Raluca Turcan: PSD, ALDE şi UDMR nu se pot abţine să mai ciopârţească un pic Codul Penal. Sunt incorigibili

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Raluca Turcan, preşedintele interminar al PNL, a declarat, într-o postare pe Facebook, că reprezentaţii PSD, ALDE, „de mână cu cei de la UDMR” nu se pot abţine de la ciopârţirea Codului Penal prin eliminarea conflictului de interese din legislaţie. În acest mod,  a spus Turcan, se va „alege praful” de dosarele care se mai află în lucru.

„Observ că cei de la PSD-ALDE, de mână cu cei de la UDMR, nu se pot abţine să mai ciopârţească câte un pic Codul Penal. Sunt incorigibili! Li s-a căşunat să elimine efectiv „conflictul de interese” din legislaţia penală, prin amendamentele admise în Comisia juridică din Camera Deputaţilor”, a spus liderul interimar al liberalilor în mesajul postat pe Facebook.
Prin proiectul de lege pentru modificarea Codurilor Penale, care este văzut de Turcan ca „un simulacru de text, imposibil de aplicat”, majoritatea parlamentară propune ca nimeni să nu mai fie sancţionat pentru conflictul de interese.

„Concret, « minunata »  majoritate ne propune azi să nu mai fie nimeni sancţionat pentru conflictul de interese, şi nici pentru vreo faptă sinonimă. De dosarele care se mai află în lucru se alege praful, pentru că nu mai există fapta pentru care au fost făcute cercetările”, a mai spus Raluca Turcan.

Pretextul folosit de parlamentarii, acela al „punerii în acord cu deciziile CCR” este blamat de Raluca Turcanu, pentru că, spunea liderul liberal, „CCR nu a cerut nicăieri eliminarea conflictului de interese”.
„Bineînţeles că pretextul este „punerea în acord cu deciziile CCR”. Realitatea este, ca şi la OUG 13, că nu a cerut nicăieri CCR eliminarea conflictului de interese. Atunci au operat noaptea, acum operează ziua, doar că în paşi mai mici, împotriva sistemului de Justiţie”, a conchis liderul interimar al PNL.

S-a dat liber la angajarea rudelor, dar numai a „rudelor geniale“

Deputaţii din Comisia Juridică au hotărât, marţi, îmblânzirea regimului conflictului de interese prevăzut în Codul Penal, la articolele 301, dar şi 308. Mai mult, aceştia au înlocuit denumirea titlului de „conflict de interese” cu titlul de „Folosirea funcţiei pentru favorizarea unei persoane“.

Astfel, noua formă a articolului 301, alineatul (1), cel care trata subiectul conflictului de interese, este:  „Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a îndeplinit un act prin care s-a obţinut un folos patrimonial pentru sine, pentru soţul său, pentru o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, pricinuind prin asta un prejudiciu de interes public, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică pe o perioadă de 3 ani“.

Modificările aduse la articolul iniţial sunt esenţiale fiind introdusă în articol precizarea „prejudiciului de interes public“ şi interzicerea ocupării unei funcţii publice pentru doar trei ani, nu pentru o perioadă pe care o stabileşte instanţa, cum e acum. Prin noua abordare, practic, nu se mai sancţionează penal simpla angajare a unei rude, care este esenţa conflictului de interese, ci trebuie demonstrat că această faptă a produs un prejudiciu public.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite