Politică

articolul anterior

Răni deschise din nou. Despre decizia Curţii Constituţionale

36
19 Mar 2018 16:35:44
Péter Demény

Nu sunt vreun mare avocat, nici mare cunoscător al legii, dar cred că această decizie a Curţii Constituţionale este lipsită de tact.

Trăiesc în România de cînd m-am născut, le-am trăit pe toate în ţara asta. Printre altele, am trăit în repetate rînduri decizii al căror singur scop a fost şicanarea minorităţii maghiare.

Azi s-a mai luat una. O decizie care alimentează deja năduful maghiarilor din Tg. Mureş, ca şi declaraţia primarului băimărean năduful celor din Baia Mare. Oamenii care au luat decizia asta probabil nu înţeleg şi nici nu vor să înţeleagă că se joacă cu focul.

Primarul Cherecheş şi-a găsit să spună ce a spus chiar de 15 martie. Probabil că i se rupe de orice sărbătoare a maghiarilor. Curtea Constituţională s-a pronunţat azi, după ce speranţa maghiarilor din oraşul în care trăiesc a fost că în sfîrşit liceul va putea funcţiona liniştit.

S-ar putea spune, sigur: totul în numele dreptăţii! Dar trăiesc de prea lungă vreme în România (dacă e să o măsor cu Dante, ea este mult mai mult decît „miezul vieţii” unui om) ca să nu ştiu că dreptatea e deseori un pretext pentru jignire.

Sunt unul dintre cei care şi-au ridicat vocea ori de cîte ori au simţit că naţiunea lor face „politica rănilor”. Asta nu înseamnă însă că-mi întorc capul cînd rănile sunt deschise dinadins. Curtea Constituţională, Dl Cherecheş şi alţii habar n-au cum ajută la radicalizarea comunităţii maghiare.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

Utilizator Adevărul
19.03.2018, 17:53:38

Comentariu considerat abuziv.

Crina Mate
19.03.2018, 17:54:18

Domnule Demeny, poate as avea o mica intelegere pentru minoritatea dumneavoastra daca nu mi-as aminti cat rau au facut , si fac, reprezentantii politici ai domniilor voastre! Si nu ma refer la tinutul de basm din Co-Hr. Ma refer la sustinerea lor pentru guvernele de hoti care ne fura pe toti, fara deosebire de nationalitate !! Cam asa o iei cand te inhaitezi cu hotii.

+9 (19 voturi)
Dorel de Romania
19.03.2018, 17:54:47

Comunitatea maghiară poate deveni ''mai radicalizată'' ( dacă noțiunea suportă grade de comparație) decît este? În afară de autonomie teritorială ce drepturi îi sunt refuzate?

+3 (15 voturi)
Dorel de Romania
19.03.2018, 17:57:19

PS Iar autonomia teritorială este o pretenție nu un drept!

+3 (15 voturi)
Paun_Al
19.03.2018, 18:44:55

In opinia dv CC putea da o decizie , care sa nu respecta o alta lege , legea invatamantului , care spune cine se ocupa de infiintarea si desfintarea scolilor ? Si asta doar ca sa nu lezeze sensibilitatile maghiarilor ? In HR si Covasna autoritatile locale maghiare , care au fost si sunt majoritare ... au infiintat scoli maghiare , au desfiintat scoli romanesti , au dat afara din scoli mixte , clase romanesti ... fara sa fi vazut ca v-ati sesizat , sa sa se fi sezizat vreun maghiar . Acolo a fost "normal " si in spiritul "respectarii" drepturilor minoritatii romanesti de acolo ? Din pacate nici statul roman nu s-a sesizat si nici romanii din tara . De unde vin in general aceste sensiblitati , ca o consecinta si tendinta de separatie ? Din propaganda prin care li se inoculeaza ideea ca maghiarii sunt superiori , ca nu trebuie sa se amestece ( sa invete impreuna ) cu romanii ... Radicalizarea maghiarilor se face si se va face prin continuarea indoctrinarii superioritatii maghiare , a sovinismului ... Este adevarat mai deschid si romanii rani , nu neg asta , dar multe din aceste rani sunt construite cu migala si perseverenta de propaganda sovina maghiara . Daca maghiarii , victime ale acesei propagande vor sa se separe total de comunitatea romana de acolo , daca asa inteleg sa traiasca, sa convietuiasca , prin separatie in zona ..sa o faca . Nu exista convietuire impreuna cu sila . Poate ca daca copii invatau impreuna , aveam sanse mai mari sa se cunoasca cu adevarat mai bine , sa creasca generatii , care sa invete sa traiasca , sa convietuiasca mai bine impreuna . Asa se va continua aceasta politica a separatismului ...a frustrarilor induse comunitatii maghiare ... si a privirii cu suspiciune si neincredere .

+8 (18 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările