Politică

articolul anterior articolul urmator

Ramona Săseanu şi Liviu Popescu s-au întors la şefia TVR şi Radio România. Cum a avut loc revenirea după ce CCR a anulat numirile făcute de Parlament

2
24 Jun 2021 11:06:06
Autor: Andreea Ghiorghe
Ramona Săseanu şi Liviu Popescu s-au întors la şefia SRTv, respectiv SRR. FOTO:  Facebook/ Ramona Săseanu  şi Romania-actualitati.ro
Ramona Săseanu şi Liviu Popescu s-au întors la şefia SRTv, respectiv SRR. FOTO:  Facebook/ Ramona Săseanu  şi Romania-actualitati.ro

Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au numit joi interimarii la TVR şi Radio România, fiind propuşi din nou Ramona Săseanu (SRTv) şi Liviu Popescu (SRR). Decizia are loc după ce Puterea a forţat o procedură criticată dur de PSD în plenul reunit de miercuri şi care a adus aminte de metehnele pe care le aveau social-democraţii şi ALDE în guvernările anterioare.

Concret, Coaliţia a găsit o soluţie să îi numească din nou interimari pe Ramona Săseanu şi pe Liviu Popescu, la Televiziunea Română, respectiv la Radio România, fără ca decizia să poată fi atacată în instanţă. Iar acest lucru se întâmplă la nici 24 de ore de când au fost oficial îndepărtaţi din funcţie, odată cu motivarea deciziei CCR, în care judecătorii constatatu că numirile lor ca interimari au fost făcute încălcând legea. 

PNL, USR-PLUS şi UDMR au decis să rezolve problema din pachetul media şi să îi numească din nou pe Ramona Săseanu şi Liviu Popescu nu printr-un proiect de hotărâre adoptat în plenul reunit al Parlamentului, ci printr-o hotărâre a Birourilor Permanente reunite ale Camerei şi Senatului, dată joi. Deşi membrii partidelor din coaliţia de guvernare au majoritate în Parlament, s-a decis tranşarea situaţiei în şedinţa Birourilor Permanente, întrucât astfel de hotărâri nu pot fi atacate la Curtea Constituţională, în timp ce hotarârile plenului pot fi contestate la CCR, aşa cum s-a întâmplat deja.

Puterea învocă articolul 46 din legea de organizare a Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune care spune că în situaţia în care plenul camerelor reunite ale Parlamentului nu se reuneşte din lipsă de cvorum legal, Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor numesc directori interimari.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a declarat joi că cei doi interimari vor ţine scaunele calde timp de 60 de zile, spre deosebire de prima variantă de numiri interimare, care puteau fi până la 6 luni, urmând ca aceştia să fie votaţi şi în plenul comun săptămâna viitoare.

Printr-o procedură în forţă, care mai degrabă a adus aminte de metehnele PSD, în zilele în care controla Parlamentul alături de ALDE, PNL, USR PLUS şi UDMR au deschis subiectul situaţiei TVR în plenul reunit de miercuri. Însă o bună parte a parlamentarilor Puterii au ieşit din sală, ceea ce a dus la lipsa de cvorum. În faţa faptulului împlinit, Coaliţia a nunţat că nu a fost realizat cvorumul de şedinţă pentru discutarea şi votarea noii conduceri a TVR şi Radio România, deşi nu fusese absolut nicio dezbatere referitoare la modul cum să rezolve situaţia. 
 
Vezi şi: Surse: Demişi pentru 24 de ore. Cum are loc revenirea la şefia TVR şi Radio România a Ramonei Săseanu şi a lui Liviu Popescu

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ovidiu Olariu
24.06.2021, 13:02:34

Nu au existat modalitati de numire a unor persoane competente si capabile la conducerea celor douā institutii importante de mass media, TVR si RADIO ROMANIA, fārā sā se ajungā la fortarea legii si la anularea -in primā etapā- de catre CCR a numirilor respective ? Este regretabil cā s-a intamplat acest lucru, pentru cā legea permitea sā se foloseascā, de cātre actuala majoritate parlamentarā, o procedurā corectā, de numire interimarā, pentru 60 de zile, a noii conduceri, iar lucrurile s-au derulat, in prima lor fazā, exact asa cum si-a dorit PSD-ul si cum nu era cazul sa se intâmple. In aceste conditii, afirmatia facutā de autorul articolului este pe deplin justificatā: "Decizia (...) a adus aminte de metehnele pe care le aveau social-democraţii şi ALDE în guvernările anterioare" ! Totul ar fi putut sā decurgā corect si cei doi interimari -Ramona Săseanu şi Liviu Popescu- renumiti in functii, pentru a doua oarā, puteau sa fie, din start, numiti prin respectarea prevederilor legale ! In acest fel, nu s-ar fi ajuns la acuzatii nejustificate, vânate de cātre PSD, in care PSD-ul s-a fācut intotdeauna remarcat !

+2 (2 voturi)
black horse
24.06.2021, 13:32:59

opaaaa, ia uite ba pezde', au invatat penelistii tehnicile voastre de ciordire !!! E nasol, mai stati 10 ani in opozitie !!!!

-4 (4 voturi)
Modifică Setările