Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, despre decizia CNCD în privinţa termenului „autist”, folosit de Viorica Dăncilă: I rest my case

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Cioloş, a comentat luni seara decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de a nu o sancţiona pe Viorica Dăncilă pentru discriminare când aceasta din urmă a folosit termenul „autist”. Raluca Prună a comparat decizia CNCD în acest caz cu cea din urmă cu câteva săptămâni când l-a amendat pe Cristian Tudor Popescu pentru asemănarea coafurii premierului cu a unui pavian.

„Despre predictibilitatea instituţiilor. Azi CNCD:

- să faci o comparaţie între coafura îndrăzneaţă a unei persoane şi o imagine din natură = amendă (reenforced şi de CNA care aşa ne arată că există)

- să faci un grup de oameni autişti = nimic (CNA făcuse proba că există şi aici tace).

I rest the case. Şi încrederea în tratament egal şi proporţionalitate”, a subliniat Raluca Prună pe Facebook.

Luni dimineaţă, CNCD a ajuns la concluzia că afirmaţia premierului Viorica Dăncilă atunci când a folosit termenul „autişti” se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi că nu reprezintă o discriminare. Decizia, adoptată cu majoritate de voturi, poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ.

În urmă cu câteva zile, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că într-o emisiune televizată a asemuit-o pe Viorica Dăncilă cu un „pavian cu mantie“. Nu a scăpat nepedepsit nici moderatorul emisunii în care CTP a făcut afirmaţiile, Cosmin Prelipceanu, care a primit o sancţiunie similară.

De altă parte, senatorul PSD Şerban Nicolae a fost sancţionat doar cu avertisment contravenţional după ce a jignit-o pe deputata USR Cosette Chichirău în plenul Parlamentului. Colegiul a avut în vedere faptul că, ulterior incidentului, Şerban Nicolae şi-a cerut scuze public pentru limbajul utilizat. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite