Politică

articolul anterior articolul urmator

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei, despre decizia CNCD în privinţa termenului „autist”, folosit de Viorica Dăncilă: I rest my case

6
26 Feb 2018 22:55:48
Autor: George-Andrei Cristescu
Raluca Prună FOTO Eduard Enea
Raluca Prună FOTO Eduard Enea

Raluca Prună, fost ministru al Justiţiei în Guvernul Cioloş, a comentat luni seara decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) de a nu o sancţiona pe Viorica Dăncilă pentru discriminare când aceasta din urmă a folosit termenul „autist”. Raluca Prună a comparat decizia CNCD în acest caz cu cea din urmă cu câteva săptămâni când l-a amendat pe Cristian Tudor Popescu pentru asemănarea coafurii premierului cu a unui pavian.

„Despre predictibilitatea instituţiilor. Azi CNCD:
 
- să faci o comparaţie între coafura îndrăzneaţă a unei persoane şi o imagine din natură = amendă (reenforced şi de CNA care aşa ne arată că există)
 
- să faci un grup de oameni autişti = nimic (CNA făcuse proba că există şi aici tace).
 
I rest the case. Şi încrederea în tratament egal şi proporţionalitate”, a subliniat Raluca Prună pe Facebook.
 
Luni dimineaţă, CNCD a ajuns la concluzia că afirmaţia premierului Viorica Dăncilă atunci când a folosit termenul „autişti” se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi că nu reprezintă o discriminare. Decizia, adoptată cu majoritate de voturi, poate fi atacată la instanţa de contencios administrativ.
 
În urmă cu câteva zile, jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost amendat cu 1.000 de lei pentru că într-o emisiune televizată a asemuit-o pe Viorica Dăncilă cu un „pavian cu mantie“. Nu a scăpat nepedepsit nici moderatorul emisunii în care CTP a făcut afirmaţiile, Cosmin Prelipceanu, care a primit o sancţiunie similară.
 
De altă parte, senatorul PSD Şerban Nicolae a fost sancţionat doar cu avertisment contravenţional după ce a jignit-o pe deputata USR Cosette Chichirău în plenul Parlamentului. Colegiul a avut în vedere faptul că, ulterior incidentului, Şerban Nicolae şi-a cerut scuze public pentru limbajul utilizat. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi.   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Mihai Giurgiuveanu
27.02.2018, 08:14:31

Foarte bine! Daca a numi pe cineva "autist" nu este o insulta, inseamna ca putem linistit sa spunem ca si doamna premier este autista in materie de probleme juridice cand isi permite sa califice raportul ministrului Toader ca bine argumentat, meritoriu!

+1 (1 vot)
Lica Mosu
27.02.2018, 09:09:01

@ MG Pai daca nu am voie sa-l ,,numesc" pe un autist ,,autist" atunci cum sa-l numesc ? Handicapat,?! E mai bine ??!! Da' pe prost, nebun, olog, chior, schiop, tembel, cum sa-l...,,numesc" ??? PS Folosirea sub forma de ,,jignire adusa persoanei" e ...altceva !! ( ,,- Ba, esti ,,chior", nu vezi ??!! )

-4 (4 voturi)
Mihai Giurgiuveanu
27.02.2018, 11:04:44

@LM, Daca ai fi parintele unui copil care sufera de autism, te-ai simti insultat de exprimarea premierului Dancila. A folosit expresia "autisti" cu conotatie peiorativa, nu s-a adresat unor suferinzi de aceasta boala. Deci incearca cu argumente mai inteligente sa o aperi pe d-na Dancila, dar nu te forta, are cine sa o apere, chiar si CNCD-ul!

+2 (2 voturi)
ovidiu preda
27.02.2018, 09:30:20

asta e sora lui soric case closed

-2 (2 voturi)
imsi imsi
27.02.2018, 11:08:15

Un tip intra furios intr-un bar si zbiara: - Toti avocatii sunt niste "?????" ! Altul mai cherchelit ii raspunde: - Ma vezi ca ma jignesti! - Da ce tu esti avocat ? - Nu, eu sunt "?????". Consider ca grupurile de sustinere a persoanelor cu handicap, in cazul de fata sarmanii copii si adulti care sufera de autism, au tot dreptul sa fie revoltati cind sunt folositi pentru a caracteriza niste lichele. Anumiti europarlamentari romani imi amintesc de boierii moldoveni de pe vremea lui Stefan, care refugiati la curtea regelui polon il tot reclamau si cereau interventia polona in Moldova, desigur pentru binele poporului si a tarii pe care Stefan il asuprea. Pe de alta parte Dna Pruna sa fie atenta: nimeni nu i a asemuit cu ceva pe autisti insa CTP a spus textual ca Dna premier este un babuin. Curios ca in cazul asta ARPA nu a cerut ca CTP sa fie amendat fiindca au fost jigniti babuinii!

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările