agreat de liderii Coaliţiei de guvernare. precivarea ministrului vine în contextul în care liberalii s-au contrazis cu privire la rotativa guvernamentală.

Am văzut şi eu această declaraţie care a fost făcută în contextul crizei existenţe în Ucraina. Acum, sigur, noi trecem prin tot felul de crize. Aţi observat, criza COVID, criza generată de războiul din Ucraina, criza energiei electrice, a costurilor la energie electrică, care necesită o stabilitate guvernamentală, dar tocmai că această stabilitate guvernamentală, din punctul meu de vedere, trebuie să fie condiţionată de seriozitate şi de îndeplinirea angajamentelor, pentru că altfel intrăm într-o zonă de neseriozitate şi de amatorism din punct de vedere politic. Responsabilitate înseamnă să respecţi angajamentele”, a declarat ministrul, fiind întrebat cu privire la opini şefului PNL Iaşi, potrivit căreia, schimbarea premierului cu un an înainte de alegeri nu ar transmite un semnal bun, în contextul războiului de la graniţă. 

Ministrul social-democrat a mai completat că îl cunoaşte pe premierul Nicolae Ciucă, arătând că se îndoieşte că şeful actual al Executivului ar putea să nu se ţină de cuvânt. „Eu îl cunosc pe domnul prim-ministru Ciucă prin interacţiunea pe care o am cu dânsul la sediul Guvernului. Este un om serios în general, ceea ce spune şi face, se ţine de cuvânt şi mă îndoiesc că dânsul, chiar la sugestia unui consilier personal, care este şi parlamentar, ar putea să ia o altă decizie decât cea hotărâtă în cadrul coaliţiei. Respectiv să cedeze funcţia de premier către preşedintele PSD, Marcel Ciolacu”, a mai spus Rafila. 

Precizările ministrului vin în contextul în care liberalul Alexandru Muraru a arătat că, în opinia sa, PSD ar putea accepta menţinerea lui Nicolae Ciucă în funcţia de premier, atrăgând atenţia că „România nu a avut niciodată un scenariu din acesta, al unei retrageri negociate din postul de premier”. „A schimba un premier cu un an înainte de alegeri în plin conflict la marginea graniţelor României nu cred că fi un semnal bun. Şi Marcel Ciolacu a spus la un moment dat, înainte ca premierul Nicolae Ciucă să fie şi preşedinte PNL că dacă lucrurile merg bine în coaliţie şi la guvernare nu este sigur că va mai fi realizată rotativa”, a mai explicat Alexandru Muraru. 

Ulterior, purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a precizat că rotaţia premierului între PNL şi PSD, care urmează să aibă loc anul viitor, este un angajament asumat de liberali, iar formaţiunea politică îşi respectă angajamentele. Stroe a mai subliniat că un astfel de subiect se discută în Coaliţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite